Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette:
5,5 millió oltottnál
  • megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, az egyetlen kivétel az egészségügyi terület;
  • nem kell védettségi igazolvány szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra.
Marad az igazolvány használata a sportrendezvényeken, a koncerteken, a fesztiválokon és az éjszakai, zenés szórakozóhelyeken.
Zoom
Bőven itt volt már az ideje...
Frissülő cikk.
Júliustól jön a zöld kártya
Júliustól érvénybe lép az európai uniós zöld kártya, amellyel szabadon utazhatunk az EU-n belül. A kártyákat személyesen a kormányablakoknál lehet átvenni, de ki is nyomtatható. Hétfőtől tájékoztató kampány indul a zöld kártyával kapcsolatban. Azok kaphatják meg, akik átestek a betegségen, negatív PCR-tesztet produkáltak vagy kaptak oltást.
Kezdődik a nemzeti konzultáció
A nemzeti konzultáció jövő héten kezdődik a járvány utáni életről. Gulyás Gergely szerint járványok és népvándorlások korában élünk, fontos a gazdaság megerősítése, a munkahelyek védelme, a családok támogatása.
Nem támogatják a dugódíjat
A kormány nem támogatja a fővárosi dugódíj bevezetését – erősítette meg kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.
A pedofilellenes törvény nem a "melegekről" szól
A törvény nem a "melegekről", hanem a gyerekekről szól – szögezte le a miniszter. A kormány tegnap válaszolt a 13 EU-tagállam deklarációjára. Alaptalan támadást indítottak Magyarország ellen, semmiféle diszkriminációt nem jelent a törvény, tévesen idéznek a módosításból, a 18 év alattiaknál a szülők jogává teszi a felvilágosítást – ismertette Gulyás Gergely, hogy mi áll a válaszlevelükben.  Felszólították az aláíró országok kormányait, hogy tartózkodjanak az alaptalan rágalmaktól.
Valószínűleg lesz tűzijáték augusztus 20-án
Terveznek tűzijátékot augusztus 20-ra, remélik, hogy ok és lehetőség is lesz az ünneplésre.
Még tart az egyeztetés a hitelmoratóriumról
Az MNB, a bankok és a kormány között vita csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról van, ennek mikéntjéről még tart az egyeztetés. Ebben a nemzeti konzultáció ad majd támpontot - fejtette ki a miniszter. Az alacsony költségvetési hiányhoz való visszatérés - a tervek szerint - 2024-re megvalósul. Éppen ezért nem tartja túlzónak a jövőre tervezett 5,9 százalékos hiányt.
Szentkirályi Alexandra hozná a legtöbb szavazatot Budapesten?
Tarlós István korábbi főpolgármester arról beszélt, hogy Szentkirályi Alexandra hozná a legtöbb szavazatot Budapesten. A kormányszóvivő érdemben nem reagált erre, de Gulyás Gergely egyetért Tarlós Istvánnal.
Küldünk katonákat Afganisztánba?
Gulyás Gergely: ha van NATO-misszió, akkor készek vagyunk részt venni benne.
Korszerűtlen villamosbeszerzéseket támogat a főváros
Korábban a főpolgármester a 3-as metró légkondicionálójáért állt ki még Tarlós István idején, és furcsa, hogy most pedig aláír egy olyan beszerzést, ami korszerűtlen járművek vásárlását támogatja.
Átírhatják a pedofilellenes törvényt?
Gulyás Gergely szerint figyelembe fogják venni a nemzeti konzultáció eredményét.
A magyar oltóanyaggyár indulása
A magyar vakcinagyár csak 2022 végén fog oltóanyagot termelni, és a kormány reményei szerint többféle vakcinát is előállíthat.
Lesz-e nagyobb egészségügyi reform 2022-től?
A reformok döntő többsége már a kormány mögött van, ennek kezdete az új egészségügyi szolgálati törvény elfogadása volt, kisebb korrekciók lehetnek még – erősítette meg Gulyás Gergely.
Inflációs kockázatok
A pénzügyek terén a monetáris politikáért az MNB felel, a fiskális politikáért pedig a kormány. Az infláció kordában tartására a jegybanknak több eszköz áll rendelkezésére, az egyik ilyen eszköz például az alapkamat szabályozása, amellyel éppen a héten élt is a Monetáris Tanács. A jövő évi infláció 3 és 4 százalék között valószínű, és ez a miniszter szerint tartható lesz.
Veszélyes a delta variáns?
Gulyás Gergely szerint azoknak kell tartani ettől, akik nem oltatják be magukat. A mai ismeretek alapján az oltás a delta variáns ellen is védelmet nyújt. Jó lenne, ha nyolcmillióan oltatnák be magukat; több oltóanyag van, mint ahányan igénylik.
A német hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el a magyar szurkolókkal
Gulyás Gergely szerint a német hatóságok kifejezetten barátságtalanul, a jogszerűség határán mozogva jártak el tegnap Münchenben a magyar szurkolókkal, ez nem helyes, ahogy a sport és a politika összekötése sem. Azt is hozzátette, hogy kultúrállamban nem divatos egy meccs körül ilyen politikai hangulatot kialakítani. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, nem tűnik logikátlannak a felvetés, hogy ennek köze van a pedofiltörvény "melegellenes" módosításához.
Láthatáron a 3. oltás
A kormány kidolgozza majd a tervet, hogy ha jelzés érkezik a szakemberek részéről, miként történjen az esetleges 3. oltás beadása 9, esetleg 12 hónap után. Azt, hogy ez valósul majd meg, azt az erre kidolgozandó orvosi protokoll fogja majd szabályozni.
Mi a célja az autópálya-koncessziónak?
Gulyás Gergely szerint érdemes a célokat tisztázni, ez az, hogy ne legyen olyan pont az országban, ahonnan 30 perc alatt autópálya nem érhető el. Az EU nem ad útépítésekre pénzt, a költségvetési kiadásoknak pedig vannak korlátai. Úgy adnának koncesszióba működtetést, hogy a befolyó díjakból épüljenek új autópályák, és ezekből működtessék is őket.
90 milliárd forintot fizettek ki bértámogatásként
Gulyás Gergely szerint az összes alkalmazott eszközzel több mint egymillió munkahelyet védtek meg, és teremtettek újakat is. Bértámogatásra mintegy 90 milliárd forintot fizettek ki.
Miért haltak meg olyan sokan a koronavírus szövődményeiben?
A többlethalálozási adatokat kell figyelembe venni, és a járvány végén megjelenő, összesítő adatokat kell majd összevetni, addig nem érdemes részadatokat kiragadni – mondta Gulyás Gergely. A közép-kelet-európai régióban élők egészségi állapota gyengébb, mint a nyugat-európai államokban élőké – ismerte el a miniszter –, és vélhetően ez is hozzájárult a rosszabb adatokhoz.
Elszálltak az építőanyagárak
A miniszter elismerte, hogy az áremelkedésben az állami beruházásoknak is van szerepe, de nem ez a domináns. Két héten belül a kormány lépni fog ez ügyben.
Kötelező lesz az oltás?
Gulyás  elmondta: belátható időn belül, általánosságban nem tartja elképzelhetőnek az oltás kötelezővé tételét. Az egészségügyben elrendelhették volna, de olyan magas volt az oltottak aránya, hogy nem látták szükségesnek. Az joggal vethető fel és érdekesebb vita, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalóit az oltásra. A miniszter maximum odáig menne el, hogy a személyes jelenléttel járó munkánál előírják, de nincs ilyen döntése a kormánynak, ez csak egy gondolatkísérlet.
Pedagógus-béremelés
A pedagógusok szeretnék, ha 60 százalékkal emelnék a bérüket. A miniszter azt mondta, hogy erre nem tud a kormány határozott ígéretet tenni. Minden attól függ, hogy gazdaságilag milyen mozgástere lesz a kormánynak jövőre.
(Index nyomán)
Korábban írtuk: