Ez persze nem lenne kuriózum a ballib előválasztás már ismert és várható jelöltjeinek ismeretében (ami ugyancsak "szépen" jelzi a hazai állapotokat), de hogy pont a "nácifasiszta" Jobbik hátán felkapaszkodva proliszuperhőssé előlépő Jákob Peti lépi ezt meg elsőként, az jól jellemzi őt. Meg az is, hogy arra is nagyon büszke, hogy a pártot sikerült beterelnie a gyurcsányi akolba. Részlet a Szabad Európa interjújából:
Zoom
- Nincs szükség odakacsintásra a régi táborhoz? Hogy most párizsizunk, de azért mi jól tudjuk, hogy kik is azok a zsidók?
- Hogyan mondjam: a lélek sem vinne rá. Azok, akik korábban a Jobbikban zsidóztak, soha nem voltak a szívem csücskei. Azzal sem tudtam mit kezdeni, amikor Vona Gábor azt mondta, hogy ha kiderülne, hogy zsidó felmenői vannak, lemondana a pártelnökségről. Ezt betettem egy fiókba, és értetlenül néztem magam elé: ez most pontosan micsoda?
De már nem Vona Gábor a Jobbik elnöke, hanem én, aki büszkén vállalja, hogy zsidó felmenői is vannak.
Zoom
Jákob rabbi fentről várja a véleményeket (nem mém, valóban szerepel ez a kép az interjú illusztrációjaként)
- Ön szerint mire készül Vona Gábor ezzel az influenszer kampányával?
- Nem is akarom megítélni. Nyilván az influenszereknek is megvan a szerepük a közösségekben, el tudják mondani a véleményüket.
- Nem tart attól, hogy majd kívülről visszajön a politikába? Macron óta tudjuk, aki miniszter volt, azt hiszem, Sarkozynél, de mégis el tudta magát adni később, mint aki a politikai eliten kívülről érkezik. Vona Gábor most évek óta ezt jelzi. Nem tart attól, hogy egyszer csak megjelenik?
A szavazóink összetételéről is nagyjából világos képet adnak a kutatások. Vidéki, kisvárosias, falusias környezetben élő, alapvetően középfokú iskolai végzettséggel rendelkező választókról van szó - mondja Jakab az interjúban.- Ő már nem szűz fiú. 2018-ban ő is megkapta a lehetőséget, mint minden akkori ellenzéki pártvezető, hogy leváltsa a kormányt. Azt gondolom, hogy a többség meglett volna mögötte, ha megvan az a felismerés, hogy nem az ellenzéki pártvezetők egója az elsődleges, és nem az, hogy megküzdjünk a legjobb második helyért. Ha ez a felismerés akkor megszületik, akkor ma nem tudom, hogy a Fidesz uralja-e az országot, de az egészen biztos, hogy nincs kétharmaduk. Ő akkor hozott egy döntést, erről pedig mi egy egészen más döntést hoztunk. Én nagyon büszke vagyok, hogy a Jobbikot az ellenzéki együttműködés centrumába tudtuk vezetni. Ezáltal megadtuk azt a lehetőséget, hogy a vidéki szavazók becsatornázásával, a magukat jobboldali, nemzeti, keresztény szavazóknak tartó emberek mozgósításával elhozzuk Magyarország számára a kormányváltást ’22-ben.
Korábban írtuk: