2021. augusztus 3., kedd, Hermina, Harmat napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:35 Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét18:07 Már négyen követtek el öngyilkosságot a Capitoliumot védő rendőrök közül17:44 Lezárják délutánonként az Akropoliszt - lángol a növényzet Athén közelében17:19 A Napraforgó lett Magyarország tortája16:52 Az idei a legmelegebb nyár 1901 óta16:17 Felakasztottak egy fehérorosz aktivistát egy kijevi parkban16:03 Lassan már csak illegáliséknak nem kell regisztrálniuk a schengeni határok átlépéséhez15:37 Ma az ezüstjeink után megdupláztuk az aranyaink számát is: Lőrincz Tamás olimpiai bajnok15:15 Dél-koreai hírszerzés: Phenjan a szankciók feloldása nélkül nem akar újra tárgyalni14:57 Orbán szerb barátja hazugságvizsgálóra kötné magát14:46 Zsinórban a negyedik olimpián jutott négy közé a női vízilabda-válogatott14:18 Ombudsman: sérti az Alaptörvényt a műtétek önköltséges teszthez kötése13:58 "Egyetlen tálibot sem hagyunk életben" - az afgán tábornok így kérte távozásra a civileket13:41 Litvánia illegálisokat toloncolt vissza Fehéroroszországba13:23 A fővárosi antianyagteszten a Sinopharm kivételével hasonlóan teljesítettek a vakcinák
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Önvédelemről, titokzatos idegenről és fehér fényről hazudozik Szilágyi István fia

Reklám

Egy áram nélküli, sötét éjszaka, álmatlan, sokkos állapot, fehér villanás és egy bujkáló ismeretlen – ezekből az elemekből épült fel a meggyilkolt idős színművész, Szilágyi István fiának a védekezése hétfőn, amikor elkezdődött a büntetőpere a Budai Központi Kerületi Bíróságon.
 
