A balliberális Nyugat.hu rendszeresen beszámol arról, hogy Szombathelyen mi a helyzet a vendégmunkásokkal, legutóbb egyfajta "érzékenyítéssel" próbálkozott irányukba. Most beszámoltak az újabb "örömteli" hírről: megérkeztek a kenyai vendégmunkások is a városba.
Zoom
Illusztráció: newsendip.com
- Legutóbb viszont azt jelezték lapunknak olvasóink, hogy kenyai vendégmunkások is érkezhettek Szombathelyre. Többen találkoztak a városban velük, de arról ellentmondásos információk keringenek, hogy mely cég - vagy cégek - foglalkoztatják őket - írja a portál.
Nagy lelkesen utána is jártak az ügynek, és érdekes információk birtokába jutottak. A TDK Hungary azt írta nekik, hogy nem foglalkoztatnak kenyaiakat, és nem is tervezik. Az ISI Automotive Hungary Kft. nem válaszolt.
Egy hosszabb válasz érkezett viszont az Ivy Technologytól, amelynek lényege, hogy szombathelyi telephelyén dolgoznak kenyai állampolgárságú munkavállalók, jelenleg harmincöten vannak, és betanított munkát végeznek. Az is kiderült, hogy a 35 kenyai közül mindössze kettő nő.
- A cég a kiválasztás során tudatosan törekszik a női munkavállalók bevonzására, de az eddigi tapasztalataink alapján a hölgyek kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre - közölte érdeklődésükre az Ivy Technology, hozzátéve, hogy Szombathelyen a kenyai származású dolgozók mellett még hat másik nemzet képviselői dolgoznak a magyar munkavállalókkal közösen.
Azt is elmondta, hogy "ennek a filozófiának köszönhetően" viszont több magyar munkavállaló is dolgozik az Ivy Technology külföldi telephelyein. Ez igazán nagyszerű, a magyar ember ne Magyarországon dolgozzon, helyette jöjjenek Kenyából...
Természetesen itt is a szokásos séma érvényesül, a cég bérel nekik lakóingatlanokat, melyek között vannak önálló házak és társasházi lakások is. Pákozdi Gábor HR-igazgató nem is rejti véka alá a terveiket: reméli, hogy
többen megtalálják a számításukat Magyarországon, megszeretik a magyar kultúrát, és ennek megfelelően integrálódnak a magyar társadalomba, hosszabb távon gyökeret eresztenek. Más országból származó munkavállalóik esetében már több pozitív példával is találkoztak: ők megszerették Magyarországot és tartósan el tudják itt képzelni az életüket.
Ráadásként azt is elmondta, hogy szükség lesz még több vendégmunkásra. Mert
hisznek abban, hogy a sokféleség és a kulturális nyitottság az egyedüli út a modern nemzetközi vállalatok számára ahhoz, hogy folyamatosan megújulhassanak és kreatívak maradjanak. Arra számítanak, hogy a külföldi munkavállalók kiegyensúlyozhatják a magyar munkaerőpiacon tapasztalható kihívásokat.
L. J. - Kuruc.info