Az MSZP-s képviselő egy BGF-es közgazdász végzettséget szerepeltet a parlamenti önéletrajzában, de az egyetem szerint nincs erre vonatkozó adat az archívumukban - írja a Mandiner.
Bangóné Borbély Ildikó és a csepeli szocialisták életét jól ismerő forrásától kapta a lap azt az információt, hogy az MSZP-s parlamenti képviselő valójában nem szerzett közgazdász főiskolai diplomát, holott a parlament.hu-n szereplő önéletrajza szerint ez a végzettsége. A szocialista politikus nyilvános életrajza szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdaság és menedzsment karára (szerk.: a képviselő a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának gazdálkodási és menedzsment képzésére gondolhatott) járt és 2013-ban végzett.
Zoom
Bangóné "Kurva erős kép lenne" Ildikó akcióban
A képviselők felelnek az önéletrajzuk tartalmáért
A Mandiner közérdekű adatigényléssel fordult a BGF jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, hogy megtudják, Bangóné Borbély Ildikó járt-e a BGF-re, s ha igen, mennyi ideig, milyen vizsgákat tett le, és kapott-e ott diplomát. Az egyetem azt válaszolta, hogy „tanulmányi rendszerünk archívumában az Ön által kérdezett személyre vonatkozóan
semmilyen adat nem található”.
Megkeresték az Országgyűlés Hivatalát is. Onnan azt az információt kapták, hogy nekik semmilyen kompetenciájuk nincsen arra, hogy ellenőrizzék egy országgyűlési képviselő önéletrajzának tartalmát. Azért kizárólag a képviselő felel.
Zoom
A képviselő önéletrajzának vonatkozó részlete (fotó: parlament.hu)
Bangóné Borbély Ildikót is megkereste a Mandiner állítólagos közgazdász diplomája kapcsán, a szocialista politikus azonban csütörtök óta nem válaszol arra a kérdésre, szerzett-e diplomát a BGF-en.
Bangóné 2003-ban lépett be a Magyar Szocialista Pártba, előbb a megyei választmány tagja, majd 2008-ban a nádudvari szervezet elnöke volt, 2010-ben a megyei elnökség tagjává választották. A 2010-es önkormányzati választásokon a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe került be. 2011-ben a püspökladányi időközi országgyűlési választásokon az MSZP jelöltje volt, a harmadik helyen végzett a fideszes Bodó Sándor, illetve a Jobbik jelöltje mögött. 2012-ben az Országos Elnökség és a Választmány tagjává választották, jelenleg a párt csepeli szervezetének az elnöke.
Csak listáról juthat be a parlamentbe
Bangóné 2014 óta tagja a parlamentnek, első alkalommal a Hajdú-Bihar megyei 5. számú – Hajdúszoboszló központú – országgyűlési egyéni választókerületben indult, ahol azonban csak harmadik helyen végzett, ismét a fideszes és jobbikos jelöltek mögött. Ám az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-lista 20. helyéről sikerült mandátumot szereznie. 2018-ban az MSZP-Párbeszéd csepeli jelöltje volt, de a választás előtt visszalépett Szabó Szabolcs (Együtt) javára, aki így nyert is, így Bangóné megint lista 14. helyéről jutott az Országgyűlésbe.
Egy emlékezetes botrány is kapcsolódik a személyéhez, a szocialista képviselő ugyanis 2019-ben tavaszán lepatkányozta a Fidesz szavazóit. „Ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon, ha már a patkánytéma felhozódott Budapesten” – mondta az ATV-műsorában Bangóné, miután arról kérdezték a 2019-es európai parlamenti választások kampányában, mégis miért ilyen nagy a Fidesz támogatottsága.
Zoom
Legnagyobb botránya viszont a nemzettestvéreink elleni uszítása volt 2004-ben
Idén szintén az ellenzék közös országos listáján szeretne befutó helyre kerülni, mert nem indulhat egyéniben.
Az ellenzéki előválasztáson ugyanis újra Hajdúszoboszlón próbálkozott pártja, valamint a Párbeszéd és a DK színeiben. Ám 54,5:45,5 százalék arányban vereséget szenvedett Kiss Lászlótól, akit a Momentumon kívül a Jobbik, az LMP, az Új Kezdet, az Új Világ Néppárt és Márki-Zay mozgalma is támogatott.
Vasárnapi frissítés: Bangóné Borbély Ildikó a mai naptól nem tagja az MSZP-nek :-(
Bangóné nem válaszolt a diplomáját érintő kérdésekre, volt pártja lényegében elismerte, hogy „iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt” - írja szomorúan a faj- és elvtársi Telex.
Zoom
Külön folytassa, bizottsági elnök asszony!
Az MSZP Országos Elnöksége 2022. január 23-i rendkívüli ülésén megállapította, hogy Bangóné Borbély Ildikó az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét, így politikai útjaik elválnak egymástól
– közölte a párt. Mint írták, a szocialisták közössége következetesen elítéli azokat a cselekedeteket, amikor valaki a követelmények megkerülésével, azok nem teljesítése mellett próbál diplomához jutni vagy nemlétező végzettséggel él vissza. Azt is írták:
Bangóné Borbély Ildikó a mai naptól nem tagja az MSZP-nek, a Magyar Szocialista Párt választáson nem indítja, és felszólítja parlamenti mandátuma visszaadására.
A szocialista párt ezzel lezártnak tekinti az ügyet, tették hozzá. Az MSZP „elvárja, hogy a Völner-Schadl korrupciós botrányban lebukott fideszes politikusok is távozzanak a közéletből”, zárták a közleményt.
Bangóné 2014-ben és 2018-ban is listáról jutott be a parlamentbe, jelenleg a törvényalkotási bizottság alelnöke.
Kapcsolódó: