Botrányba fulladt az ATV Egyenes beszéd című felvétele hétfőn. Rónai Egon műsorvezető egy váratlan ajándékkal készült Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének, aki nem sokkal ezután kiviharzott a stúdióból.
A Tisza Pár vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsor vendége volt hétfőn. Rónai Egon egy váratlan ajándékot adott át Magyar Péternek. A csatorna egy hosszú dokumentumban gyűjtötte össze, hogy az elmúlt időszakban összesen hányszor foglalkoztak a Tisza Párt alelnökével, valamint hányszor hívták meg vendégként, amit nem fogadott el. Magyar Péter múlt hét pénteken is szerepelt az ATV-ben, ahol a propaganda jelzővel illette a csatornát, majd többször is kitért a tulajdonos személyére, Németh Sándorra.
Magyar Pétert váratlanul érte Rónai Egon ajándéka, ezért ismét éles kritikával illette az ATV tulajdonosi körét. A műsorvezető arra kérte a Tisza Párt vezetőjét, hogy „fejezze be ezt a kutyakomédiát”. Az adásból egy perc sem telt el, amikor Magyar Péter levette a mikroportját, majd szó nélkül kiviharzott az élő adásból.
Reagált a csatorna
Magyar Péter az elmúlt hetekben többször is nyilvánosan azzal vádolta az ATV-t, hogy nem hívtuk a műsorainkba. Ma az Egyenes beszédben az ezt cáfoló bizonyítékokat tartalmazó dossziét adtuk át a Tisza párt alelnökének. Sajnáljuk, hogy így reagált, ennek ellenére, ahogy eddig, ezentúl is várjuk a műsorainkban.
Mint írták, az ATV sms-ekkel, e-mailekkel tudja cáfolni Magyar Péter kijelentéseit, akit folyamatosan meghívtak a televízió szerkesztői különböző műsorokba. A mai szereplése előtt egy héttel ugyanígy az Egyenes beszéd vendége volt, előtte egy héttel pedig a Heti Naplónak adott 40 perces interjút, és a nézők kérdéseire is válaszolhatott.
Hozzátették, hogy összesen hat élő adásban szerepelt a kampányidőszak alatt. Emellett a Híradó napi szinten beszámolt Magyar Péter országjárásáról, és atv.hu is szemlézte az összes interjúját, amit a csatornának adott. A portál e-mailes megkereséseire nem reagált, az EP-listavezetők és a fővárosi listavezetők vitájára nem fogadta el a meghívást.
Magyar Péter is megszólalt
A Tisza Párt alelnöke nemsokkal az interjú adásba kerülése után reagált a történtekre. Magyar Péter a Facebook-oldalán azt írta, „a múlt héten történtek ellenére elfogadtam az ATV mai meghívását, mert azt jelezték, hogy a tegnapi politikai földindulásról és a következő lépésekről fog kérdezni a riporter”.
– Sajnos nem ez törrént. A műsorvezető, nyilván Németh Sándor csatornatulajdonos, a HIT Gyülekezete vezetője és a Fidesz megbízható kiszolgálója (és fiának, aki a csatorna igazgatója) utasítására valótlanságokat állított, többek között erről, hogy engem hányszor hívtak meg az ATV-be. Pontosan tudom, hogy egy hónapig nem hívtak, mivel az összes sms megvan a telefonomban – írta a politikus.
„Szégyellje magát, mind a Fidesz házitelevizíója, mind a műsorvezető, akinek fontosabb volt hazugságokkal védeni a védhetetlent, mint foglalkozni több, mint 1.340.000 szavazó tegnapi döntésével” – tette hozzá. „Javaslom mindenkinek, hogy messze kerülje el az ATV propagandaműsorait. Ennél még a Hír TV is jobb, mert ott legalább nem hazudják azt, hogy függetlenek – zárta sorait Magyar Péter.
Frissítés: az ATV közzétette a dokumentációt, amit Magyarnak át akartak adni:
Magyar Péter meghívása az Egyenes Beszédbe:
  • Első meghívás, sms: Március 1. (Válasz nem jött)
  • Március 6. újabb sms. (Közben több telefonhívás)
  • Március 7. újabb SMS Vona–Magyar vita szervezés, vállalja, vagy nem?
  • Március 8. vita sms egyeztetés, mikor lenne jó?
