A nemzeti hűség államférfijának nevezte gróf Tisza Istvánt az Országgyűlés elnöke csütörtökön Cégénydányádon, ahol felavatták az egykori miniszterelnök szobrát.
Zoom
Fotó: MTI/Balázs Attila
Kövér László azt mondta, "Tisza István kortársai közül mindenkinél mélyebben átérezte azon évszázados magyar létparancsot, hogy az állam és a nemzet Mohács után egymástól szétvált határait minden áron helyre kell állítani, és Magyarországot egyben kell tartani".
Tisza miniszterelnökként és házelnökként olyan korban vállalta a legnagyobb felelősséget, amikor "Európában az istentagadó és nemzetromboló internacionalizmus szelleme végleg kiszabadult" a palackból, amikor a korszak leghatékonyabb közvélemény-formáló eszköze, a nyomtatott sajtó "a rombolás politikai ágensei és haszonélvezői kezébe került" - hangoztatta.
Kövér László szavai szerint "a modernnek mondható magyar politikatörténet első tudatos és módszeres karaktergyilkosságának Tisza István lett az áldozata", aki ellen elképesztő rágalomhadjáratot folytattak a korabeli magyarországi és európai sajtóban. "Mielőtt fizikailag megölték volna, ellenségei megpróbálták a korabeli médiában erkölcsi értelemben meglincselni, majd halálában is meggyalázni" - tette hozzá. Megjegyezte: "nekünk nemcsak a korábban ledöntött szobrait kell helyreállítanunk, nemcsak új szobrokkal kell éltetnünk az emlékezetét, hanem (...) meg is kell védenünk Tisza István ma is érvényes igazságait."
A szoboravatáson gróf Tisza István elévülhetetlen történelmi szerepét méltatta Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlés képviselője és Kelemen Róbert (Fidesz-KDNP) polgármester, majd az alkotó, Blaskó János Munkácsy-díjas szobrászművész jelenlétében, a polgármesteri hivatal udvarán leleplezték Tisza István mellszobrát.
(MTI)