Tevan Imre, az Index egykori főszerkesztő-helyettese, az Origo korábbi felelős szerkesztője visszatér az Indexhez, ő lesz a lap egyik főszerkesztő-helyettese – derül ki az újságíró Facebook-bejegyzéséből, amelyben többek között arról ír, hogy
nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok.
Tevan 2011-ben távozott az Indexből, 2014-ben került az Origo gazdasági rovatába, majd hamar felelős szerkesztő lett. Tevan az Origóhoz azután került, hogy politikai nyomásra felmondtak Sáling Gergő akkori főszerkesztőnek, és ezután a szerkesztőség nagy része távozott. (A közösségi oldala szerint a ballib lapok komoly hányadánál dolgozott - a szerk.)
Zoom
Tevan Imre 2019-ben a Digi Sporton volt a most az Index-eseményekben pünkösdi vezérigazgatóként érintett Szombathy Pál vendége, aki korábban az akkor még liberális Magyar Hírlapnál a főnöke volt
Tevan szerint a legegyszerűbb azt gondolni, hogy az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett, és „ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság”. De ő biztos abban, hogy „a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor.”
Azt írja, ezzel együtt nagyon sokat gondolkozott azon, hogy újra elvállalja-e azt a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem egy évtizede kirúgták.
A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehetett normális és vállalható újságot csinálni
– tette hozzá. Megjegyzi, a felkérésre úgy mondott igent, hogy a szerződése titoktartási klauzulájába beleírják, hogy arra az esetre nem vonatkozik, ha a tartalomba kívülről politikailag beleavatkoznak.
Ebben az esetben tehát felállhatok, és elmondhatom a nyilvánosságnak, hogy ezt azért teszem, mert szerintem politikai beavatkozás történt. Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam.
A múlt héten az Index szinte teljes szerkesztősége bejelentette távozási szándékát, a főszerkesztő-helyettesek is beadták felmondásukat, miután Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt.
(24.hu)