Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba irányuló orosz olajexport folytatása elől, írja az MTI. Médiaértesülések szerint a szóban forgó európai bank a holland ING. A bank nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
Zoom
Fotó: Wikipédia
A Slovnaft szlovák olajipari vállalat tájékoztatása szerint az orosz olajszállítások Ukrajnát illető tranzitjának kifizetését mégiscsak egy európai bank fogja tudni bonyolítani. "A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta azt" - mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője. "Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes, és hosszú távú megoldást jelenthet" - tette hozzá.
A megoldással tartósan elhárulna az akadály az ún. Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra irányuló orosz olajexport elől.
A Transneft orosz csővezeték-üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a Barátság kőolajvezetéken azért álltak le a szállítások, mert a nyugati szankciók miatt "nem lehetett" orosz átutalást közvetlenül Ukrajnának teljesíteni. Miután a magyar Mol és felvidéki leányvállalata, a Slovnaft időközben saját maga teljesítette az átutalást, Magyarországra és Felvidékre újból megindultak az olajszállítások.
Bennfentes értesülések alapján a Csehországba irányuló szállításokat szombatra tervezik újraindítani.