"Orbán évek óta azt a stratégiát alkalmazza, hogy mindegy milyen áron, csak megtudja osztani a társadalmat" – írta Facebookon Szilágyi György. Szerinte a magyar kormányfőnek "a megosztottság kell", és most "éppen védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre és azzal nem rendelkezőkre osztja az embereket."
"Mi lesz a következő lépés? Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?" – tette fel a kérdést Szilágyi.
Zoom
Hasonlóan idióta párhuzamot vont a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. számú választókerületének választókerületi elnöke, ifj. Sallai Mihály, aki azt írta: "Lassan kezdhetik kiosztani a sárga csillagot is. Sosem gondoltam, hogy a 40-es évek után újra megtörténhet, hogy bizonyos szempontok alapján meghatározott állampolgárok másodrendű státusba kerülhetnek."
Zoom
Hazavágták a néppártosodást, újabb hason csúszásra lesz szükség a kóser pecséthez
Szemelvények a TEV közleményéből:
Megdöbbentő nyilatkozatokra ragadtatta magát a Jobbik egy országos és egy helyi poitikusa a Covid-védettségi igazolványok kapcsán. Mint az a Magyar Nemzet véleménycikkéből kiderül, az oltások meglétét nyugtázó igazolványról a “néppártosodó" radikális pártnak a koncentrációs tábor és a sárga csillag jut eszébe. 
Szilágyi György neve onnan lehet ismerős számunkra, hogy ő volt az a jobbikos politikus, aki 2013-ban javasolta a Simon Wiesenthal Központ betiltását, melyet “magyarellenes szervezetnek" nevezett. A szervezet ugyanis elítélte azokat a magyar fociultrákat, akik Csatáry Lászlót éltető molinót mutattak fel egy mérkőzésen (Csatáry rendőrtisztként súlyos szerepet vállalt az 1944-es kassai deportálásokban).
Most két nappal a koncentrációs táboros bejegyzése után érkezett hír arról, hogy Szilágyit az LMP támogatásával indítja a párt az ellenzéki előválasztáson. A zöld pártot még az sem zavarja, hogy a radikális jobboldali politikus korábban még az SZDSZ-t és egy “bizonyos állam" gyarmatosítási törekvéseit látta az LMP mögött.
Hasonlóan botrányos nyilatkozatot tett a védettségi igazolványokkal kapcsolatban a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. számú választókerületének választókerületi elnöke, ifj. Sallai Mihály.
A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja a két jobbikos politikus megnyilatkozását. A védettségi igazolványokkal, az EU által tervezett “zöld útlevéllel" kapcsolatban felmerülő nyitott kérdésekről Európa-szerte legitim viták folynak – az azonban csak a magyar Jobbiknak jutott eszébe, hogy koncentrációs lágerekre és a sárga csillagra asszociáljon az igazolványok biztosította jogosultságokról. A nyilatkozatok relativizálják a holokausztot, bagatell ügyekkel kötik össze a holokauszt áldozatainak sorsát, kizárólag belpolitikai haszonszerzés céljából.
A Jobbik helyében mi különösen ódzkodnánk attól, hogy a sárga csillagot érvként hozza elő belpolitikai vitákban. 2012-ben ugyanis ellenzéki parlamenti képviselők éppen egy jobbikos politikus hírhedt felszólalása ellen tiltakozva öltötték magukra a sárga csillagot: Gyöngyösi Márton akkor azt javasolta, itt az ideje annak, “hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára." A párt a tiltakozásra cinikusan úgy reagált: “az emberek többségét nem a sárga csillag, hanem a sárga csekkek problémája érdekli, mert ez a valódi gond ma Magyarországon."