  • Március 17. SMS újabb meghívás az Egyenes Beszédbe
  • Március 19. SMS újabb meghívás az Egyenes Beszédbe ezt mondta le a tüntetés miatt
  • Március 21. SMS meghívás az Egyenes Beszédbe – elfogadta, de lemondás nélkül tüntetést szervezett
  • Március 26-án sms-ben rákérdezett Szöllősi Györgyi, hogy akkor jön-e vagy sem, mert bár elvállalta, nem mondta le és nem reagált semmilyen megkeresésre.
  • Március 27. meghívás előre májusra, az anyák napi tüntetés után
  • Április 18. Magyar Mártont hívták, mert szólt, hogy ő intézi a sajtóját, innentől vele egyeztetett Szöllősi Györgyi telefonon és sms-ben. Jelezték, ha Magyar Péter nem tud jönni, akkor az EP-listán szereplő jelölteket is várják.
  • Április 19. újabb sms: jönnek-e az EP-listáról, mert nem kaptak választ.
  • Május. 2. sms: Magyar Péter meghívása újra, emlékeztető sms.
  • Május 9. sms Magyar Péter meghívása
  • Közben többször beszélt Szöllősi Györgyi telefonon Magyar Mártonnal, hogy küldjön bárkit a listáról. Mivel ez nem történt meg, közvetlenül felhívták Tarr Zoltánt, a lista 3. helyezettjét. Ő végül bejött május 8-án.
  • Az utolsó meghívások Seprenyi Anitának mentek, mert ő lett a sajtósa, csak telefonon beszélt vele Szöllősi Györgyi. Május 15 után többször is.
  • Március 13-án, április 8-án volt Szöllősi Györgyinél, május 31-én Rónai Egonnál. Június 7-én újra Szöllősi Györgyinél.
Magyar Péter meghívása a Startba:
  • Vogyerák Anikó, a Start főszerkesztője is többször próbálta behívni a műsorba Magyar Pétert.
  • Május 3-án Magyar Mártont hívta telefonon ez ügyben.
  • Május 21-én szintén Magyar Mártonon keresztül próbálták behívni a műsorba.
  • Május 21-én Seprenyi Anitát is kereste Vogyerák Anikó.
  • Május 28-án szintén Seprenyi Anitát kereste a Start szerkesztősége.
  • Május 31-én Ámon Henriette-t is kereste Vogyerák Anikó Magyar Péter szereplésével kapcsolatban.
  • A megkeresésekre nem érkezett sem megerősítő, sem elutasító válasz.
Ennyiszer szerepelt a csatorna különböző műsoraiban:
  • március 13. Egyenes Beszéd
  • március 19. ATV Start
  • április 8. Egyenes Beszéd
  • május 26. Heti Napló Sváby Andrással
  • május 31. Egyenes Beszéd
  • június 7. Egyenes Beszéd
  • június 10. Egyenes Beszéd
Magyar Péter / Tisza Párt Híradós megjelenései a kampányban (április 20-tól június 9-ig): 51 napból 51-szer, napi szinten legalább kétszer
Április
- április 20.
- április 21.
- április 22.
- április 23.
- április 24.
- április 25.
- április 26.
- április 27.
- április 28.
- április 29.
- április 30.
Május
- május 1.
- május 2.
- május 3.
- május 4.
- május 5.
- május 6.
- május 7.
- május 8.
- május 9.
- május 10.
- május 11.
- május 12.
- május 13.
- május 14.
- május 15.
- május 16.
- május 17.
- május 18.
- május 19.
- május 20.
- május 21.
- május 22.
- május 23.
- május 24.
- május 25.
- május 26.
- május 27.
- május 28.
- május 29.
- május 30.
- május 31.
Június
- június 1.
- június 2.
- június 3.
- június 4.
- június 5.
- június 6.
- június 7.
- június 8.
- június 9.
"Velem ne kelljen fáradnia: én zsidó vagyok"
Közben Hont Andrással is sikerült összezördülnie, miután listázni kezdte a szektatévé munkatársait:
Zoom
2. frissítés: reagált az ATV vezérigazgatója
A felekezeti hovatartozás szenzitív személyes adat, közzétételére az érintettek nem adtak felhatalmazást a Tisza Párt alelnökének. A Media1-nek Németh S. Szilárd vezérigazgató azt mondta: az ATV munkatársait megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog.
Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni, ezért az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat. Hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a büntetőtörvénykönyv is tiltja.
Közben Tényi István közérdekű bejelentést tett az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, szerinte vizsgálni kell, „fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége”.
(Index - atv - 24 - Mandiner nyomán)