Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt ma napirend előtt a parlamentben, hogy a baracskai börtönből hozta ki a párt egyik vezetőjét, László Attilát, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetőjét, aki ellen jogosulatlan közbiztonsági tevékenység végzése miatt indult eljárás. Nem került volna sor ilyen tevékenységre, ha a kormány, az állam végezné a munkáját, de mivel nincs így, a lakosság a Magyar Önvédelmi Mozgalomhoz fordul - mutatott rá.
Közölte: ha bárki csak a látszatát kelti, hogy fel akar lépni a közbiztonság védelmében, az bűncselekménynek minősül. Tegyék a dolgukat, hogy ne legyen ilyen igény a lakosság részéről; meg kell védeni az embereket! - mondta a kormánynak.
Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: egy hatályos törvény végrehajtásáról van szó, a közbiztonság fenntartása ugyanis csak az állam feladata, és csak meghatározott, szabályozott keretek között, a rendőrséggel együttműködve működhetnek közre ebben civil szervezetek, a polgárőrök. Magyarországon tiltott az önbíráskodás - tette hozzá.
Közölte: nem az Országgyűlés ülésén kellene megbeszélni a jogalkalmazó szervek munkáját, hiszen azok törvényeket hajtják végre, és ezért nem bírálat, hanem köszönet illeti őket.
(MTI)