Március 28-tól minden magyarországi webshop köteles lesz felajánlani ügyfeleinek a Magyar Postával történő kiszállítás lehetőségét is, ám az átállás nem megy zökkenőmentesen. Az Index hétfői cikke szerint például a hétvégén hatalmas adatszivárgás történhetett.
A vállalkozók március 15-től regisztrálhatnak a Magyar Posta oldalára – a portál egyik olvasója viszont arról számolt be, hogy március 16-án, amikor belépett az „ÉnPostám” fiókjába, egy nem várt meglepetés fogadta, ugyanis az összes egyéni vállalkozó egyetlen „cégbe” – egész pontosan egyetlen felhasználói profil alá – került be, így a rendszer szerint hirtelen nagyjából 1300 munkatársa lett.
Márpedig a munkatársak láthatták egymás személyes adatait.
Az adatok között szerepel az egyéni vállalkozók neve, e-mail-címe, néhány esetben a telefonszáma is.
A magyar webáruházakat képviselő Ecommerce Hungary alelnöke, Ormós Zoltán elmondta: bonyolult az ügy, ugyanis ezek az adatok az egyéni vállalkozók honlapjain is elérhetők, így nem számítanak személyes adatnak, azonban vannak, akik a privát e-mail-címükkel regisztráltak, ami viszont már személyes adatnak minősül, így felvet jogi problémákat. Az Ecommerce Hungary igyekszik kideríteni, mekkora jogsértés és mekkora adatszivárgás történt valójában.
A Magyar Posta a problémát észlelve március 16-án törölte is a nagy „céget”, azonban az Index egyik olvasója azóta több körlevelet is kapott, amelyek feltehetően a kiszivárgott listából kigyűjtött e-mail-címeket célozták.
A Magyar Posta a portál kérdéseire elismerte, hogy „a webáruházi kormányrendelet kapcsán megkezdett webáruházi regisztráció során egyes webáruházi ügyfelek adatai ideiglenesen hozzáférhetővé váltak más regisztrált személy számára. Az incidens elhárítására az elsődleges intézkedéseket a Magyar Posta megtette. Az incidens kivizsgálása és a szükséges helyesbítő intézkedések megtétele, valamint a kapcsolódó bejelentés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé folyamatban van.”
(24)