A Mol-csoport és a Janaf hosszas, több mint egy éven át tartó tárgyalás után megállapodott az Adria-vezeték használatának díjáról - közölte a Mol-csoport csütörtökön az MTI-vel.
Zoom
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A tájékoztatás szerint a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat egy évre szóló szerződést kínált, kivételesen magas árazással, amelynek eredményeként a Mol a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét fizeti.
A Mol-csoportnak nem volt más választása, mint a megállapodás aláírása, mivel az Adria-vezeték fontos szerepet játszik a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságában - tették hozzá.
A közlemény szerint az Oroszországgal szembeni uniós szankciók értelmében a Mol pozsonyi finomítójában nem orosz kőolajból kell gyártani az exportra szánt dízelt, benzint és minden további terméket ahhoz, hogy a vállalat ki tudja elégíteni a cseh, az osztrák és a lengyel piac magas keresletét.
Az egyetlen rendelkezésre álló ellátási útvonal, ahonnan a finomító nem orosz kőolajhoz tud jutni, a horvátországi Omisaljból indul, és az Adria-vezeték Janaf tulajdonában lévő szakaszán keresztül halad - írták.
A Mol-csoport úgy véli, hogy a jelenlegi megállapodás nem teremt tartós és versenyképes helyzetet a Szlovákiába irányuló nyersolajellátás biztonságához az Adria-vezetéken keresztül. Ez aggályokat vet fel az egész közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságával kapcsolatban - áll a közleményben.
Megvan a végleges jóváhagyás az OMV Slovenija felvásárlására
Az Európai Bizottság véglegesen jóváhagyta, hogy a Mol felvásárolja az OMV Sloveniját, ezzel a Mol-csoport jó úton halad afelé, hogy Szlovéniában a szegmens második legnagyobb piaci szereplőjévé váljon - közölte a Mol csütörtökön az MTI-vel.
A közleményben kiemelték: a Mol-csoport teljesítette az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének megszerzésére irányuló tranzakció lezárásához szükséges valamennyi feltételt.
Felidézték, hogy a szlovén piac második legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést még 2021. június 7-én írták alá.
Az Európai Bizottság a felvásárlásra vonatkozó részletes vizsgálata során megállapította, hogy miután a Mol teljesítette az Európai Unió által előírt korrekciós követelményeket, a tranzakció lezárását követően is garantált a fenntartható piaci verseny Szlovéniában. Érvelésében a Mol kifejtette, hogy a piaci verseny az országban az ügyletet és a korrekciós intézkedések végrehajtását követően csak erősödni fog, mivel egy erős második szereplő megjelenése nyomást gyakorol majd az elsőszámú szolgáltatóra, ez pedig jobb árakat és magasabb minőséget fog eredményezni a szlovéniai fogyasztók számára.
Az OMV Slovenija felvásárlására vonatkozó pozitív európai bizottsági döntés feltételeként a Mol-csoport 2023 márciusában megállapodást kötött a leendő szlovéniai hálózatából 39 töltőállomás eladásáról a Shellnek. A közlemény szerint a Mol arra számít, hogy az OMV Slovenijával történő tranzakció 2023. június 30-ig lezárul.
Korábbi tájékoztatás szerint az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT. A Mol-csoporthoz tartozó INA horvát olajtársaság 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijaban, a Mollal kötött szerződés értelmében pedig részesedését 33 százalékra növeli.
A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Felvidéken és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.