"Ma a Fideszen kívül a DK az egyetlen olyan párt, amely politikai pártként működik. Szervezeti szinten, aktivisták terén, stratégia kérdésében, vezetettségben, kommunikációban is nagyon tudatos, ami a DK-nál történik. És ez nem most kezdődött, hanem hosszú évek munkája érett be" - mondta Vona Gábor a Harcosok Klubja vendégeként.
Zoom
"Ha most kellene fogadnom, nem mondanám azt, hogy kormányváltás lesz. Nem azért, mert nem akarok kormányváltást, hanem még nem látom az ellenzéket erre képesnek - magyarázta.
A Spirit FM-en futó műsorban arra a kérdésre, hogy mennyire tartja sikeresnek Jakab Péter elnökségét a Jobbikban, közölte, hogy vegyes érzései vannak. Egyrészt a politikában a számok magukért beszélnek, így mikor nő egy párt népszerűsége, azt nem kell megmagyarázni. A Jobbik népszerűsége, és Jakab Péter népszerűsége is nőtt, "méghozzá olyan ütemben, amelyen a kutatóintézetek is meglepődtek az elmúlt hónapokban".
A Jobbik volt elnöke szerint viszont ezzel egyidőben egy politikai víziótlanság és "parizerkampány" uralkodik, ami lehet, hogy rövid távon népszerűséget hoz, de
hosszú távon sem a Jobbik, sem az ország javát nem szolgálja.
"A parizer egy szimbólum, a szegénységé" - Vona szerint ha valaki ezzel kampányol, akkor ezzel a magyar társadalom egzisztenciális dühét lovagolja meg. "Önmagában ez nem probléma", de ezzel nem lehet szavazói törzsbázist képezni, nem lesznek elkötelezett jobbikosok.
Ezek a szavazók katasztrófaturisták egy pártnál, éppen ott jelennek meg, ahol legjobban ki tudják élni a dühüket.
Az EP-választáson elért 6 százalékhoz képest mostani mérések alapján 12 százalékon áll a Jobbik - Vona Gábornak az a hipotézise, hogy ellenzéken belülről jöttek ezek az emberek, részben MSZP-től, esetleg DK-tól elhódított szavazók, valamint olyan fiatalok, akik lépnének ki a nagybetűs életbe, de nincs lehetőségük, mert a NER leural mindent. Ezek a fiatalok '18-ban a Jobbikra szavaztak, majd átpártoltak a Momentumhoz, most viszont megint visszatérnek a Jobbikhoz, mivel Fekete-Győr András nem tudja ezt a fajta karakteres politikát megjeleníteni - vélekedett Vona.
Vona Gábor egyetért azzal, hogy 2022-es választás a Jobbikon múlik, mivel ha az ellenzék nyerni akar, akkor nem csak Budapesten, hanem vidéken is kell nyernie. A kérdés az, hogy a falvakba ki fog behatolni - még az is elképzelhető, hogy Jakab Péter szociális populizmusa akár képes lehet arra, hogy a Fidesznek ezt a fajta előnyét mérsékelje.
Az elmúlt években a Jobbik szervezetileg nagyon meggyengült, ebben látja Vona a párt hiányosságát most is.
A Jobbik most már sokkal inkább egy médiapárt, mint egy hálózat.
Vona elmondta, hogy a párt beágyazottsága vidéken 2010-től folyamatosan romlott, mivel a Fidesz olyan szinten uralta le az önkormányzatokat, hogy egzisztenciálisan egyre kevésbé tudták vállalni az aktivizmust.
A Jobbik szervezeti mítosza nem létezik, és a koronavírus most azt is okozza, hogy ezt az aktivista hálózatot nem lehet reparálni - jelentette ki Vona.
Arra számít, hogy a 22-es választási kampány legalja lesz, egyfajta "apokaliptikus pornót" vár tőle, ahol a halál és a szex lesz a téma. Vona szerint azt már most lehet látni, hogy az ellenzék és a kormánypárt is halálkampányt folytat. A pártok is erre készülnek, a kampánycsapatok tárazzák be az ilyen típusú tartalmakat.
Saját maga kapcsán megjegyezte, hogy ő egy kormányváltást vágyó magyar állampolgár, akit jelenleg nem szólít meg az ellenzék. Nem érzi, hogy volna olyan politikai erő, aki őt képviselni akarja. A Kutyapártnak a megjelenése és ennek leképeződése is ezt jelzi, az ő szavazóik ugyanis nem viccelődő fiatalok, hanem nagyon sok olyan értelmiségi, akik nem csak a kormánypártról, hanem kormámnypártról és az ellenzékről állítanak ki egy negatív bizonyítványt.
Vonának az is elég volna, ha valaki az ellenzék részéről - lehetőleg a közös miniszterelnök-jelölt - a társadalom egységesítésének a szándékával lépne fel. Ezt jelen pillanatban a potenciális jelöltek közül Karácsony Gergelyen és Márki-Zay Péteren látja. Jakab Péter beszél róla, de a politikai lépései ezzel ellentétesek. Vona Gábor szerint nagyon nehéz lesz elhitetni azt, hogy ő az egész ország miniszterelnök jelöltje.
Zoom
Forrás: Fb/Kimondjuk
A Második Reformkor Alapítvány alapítója szerint nem csupán Orbán Viktort kell leváltani, hanem azt a társadalmi hangulatot, ami őt hatalomra juttatta, és ott tartja. Az a nagy kritikája az ellenzékkel szemben, hogy nem akarják ezt a hangulatot leváltani, hanem inkább a másik oldalról meglovagolják.