A radikális párt lépten-nyomon azt hangsúlyozza, hogy túllépett saját szélsőséges múltján, és polgári, néppárti irányt követ. Ennek azonban ellentmond, hogy máig nem érzékelhető a múltat feldolgozó “gyászmunka", a korábbi vállalhatatlan, antiszemita és cigányellenes nyilatkozatoktól való éles elhatárolódás, másrészt – ezzel szoros összefüggésben – máig a helyükön vannak a párt korábbi szélsőséges megmondóemberei, Gyöngyösi Márton éppúgy, mint Szilágyi György. Még Jakab Péter pártelnök is adós azzal, hogy elszámoljon korábbi antiszemita kijelentéseivel, mely szerint: “A magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel".
Mint arra Szalai Kálmán, a TEV elnöke többször is felhívta a figyelmet, a Jobbik hitelesen csak egy módon léphet fel a magyar közéletben: “ha a rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant szervezetét feloszlatja és manifeszt módon bocsánatot kér a magyarok közösségétől az éveken keresztül tartott gyűlöletpolitikai ámokfutásáért."
Zoom
Jákob fajtársaira most egy kis ideig csak korlátozottan számíthatnak...
Elfogadhatatlan, megengedhetetlen stb.
Szilágyi kijelentésére Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, azaz ZSIMA elnöke úgy reagált a Mandinernek:
A huszadik század egyik legfájdalmasabb és legszörnyűbb időszaka volt a második világháború, az embertelenség esszenciája pedig a koncentrációs tábor. Ebből a tragédiából mindenkinek tanulnia kell! Ha ma Magyarországon egy véleményformáló személyiség azt állítja, hogy akit bármilyen okból nem oltanak be, azt majd koncentrációs táborba zárják, azt mint vallásos ember, és mint rabbi, a leghatározottabban vissza kell utasítanom. Ez elfogadhatatlan.
Róna Tamás kifejtette: a koronavírus elleni oltóanyag nem csak önmagunkról szól, hanem a társaink, a rokonaink és a barátaink, végeredményben az egész ország védelméről. Ebből a szempontból kötelességünk élni a lehetőséggel, hiszen a közös szentírás lapjain alapelvként jelenik meg: "őrizni vagyunk hivatottak a testvérünket". Ráadásul amíg napjainkban az egészségügyi dolgozók megfeszített munkával, erőn felül küzdenek minden egyes honfitársunkért, addig ez a fajta, a "holokausztot relativizáló", egyúttal az oltásba vetett bizalmat is romboló megnyilvánulás egész egyszerűen nem megengedhető. 
A felvilágosodott Európában nincsen helye olyan szemléletnek, amely antiszemita, rasszista.
És most itt a Mazsihisz közleménye is:
A magyar zsidóság legnagyobb szervezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy egy magyar politikus közel 600 ezer magyar zsidó honfitársunk meggyilkolásának, és másik több százezer megkülönböztetésének szimbólumát, a sárga csillagot párhuzamba állítja a koronavírusjárvány oltási igazolványával.
A holokauszttal kapcsolatos minden szimbólum, tárgy, hely, esemény aktuális napi politikai célra való felhasználása sérti meggyilkolt embertársaink emlékét.
Jelen pandémiás helyzetben, amikor egyedüli megoldást a széleskörű oltakozás jelenti, különösen fontos, hogy a közszereplők felelősen szólaljanak meg. Mi több: jó példával járjanak elől.
A Mazsihisz csatlakozott a nemzeti oltási programhoz, a holokauszt túlélőket ellátó Szeretkórházunkban immár több ezer regisztrált magyar honfitársunkat oltottuk be a magyar kormánnyal együttműködésben. Továbbra is mindenkit arra buzdítunk, hogy éljen az oltakozás lehetőségével.
A holokauszt egyedi tragédiájával összemérhetetlen bármely járványügyi intézkedés. Mindenkit arra kérünk, kerüljék az ilyen méltatlan és félrevezető összehasonlításokat.
Közszereplők esetében pedig elvárjuk, hogy vonják le a megfelelő következtetéseket, ha nyilvánosan ilyen ízléstelen kijelentéseket tesznek.
Korábban írtuk: