Dúró Dóra (Mi Hazánk) a romló demográfiai mutatókra hívta a fel a figyelmet mai napirend előtti felszólalásában. Elmondta: idén januárban 20 százalékkal csökkent a születésszám az előző év azonos időszakához képest, és visszaesett a termékenységi ráta is.
Megjegyezte: ez szerinte éppen 9 hónappal azt követően történt, hogy a Covid-oltások tömegessé váltak Magyarországon. Úgy vélte: állami feladat lenne kivizsgálni, hogy ez a brutális visszaesés összefüggésben van-e ezzel a tényezővel.
Arra is figyelmeztetett: jelentősen csökken a szülőképes korú nők száma, ma Magyarországon minden szülőképes korú nőnek négy gyereket kellene vállalnia ahhoz, hogy a magyarság lélekszámát 10 millió körül lehessen megtartani.
A politikus államilag támogatott bérlakásépítési programot és nagyobb állami szerepvállalást szorgalmazott a nyári gyermekfelügyelet megoldásában, valamint szülőtámogatási életjáradék bevezetését javasolta, hogy a nyugdíjban kompenzálni lehessen az anyák bérhátrányát.
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára közölte: a magyar családpolitikát 2010-ben teljesen új alapokra helyezte a kormány, a balliberális kormányok családokat büntető politikája helyett. A 2011-es mélyponthoz képest ma egyharmadával magasabb a termékenységi ráta, de még sok tennivaló van, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen - mondta. Hozzátette: a terhességmegszakítások száma 45 százalékkal csökkent 2010 óta, és ma már öt tervezett gyermekből négy megszületik - sorolta az eredményeket. Hangsúlyozta: a 2023-as költségvetés a családok költségvetése lesz, 3225 milliárd forint jut majd a családok támogatására.
(MTI)