Toroczkai László (Mi Hazánk) mai napirend előtti felszólalásában arra emlékeztetett, hogy frakciója az alkotmányban rögzítené a készpénzhasználat jogát, mivel törekvés van a digitális jegybankpénz bevezetésére. Közölte, javaslatukat átadták Lázár János miniszternek, de szeretnének egy olyan törvénymódosítást is, amely előírná, hogy a kistelepüléseken kötelező legyen az ATM-ek fenntartása.
Követelik azt is - folytatta -, hogy szűnjön meg az a helyzet, hogy a jövedelmükhöz képest a magyar családok fizetik a legtöbbet banki szolgáltatásokra. Toroczkai László hozzátette: korlátalanul ingyenessé kell tenni a készpénzfelvételt is.
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára rögzítette, ma Magyarországon semmi sem korlátozza a készpénzhasználatot.
Az alaptörvény-módosításról azt mondta, arról majd az országgyűlési képviselők döntenek, hogy szükségesnek tartják-e rögzíteni az alkotmányban a készpénzhasználat jogát.
Elmondta, vannak olyan emberek Magyarországon és Európában is, akik jobban bíznak az elektronikus fizetésben. Ez egy lehetőség, mindig az egyén döntésén múlik, melyiket választja - jegyezte meg.
(MTI)
Korábban írtuk: