A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán az EN-CO Software Zrt. 420 430 500 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelyből mesterséges intelligencián alapuló minőségellenőrzési technológiát fejleszt - közölte a cég az MTI-vel.
Olyan úttörő jellegű, mesterséges intelligencián alapuló, innovatív szoftvermegoldás létrehozásán dolgoznak, amely forradalmi szemléletváltást valósít meg az automatizált minőség ellenőrzésben. Lehetővé teszi, hogy az iparági gyakorlattal ellentétben, minimális emberi beavatkozással, egyetlen robotcella végezze el különböző típusú termékek ellenőrzését, akár a tárgyak mozgása közben a futószalagon.
A mesterséges intelligencia és a gépi látás módszereit ötvöző tervezett szoftverplatform 2026 közepére készülhet el.
Ezzel jelentősen javul az ellenőrzés minősége és hatékonysága, csökken az ellenőrzéshez szükséges idő, magas szintű precizitás és könnyű integrálhatóság mellett - írták.
A tájékoztatás szerint a tervezett szoftverplatform a sorozatgyártás minőségbiztosítási folyamatain túlmenően más ágazatokban is forradalmi előrelépést hoz. A robotprogramozás drasztikus egyszerűsítésével segíti a robottechnológiát, és előremutató kutatási eredményekkel kecsegtet a mesterséges intelligencia és a gépi látás területén, újdonságait alkalmazhatja az orvostudomány (sebész-robotika), illetve az élelmiszeripar is.
A projekt tervezett eredménye egy mesterséges intelligencia és a gépi látás módszereit ötvöző szoftverplatform. A projekt tervezett befejezési dátuma 2026. június 30.
A tavaly 55 foglalkoztatottal rendelkező cég árbevétele 1,6 milliárd forint volt, adózott eredménye 192 millió forint. A megelőző évet 2,8 milliárdos árbevétel mellett 59 millió forintos nyereséggel zárták.