Alig pár nappal az után, hogy a közel másfél éven át tartó magyarországi letartóztatásából szabadult, Ilaria Salis máris botrányba keveredett. A budapesti antifa támadások elsőrendű vádlottja az olasz sajtóban megjelent hírek szerint tetemes adóssággal tartozik egy milánói cégnek.
Zoom
Salis nagyjából 90 ezer eurós, vagyis több mint 35 millió forintos tartozást halmozott fel, miután egy szociális lakásokkal foglalkozó milánói cégnek, az Alernek nem fizetett bérleti díjat. Az üzemeltető egyelőre nem szólalt meg a témával kapcsolatban, Attilio Fontana, Lombardia régió elnöke ellenben úgy nyilatkozott, hogy az Alernek kötelessége benyújtani a számlát Ilaria Salis számára. Erről még a tanácselnöki ülésen egy indítvány is született, amiben köteleznék az Alert a tartozás behajtására.
Az Északi Liga politikusa az indítványban kiemelte, hogy Salisnak kötelessége megfizetni a tartozását, pláne, hogy az európai parlamenti képviselői címével nettó 10 ezer eurót, vagyis közel 4 millió forintos fizetést tudhat magáénak júliustól.
Ilaria Salis tagadta az ellene felhozott vádakat, és állította, hogy soha senki nem küldött neki fizetési felszólítást, ezért fizetni sem fog a 2008-as eset miatt. Végül a hétvégén az Instagram-oldalán tett közzé egy közleményt, amiben többek között kitért arra, hogy szerinte
elfoglalni egy üresen álló házat, anélkül, hogy azt bárkitől is elvenné, a lakásmozgalmi harc egyik része.
Ő pedig "mindig is azzal a legitimációs erővel lépett fel, amelyet az az egyszerű elv adott, hogy mindenkinek és mindenkinek tető kell hogy legyen a feje fölött".
A terjedelmes közleményében szóvá tette azt is, hogy jelenleg 12 ezer ilyen üresen álló ingatlan van csak Milánó területén, aminek egy része az önkormányzaté, míg a másik az Aler tulajdonában van.
Nem örülnek a szomszédok
Nemrég édesapja vitte haza a monzai családi otthonába, most sajtóhírek szerint a környéken élők nem örülnek annak, hogy Ilaria hazatért.
Milyen kár, hogy ő képviseli Európát. Aztán persze a többi ország kigúnyol minket, fogalmazott egy idős asszony a történtekkel kapcsolatban.
Az ott élők Ilaria apját, Robert Salist csendes férfiként ismerik, lányáról azonban már nem vélekednek így. Hiába van még az olasz antifának néhány hete elfoglalni az Európai Parlamentben a helyét, viszont már így is vannak, akik hiányolják az elképzeléseit az EU-s témákban.
A szomszédok szerint erre azonban még várni kell, mert Salist napok óta nem látni. A nő még korábban nyilatkozott úgy, hogy a héten elvonul a média elől, hogy barátaival és családjával foglalkozhasson.
(Index nyomán)