A rendszer szolgai építése helyett Magyarország vezetése álljon ellen azoknak a törekvéseknek, amelyek "világkormánnyá" tennék az Egészségügyi Világszervezetet (WHO)! - sürgette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese.
Az ellenzéki politikus arról beszélt: az ENSZ éppen zajló közgyűlésén tárgyalnak egy politikai nyilatkozatot a pandémiák megelőzéséről, a járványokra való felkészülésről, a reagálásról, ám ez a dokumentum "nem egyszerűen aggodalomra ad okot, hanem az emberi szabadság korlátozására vonatkozóan rémisztő távlatokat jelenít meg", egy világkormány létrehozásának kereteit teremtve meg.
Ez az első állomása annak a többlépcsős, nemzetközi jogi álcába bújtatott mechanizmusnak, amelynek utolsó eleme a jövő évi WHO-pandémiaszerződés - jelentette ki Dúró Dóra, aki szerint a folyamat végén újabb oltási programok alapjait tennék le, teljesen felszámolva ezzel az emberi szabadságot.
A Mi Hazánk politikusa hangsúlyozta: az új rendszerben az ENSZ szakosodott szervezetének vezetője önállóan hirdethetne egészségügyi veszélyhelyzetet, az általa vezetett WHO pedig ellenőrzést kapna bizonyos országos erőforrások felett, valamint felülbírálhatná az államok egyes döntéseit.
Ez egyértelműen a nemzeti szuverenitás csorbítását jelenti - értékelt a politikus, aki szerint "a WHO mára a gyógyszeripar részvénytársaságává vált, a szervezet egyértelműen a finanszírozóinak érdekeit képviseli", azok profittermelését szolgálja.
(MTI)