Horthy Miklóst ábrázoló szobrot avatnak fel kedden a Parlamentben – derül ki a Mi Hazánk Mozgalom sajtómeghívójából.
Ebben azt írták, hogy az egykori kormányzó szobrát a Hazatérés Napjának alkalmából avatja fel az országgyűlési frakciójuk az Országgyűlés alelnöki irodájában.
Zoom
Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke beszédet mond a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a XI. kerületi Szent Gellért téren 2020. március 1-jén (fotó: MTI / Mohai Balázs)
Érdeklődésünkre a korábbi Horthy-felvonulásokat szervező Novák Előd elmondta: miközben a baloldal a III/II-es Horn Gyuláról és a fehérellenes terrorista Nelson Mandeláról nevez el közterületet, szükségesnek tartják kinyilvánítani, hogy, bár utolsó kormányzónk munkásságát lehet kritizálni bal- és jobboldalról egyaránt, és jogosan, de a Horthy-korszak 25 évét összehasonlítva a rendszerváltás óta eltelt évtizedekkel egyértelműen szoborért kiált. A két világháború között gazdasági világválság, világszerte több tízmilliónyi halálos áldozatot követelő spanyolnátha-járvány és főként Trianon sújtotta az országot, Horthy Miklós mégis virágzásnak tudta indítani, lenyűgöző gazdasági fejlődést és kulturális pezsgést produkálva.
Hozzátette:
Hiánypótló kezdeményezésünk azt célozza, hogy az Országház kupolatermében a nemzet nagyjainak szobra mellett kapjon helyet utolsó kormányzónk is. Ahogy a monarchia idején épített parlamentben mellőzött Rákóczi Ferenc később, a Horthy-korszakban kapott csak emléktáblát ott, úgy azzal szemben lehetne egy hasonló márványlap. Most a Mi Hazánk országgyűlési alelnöki irodájában, a Szent Korona közelében egy 57 cm magas bronz mellszobrot, Csák Attila alkotását avatjuk fel Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság tiszteletbeli elnökének közreműködésével és Kovács Attila református lelkipásztori áldásával, de jelen lesz római katolikus pap is. A szobrot korábban a nemzeti összefogás seregszemléjén már bemutattuk, amikor 13 szervezet együtt vonult, fehér lovas felvezetéssel.
Frissítés: az alábbi fejleményről számoltak be a szervezők:
Kövér László házelnök kitiltotta a Mi Hazánk Horthy-szobor avatásáról szóló sajtótájékoztatóját a nyilatkozatokra kijelölt, szokásos helyszínről, a kék társalgóból (ahol baloldali képviselők is bármiről tarthatnak sajtótájékoztatókat), így a Szent Korona melletti helyiségben nem kerülhet sor az avatást megelőző eseményre, csak az Országház félemeleti sajtótermében. Itt ismertetjük a Hazatérés Napjának bevezetését célzó országgyűlési határozati javaslatunkat is, melyet a második bécsi döntés évfordulóján, holnap nyújt be a Mi Hazánk.
A kitiltással együtt azt a tájékoztatást is kaptuk, hogy "az OGY Sajtóirodának nincs lehetősége beléptetni a holnapi sajtótájékoztatóra" újságírókat, így Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke tudja beléptetni a média munkatársait, a szoboravatásra pedig az alelnöki irodában változatlanul sor kerül. Szebb jövőt!