A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását Tornanádaska polgármesterének, akivel szemben hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás – írja a Boon nyomán a Magyar Nemzet. Beri Tamásról van szó. /Bővített hír./
Zoom
Fotók: Ádám János / Boon
Az adatok szerint a gyanúsított, egy borsodi település polgármestere 2023. december 5-én telefonon arra kért két önkormányzati képviselőt, ha személyével kapcsolatban valaki rossz szót szól, vagy szidja, azt próbálja „lefenyíteni”, ennek fejében egyiküknek 50 ezer forintot ígért ezáltal hivatalos személyként azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon, illetve jogtalan előnyt szerezzen, így hivatali helyzetével visszaélt.
Zoom
"Ezt most beszoptátok!" - üzente Beri Tamás, amikor a választási győzelmét ünnepelte
Idén február 1-jén egy helyi lakos telefonon sérelmezte a gyanúsítottnak, hogy nem kapott szociális tűzifát. A gyanúsított megígérte, hogy lerakatja neki a tűzifát, de csak akkor, ha „házon belül oldja meg” annak értékesítését. Ez azt jelentette, hogy a gyanúsított megegyezett az egyik hozzátartozójával, hogy vegye meg a fát 15 ezer forintos köbméteráron. Amennyiben ebbe a kérelmező nem megy bele, nem kap tűzifát. Ezáltal a gyanúsított, hogy jogtalan hátrányt okozzon, illetve jogtalan előnyt szerezzen, hivatali helyzetével visszaélt.
A polgármester több helyi lakosnak és további, ez idáig be nem azonosított személynek nyújtott engedély nélkül hitelt és pénzkölcsönt.
Továbbá a vagyonkezelési kötelezettségének megszegésével 2023. augusztusát megelőzően hozzátartozóinak adott két SIM-kártyát. Az előfizetések díját az önkormányzat fizette.
Ezenfelül az egyik rokonát az önkormányzatnál alkalmazta úgy, hogy tényleges munkát nem végzett, a munkahelyén nem kellett megjelennie, csak a fizetését vette fel.
Ezek az esetek bizonyítás esetén alkalmasak lehetnek kétrendbeli hivatali visszaélésre és jogosulatlan pénzügyi tevékenység és hűtlen kezelés megállapítására.
Zoom
Nem lehet kizárni, hogy folytatja a bűnözést
A bíróság szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított a tanúk vagy a még ki nem hallgatott más személyek befolyásolásával, továbbá tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével vagy vagyonelkobzás alá eső érték elrejtésével a bizonyítási eljárást meghiúsítaná vagy megnehezítené. Attól is megalapozottan lehet tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén vagyoni helyzetének fenntartása érdekében újabb bűncselekményeket követne el.
Ezek alapján a gyanúsított letartóztatását a Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte, de a végzés nem végleges.
Nem először kerül szembe a törvénnyel
A polgármester 2011-ben kétszer is szembekerült a törvénnyel. Először egy születésnapi buli után részegen ütött és rúgott meg több embert is, rendőri intézkedés volt, de bírósági ügy nem lett belőle.
A második esetben a polgármestert, a feleségét, illetve az unokaöccsét is előállították, letartóztatták és meggyanúsították uzsora bűncselekményével. A polgármester felesége szociális boltot üzemeltetett a településen, ahol a község lakói a polgármester által meghatározott napi limit alapján élelmiszereket vásárolhattak hitelre. A következő hónapban az adósoknak a felhalmozott, átlagosan százszázalékos kamattal terhelt tartozásokat a családjuk részére folyósított segélyekből kellett megadniuk. Az akkori nyomozás adatai szerint a polgármester a testvérét és unokatestvérét a közmunkaprogram keretében azért alkalmazta, hogy rendben menjen az üzlet, és mindenki fizessen, két fizetni nem tudó illetőt pedig bántalmaztak.