Jogerősen életfogytiglant kapott a Ladik utcai gyilkos, leghamarabb 30 év múlva szabadulhat - tudatta a Fővárosi Ítélőtábla honlapján kedden.
Az eljárás adatai szerint a férfi egyik középiskolás partnerét 2017-ben sorozatosan bántalmazta, egy másik, szintén középiskolás élettársát pedig 2019-ben agyonverte.
Az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék február 25-én Sz. T. T. vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, folytatólagosan, hozzátartozó sérelmére, erőszakkal, illetve élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel elkövetett szexuális erőszak és kapcsolati erőszak miatt mondta ki bűnösnek, és életfogytiglanra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra legkorábban 30 év elteltével bocsátható.
A februári nem jogerős ítélet tényállásának egyik pontja szerint a vádlott 2017 elején ismerkedett meg az egyik sértettel, aki ezután abbahagyta tanulmányait, elköltözött otthonról és a vádlottal lakott különböző helyeken. Együttélésük alatt rendszeres munkát nem végeztek. A férfi egyre többször veszekedett fiatal partnerével, megpofozta, véraláfutásos, zúzódásos sérüléseket okozott neki, megalázta. A lány el akarta hagyni a vádlottat, aki azonban ezt nem engedte neki, egy alkalommal kést tartott a nyakához, erőszakos fellépése miatt a lány nem mert ellenkezni. A férfi a sértettet bántalmazással kényszerítette szexuális aktusra, és azzal is fenyegette, hogy öccsét megöli.
A sértettnek 2017 júniusában sikerült elszöknie a férfitől és feljelentette.
A vádlott egy másik fiatal lánnyal 2019 áprilisában ismerkedett a Nyugati téren. A sértett közvetlenül érettségi előtt állt, azonban iskolai tanulmányait megszakította, nevelőszüleitől elköltözött és vér szerinti, vele korábban kapcsolatot nem ápoló édesanyjához, vidékre költözött a vádlottal, akit azonban 2019 júniusában egy körözés miatt előállították. Ekkor a lány visszaköltözött családjához, ám 2019 augusztusában egy ismerősénél ismét találkozott a férfivel, mire újból megszakította a kapcsolatot családtagjaival, és beköltöztek egy romos, elhagyatott óbudai ingatlanba. Nem dolgozott sem a férfi, sem a sértett, így jövedelemmel sem rendelkeztek. Többször előfordult, hogy a férfi megütötte a lányt, 2019 szeptemberében egy vita során pedig a romos házban olyan súlyosan bántalmazta, hogy a sértett belehalt. Bomlásnak indult holttestét napokkal később az ingatlan gondnoka találta meg.
A törvényszék elsőfokú ítélete ellen a védelem fellebbezett.
A másodfokú eljárásban a tábla egyetértett a törvényszék elsőfokú ítéletével, tekintettel arra is, hogy a vádlott tagadta a terhére rótt cselekményeket, és "a megbánás legkisebb jelét sem mutatta".
A tábla kisebb pontosításokkal lényegében helybenhagyta és jogerőre emelte a törvényszék februárban kihirdetett elsőfokú ítéletét.
(MTI)