A Fidesz 2018-ban 49,27 százalékot ért el az országos listán - Vona szerint ez az adat azt a tényt bizonyítja, hogy az ellenzéknek meg kell tudnia szólítani a másik oldalt is, illetve az egyéni képviselőjelölteknek is olyannak kell lenni, akik erre képesek, hiszen a mandátumok többsége a 106 körzetben dől el. Nem elég az ellenzéki előválasztást megnyerni, ebből a buborékból ki kell tudni lépni - jelentette ki Vona.
"Ma a Fideszen kívül a DK az egyetlen olyan párt, amely politikai pártként működik. Szervezeti szinten, aktivisták terén, stratégia kérdésében, vezetettségben, kommunikációban is nagyon tudatos, ami a DK-nál történik. És ez nem most kezdődött, hanem hosszú évek munkája érett be a DK-nál. Szervezeti és politikai értelemben a DK-nál látom a legerősebb potenciált, a többieknél ennek hiányát látom" - mondta Vona Gábor, aki azt is megjegyezte, hogy nagyon távol áll tőle a párt.
Az MSZP-t a mikropártokhoz sorolja - "tartalom nélküli márkahűség" miatt néhány százalék rájuk fog szavazni mindig.
A Momentum Vona szerint elszalasztott egy lehetőséget, mivel a párt be tudta volna tölteni azt a teret és lehetőséget, ami őt is meg tudta volna szólítani, egy polgári-európai alternatívát nyújtva, ami mind a Fidesztől, mind a DK-tól független. Nem tudja, ennek a lehetősége mikor ment el, ő is csak akkor észlelte, amikor megtörtént. A Momentum elérte a 8-10 százalékot, ott megállt - Vona szerint a probléma az volt, hogy nem tudott néppárttá válni. A legerősebb emberei pozícióba kerültek, szervezetileg is kiszívták, a lendülete elfogyott, és nem tudott szintet ugrani. Továbbá ideológiailag is beszűkítette magát a liberális párt szerepkörébe.
A Jobbik volt elnöke Karácsony Gergelyt látja befutónak az előválasztási jelöltek közül, neki a legnagyobb nehézsége a vidéki szavazók megszólítása lesz.
Frissítés: "keserű ember keserű szavai"
Így reagált Jakab az ATV-ben Vona kritikájára. Hozzátette: Vona Gábornak megvolt a lehetősége, hogy kormányt váltson 2018-ban, "ehhez egy valami kellett volna: összefogás". Összefogás nem lett, helyette lett Fidesz-kétharmad. "Én egészen más utat járok, én az összefogásban hiszek, abban hiszek, hogy meg kell találni kompromisszumok árán a közös minimumot" - magyarázta az elgyurcsányosodást.
A műsorvezető megkérdezte tőle: "attól lesz egy az emberek közül, ha parizert eszik meg kenyeret, és ezt posztolja? Ez hiteles, miközben nyilvános a fizetése?" Jakab szerint nem ő csinált kampányt a parizerből, hanem a Fidesz, hiszen ő csak kitette a Facebookra az átlagos ebédjéről készült fotót. Sőt még rá is tett egy lapáttal:
Innen a stúdióból egy panellakásba fogok hazamenni, és egy pohár tejfölt megenni.
Vonát már nem szólítja meg a Jobbik
Közben a volt pártelnök interjút adott a Mandinernek, a fentiekről is szó esett:
- Még 2006-ban Gyurcsány Ferenc kormányával szemben alakult, s erősödött meg a Jobbik, majd Ön 2018-ban Orbán Viktor kihívója volt miniszterelnök-jelöltként. Akkor most nincs kire szavazzon?
- Fontosnak tartom megjegyezni, hogy én 2018-ban nem csak Orbánnal, hanem Gyurcsánnyal szemben is indultam Jobbik-listavezetőként. Én soha nem fogtam össze Gyurcsány Ferenccel! Visszatérve a kérdésre: a közös ellenzéki lista azokat, akik kormányváltást szeretnének, de nem Gyurcsány Ferenccel, nagyon nehéz helyzetbe hozta. Engem is. Egyelőre várom, hogy valaki megszólítson.
- Addig eszik egy parizeres kiflit pirosarannyal?
Nem szeretném kommentálni egykori pártom jelenlegi kampányeszközeit, ám kétségtelen, a számok Jakab Péter és stábja elképzeléseit igazolják. Ugyanakkor azokból, akiket ezzel a „parizerkampánnyal” maga mögé állít a Jobbik, nem biztos, hogy törzsszavazók lesznek. Vagyis lehet, hogy pillanatnyilag népszerűséget hoz, ám hosszú távon ez sem a pártnak, sem az országnak nem szolgál a javára.
- Erről beszélt másutt is, ami a jelek szerint nem tetszik az érintettnek. Jakab erre kedd este az ATV-ben azt mondta, ezek egy keserű ember keserű szavainak. Tényleg?
- Sajnálom, hogy Péter megsértődött, és az építő kritikámra személyeskedő választ adott. Aki miniszterelnöknek készül, jobban kell viselnie a kritikát. De ha valaki most az én személyeskedő viszontreagálásomra számít, nagyot téved. A véleményemet mindig el fogom mondani, de ahogy eddig sem, úgy a jövőben sem fogok személyeskedni a volt pártom politikusaival.
(...)
- Nem mindegy, ki nyer, ha Gyurcsány a főnök?
- Kétségtelen, jelenleg a DK a legszervezettebb, legtudatosabb és legerősebb ellenzéki párt. A baloldali összefogásban Gyurcsány a meghatározó erő, és úgy néz ki, az is marad. Ha kormányra kerül az ellenzék, ha nem.
Korábban írtuk: