Valódi párbeszédet követel a járványhelyzet kezeléséről 100 értelmiségi: aggasztóan infantilizálónak tartják az elmúlt másfél év intézkedéseit, és többek között azt szeretnék, hogy ha a koronavírus folyamatosan a társadalmi közbeszéd tárgyát képezhetné. Az Egyenes beszéd vendége az egyik aláíró, Schiffer András volt.
Zoom
Schiffer András ügyvéd szerint többszörösen alaptörvény-ellenes az a rendelet, ami a munkáltatóknak lehetővé teszi a kötelező oltás elrendelését. 2007-ben pont a kötelező oltásokról volt egy döntése az Alkotmánybíróságnak, hogy el lehet rendelni, de ez korlátozza az emberi méltóságot, az önrendelkezéshez való jogot.
Az ügyvéd azt mondta, hogy hiába van veszélyhelyzet, az emberi méltósághoz való jog az a kivételes alapjog, amit még különleges jogrend idején is csak a szükségesség-arányosság mentén lehet korlátozni.
Globális trendbe illeszkedik szerinte a kormány intézkedése - itt arra gondolt, hogy a világgazdaság nagy szereplői egyre inkább kiszabadulnak a nemzeti joghatóság alól, a munkavilág pedig a nemzeti szinten van szabályozva, ezzel folyamatosan bontják le, légiesítik a munkajogot és a munkavállalók védelmét.​
Elismerte, hogy az egészségügyi rendszer teherbíró képességének felvetése lehet olyan érv, ami megalapoz különböző kormányzati intézkedéseket, korlátozásokat. Abban viszont nem biztos, hogy ehhez ilyen baltaegyszerűséggel kell az embereket oltottakra és oltatlanokra osztani. Jelen pillanatban ugyanis nincsen világos mondás szerinte arról, hogy az oltott mennyivel fertőz jobban, mint egy oltatlan.
Azért nem lehet egy bizonyos ponton felül nyomni az oltottságot, mert az emberek bizalmatlanok - mondta Schiffer, hozzátéve, hogy nem csak a kormányban, de a médiában sem bíznak az emberek. Szerinte az egyénnek szuverén joga mérlegelni, hogy veszélyhelyzeti vakcinák esetében az oltást választja vagy az oltatlanságot.
(atv)