Az Országgyűlés plenáris ülésének napirendjére kerül csütörtökön az antidemokratikus, aránytalan választási rendszer megváltoztatását célzó Mi Hazánk-indítvány, mert a jelenlegi, igazságtalan rendszer a Fidesznek biztosít kétharmados parlamenti többséget, miközben soha nem volt kétharmados választási eredménye, sőt többször 50% alatt végeztek - írja a párt alelnöke, alább folytatódik Novák Előd X-bejegyzése.
Zoom
Fotó: Bach Máté
A Mi Hazánk a határozati javaslatát csak összevont, együttes vitán engedi tárgyalni a fővárosi választási rendszer hasonló módosításával, melyet visszavonna, ha nem kerülne napirendre a Fidesz túlhatalmának véget vető indítvány is. Társadalmi és parlamenti vitát kell indítani egy igazságos, arányos választási rendszer érdekében, az ellenzéki pártok közül egyedül a Mi Hazánknak van programja a választói felhatalmazás nélküli kétharmados parlamenti többség megszüntetésére, pedig nemcsak a Mi Hazánk kapott feleannyi százaléknyi mandátumot a kétszer akkora választási eredménye ellenére, de a balliberális pártok örök ellenzékiségre, megélhetési politizálásra rendezkedtek be.
Budapesten közben az 1%-os Párbeszédnek ad így antidemokratikusan hatalmat a torz választási rendszer. Az önkormányzati választások előtt több mint fél évvel korrigálni a rendszert nem példátlan Magyarországon, jobb késő, mint soha, ráadásul a jelenleg hatályos, a Fidesz által 2014-ben bevezetett rendszert maga Karácsony Gergely is alkotmányellenesnek minősítette, az államfőtől azt kérte akkor, hogy ne írja alá a törvényt, aminek megváltoztatása most szerinte fasizmus.
A Mi Hazánk határozati javaslata szerint egy olyan országos választási rendszert kell megalkotni, amely a hatályos német modellhez hasonlóan szavazatarányos mandátumelosztást eredményez. Az egyéni választókerületi rendszert eközben ugyanúgy megtartanánk, ahogy főpolgármester-jelölt közvetlen választását is.
Zoom
Míg az Országgyűlés Házbizottságában a baloldali pártok kizárólag a NATO-bővítést javasolják mindig napirend-kiegészítésként idegen érdekek alapján (a finnek ügyében pedig már sajnos célt is értek a kormánynál), addig a Mi Hazánk ma is számos javaslatot tett: az alkotmányos mulasztások orvoslását, a készpénzfizetés alaptörvényi védelmét és a Btk.-szigorítást célzó törvényjavaslatunk napirendre vételét, azonban a Fidesz ismét nem támogatta ezeket, csak a választási rendszer reformját. 2010 óta 40 ellenzéki javaslatot vettek tárgysorozatba, köztük Szabó Tímea (Párbeszéd) Az országos népszavazási eljárás módosításáról szóló és Karácsony Gergely A kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát.
Frissítés: "a Fidesz képviselői által legutáltabb politikus" az ATV-ben
Az Országgyűlés plenáris ülésének napirendjére kerül az antidemokratikus, aránytalan választási rendszer megváltoztatását célzó Mi Hazánk-indítvány. A jelenlegi, igazságtalan rendszer a Fidesznek biztosít kétharmados parlamenti többséget, miközben soha nem volt kétharmados választási eredménye, sőt többször 50% alatt végeztek.
A sors iróniája, hogy épp Novák Előd javaslatát tárgyalják, aki Vona Gábor korábbi nyilatkozata szerint a fideszes képviselők által leginkább utált politikus, egyrészt mert a választási csalásaik alapját képező Kubatov-listákat feltárta Kubatov Gábor erről szóló hangfelvételének megszerzésével és nyilvánosságra hozásával 2010-ben, de főként azért nem szeretik Novák Elődöt a Fidesz képviselői, mert javaslata és hosszú küzdelme nyomán a politikusi álláshalmozás tiltását sikerült elérnie 2014-re, hogy országgyűlési képviselő ne lehessen egyszerre polgármester vagy önkormányzati képviselő is. Most egy részben hasonló javaslat is napirendre kerül, hiszen a kerületi polgármesterek főállású megbízatásuk ellenére mellette még fővárosi közgyűlési képviselők is lehetnek, de az indítvány ennek is véget vetne, ahogy a félszázalékos Párbeszéd túlhatalmának is Budapesten, az aránytalan választási rendszer igazságosabbá tételével, a Karácsony Gergely által korábban még alkotmányellenesnek nevezett, ma már haszonélvezőjeként általa támogatott választási rendszer megváltoztatásával.