Zoom
Fotók: Bődey János / Telex
A Lópici Gáspár alakításáról is ismert színész 82 éves volt, amikor 2020. május 3-án meggyilkolták a saját otthonában Budapest XVII. kerületében. A rendőrség még aznap őrizetbe vette 50 éves fiát, Szilágyi Pétert, aki a szüleivel élt, és a vádirat szerint korábban is többször bántalmazta az édesapját, de – mivel a szülei nem akarták, hogy megbüntessék őt – ezek miatt, egyetlen esetet kivéve nem indult ellene büntetőeljárás.
Az az egy eset 2017 júniusában történt, akkor eltörte az édesapja bordáját. Emiatt súlyos testi sértés vádjával bíróság elé kellett állnia, néhány hónapot előzetes letartóztatásban is töltött, de végül felfüggesztett szabadságvesztés lett az ügy vége.
Az ügyészség most életfogytiglant kér rá. Amivel vádolják, az emberölés kétszeresen is súlyosabban minősülő esete: különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés a vád.
A vádirat szerint a következő történt: az alkoholista, gyógyszereket szedő, különféle pszichiátriai problémák miatt 2016 óta kezelés alatt álló Szilágyi Péter egy reggel ismeretlen okból rátámadt az édesapjára. Kalapáccsal ütlegelte, azután sem hagyta abba, hogy az idős ember a földre került. Rúgta, taposta, még holtában is folytatta a bántalmazását. Szilágyi István felesége a közeli kisboltba rohant segítségért. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
Ki akarták volna záratni a nyilvánosságot
Mivel hétfő reggel a vádirat ismertetése után rögtön kiderült, hogy az abban foglaltakat nem ismeri el Szilágyi, és így nem lehet gyorsan lezárni az ügyet, a rövid előkészítő ülés után át is lépett az eljárás a tárgyalási szakaszba.
Kirendelt védője szerette volna, ha a nyilvánosságot kizárják a tárgyalásról „erkölcsi okra” hivatkozva, de indítványát a bíró, Gebe Zoltán elutasította.
Zoom
Szilágyit a magas biztonsági kockázatú fogvatartottak közé sorolták be, de a tárgyalás idejére a bíró kérésére a kézbilincset levették róla, csak a bokáját hagyták összekötözve. A vádlott nem járult hozzá, hogy felvétel készüljön róla.
Sovány alkatára túl bő pólóban, melegítőnadrágban, maszkban, kesztyűben állt a bíróság előtt, halkan és összeszedetten beszélt, látszott, hogy végiggondolta sokszor a mondandóját. Ugyanazt mondta el, amit annak idején a rendőrségnek. A bírót uramnak szólította, az áldozatra úgy hivatkozott: „édesapám”.
Mielőtt belekezdett volna a vallomásába, a bíró külön figyelmeztette: a kegyeleti jogot nem sértheti meg állításaival.
Ismert volt, hogy a színművész, aki 1998-tól a Győri Nemzeti Színház tagja volt 2016-os nyugdíjazásáig, nagyon nehéz körülmények között élt a családjával. Szilágyi vallomásából kiderült, hogy nem volt pénzük gyógyszerre, és áram sem volt a házban azokban a napokban, amikor a tragédia megtörtént.
Zoom
Fehér fény és más mesebeli elemek
A vádirat rögzítette, hogy a gyilkosság előtti éjjelen a vádlott, aki amúgy külön házrészben lakott, átment a szüleihez, és az ő ágyukban, melléjük feküdt le aludni. Szilágyi szerint ennek az volt előzménye, hogy hajnali fél három körül az apja kiabálására („Mi van itt már megint?”) ébredt, majd csörömpölést hallott, és azt gyanítva, hogy valaki idegen jár a házban, átbotorkált a sötétben a szüleihez. Útközben elesett. Azt mondta, nem tudja, hogy csak megbotlott-e, vagy valaki hátulról esetleg megütötte, az esés miatt mindenesetre kába volt, és végül a szülei biztatására ott maradt velük, elaludtak.
Szilágyi vallomása szerint reggel újra az édesapja ordítására ébredt: „Így nem lehet élni!”, „Ezt nem lehet tovább csinálni!”. Ahogy Szilágyi folytatta: az idős ember a botjával hadonászott, nem ismerte fel őt sem, „rájött egy hisztériás valami”, az arcába markolt, a szemébe nyúlt, és elkapta a torkát. Szilágyi egyetlen apró dolgot ismert el az édesapja bántalmazásából. Azt állította, hogy miközben az édesapja fojtogatta, ő hátranyúlva felkapott egy keze ügyébe eső, hideg tárgyat, ami a kalapács lehetett, és vakon védekezve az apja felé dobta, mire hallott egy koppanást, és a nyaka újra szabad volt.
A vádlott verziója a történtekről úgy folytatódik, hogy ezután az ágyon fekvő édesapja fölé hajolt, hogy közelről tanulmányozza az arcán az ütés okozta apró sérülést, mikor is az édesapja újra megragadta a torkát. Szilágyi azt mondta: a dulakodás közben áramütésszerű érzést élt át, fehér fényt látott, és innentől kiesett neki valamennyi idő. Mikor magához tért, állítása szerint az ágyon fekve látta az édesapját, akinek vérzett az orra, ezért – aggódva, nehogy vér jusson a tüdejébe – lehúzta az őt az ágyról, és félig ülő helyzetbe támasztotta. Aztán váratlanul megjelent a szobában egy Sándor nevű ember, akit az édesanyja segítségül hívott, és arról kezdett beszélni, hogy az édesapja meghalt, amit Szilágyi nem tudott hova tenni, mert úgy látta, lélegzik. Utána pedig betoppant egy rendőr, Szilágyi nyugtatót kapott, berakták egy autóba, és innentől egybefolynak az emlékei.
Zoom
„Mint egy álom, olyan volt” – mondta. Szilágyi nem tudta konkrétan megmagyarázni, mitől veszítette el az emlékei egy részét, felvetette, hogy a fojtogatástól esetleg, vagy az ütéstől, ha tényleg ütés érte éjjel, de beszélt arról is, hogy altatófüggőként, miután nem tudott gyógyszert venni, akkor már napok óta nem aludt rendesen.
Amikor később a rendőrök elé tették az édesapja sérüléseit ábrázoló fényképeket, Szilágyi nem ismert rájuk. Azt mondja: ezeket nem ő okozta. Hogy akkor mégis ki, arra a bírónak csak ennyit válaszolt: „Nem tudom, uram, erre nem tudok választ adni.”
Az ügy tárgyalása október 15-én folytatódik. A következő időszakban tanúkat és szakértőket fognak meghallgatni.
(Telex nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready