A Magyar Gárda lemond(at)ott főkapitánya, Dósa István vezetésével néhány megyei vezető gyakorlatilag kivált a mozgalomból, bár álszent és rendkívül káros módon magukat tekintik legitim vezetőknek. A már menthetetlenül eldurvult helyzetben a Kuruc.info azt javasolja, hogy a szakadárok zavarkeltés és hosszú távra borítékolható viszálykodás helyett új néven folytassanak inkább a korábbiakhoz hasonló tevékenységet, amihez hírportálunk minden médiatámogatást megadna.
Kedden 12.50-kor érkezett Kiss Róbert válasza, melyet írásunk alatt találnak a kedves olvasók.
A Kuruc.info nem kíván beleavatkozni a már amúgy sem észérvekkel zajló, eldurvult vitába. A nemzeti oldal szégyene ez, persze az emberi gyarlóságok nem igazán függenek a világnézettől. Az alaptalan, bizonyítatlan ügynöközést nem szeretjük. Dósa Istvánnal sem volt soha komolyabb fenntartásunk. Amiatt sem, hogy apja a Munkásőrség utolsó parancsnoka volt, sőt ezt vezércikkben magyarázhatta meg nálunk. Németh Erzsébet Piroska beépítése valamennyire mindenképp az ő felelőssége, de soha nem állítottuk, hogy Dósa ügynök volna.
Az ugyanakkor érthetetlen, miért lett hirtelen olyan nagy baj számára, hogy a Jobbik az Országgyűlésbe készül. Pont most, amikor Morvai Krisztina elvállalta a párt EP-listájának vezetését, s - talán ezáltal is - kétszeresére nőtt a Jobbik támogatottsága… Persze itt sem kell feltétlenül valami hátsó összefüggést keresni, valószínűleg egyszerűen csak elszállt magától Dósa, akinek pökhendiségéről portálunk is meggyőződhetett néhány, hetekkel korábbi levélváltásban. Az, hogy „kopogtatócédula-gyűjtő” brigádokká akarta alakítani a gárdistákat a párt, nevetséges vád, valójában senkit semmire sem köteleztek (nem is tudnának), ilyenre nem is kértek (nincs is itt az ideje). Vonáék épp olyannak találták ki a Gárdát, amilyen.
A megyei kapitányok bizalmát elvesztő Dósa szeptember 14-én lemondott, de már másnap reggel elborulni látszott az agya, amikor körlevelében az őt nem támogatókat árulóknak bélyegezte, és bosszúszomjasan így írt róluk: „ha odajutunk, ellenségeinket simán felkötjük, de az árulókat széttépjük. Higgyétek el oda fogunk jutni!” Azóta valóban erre haladt. A 28-ai főkapitány-választásról távolmaradásra bírt több megyei kapitányt is, sőt külön választást tartottak.
Simon Zsolt, Tolna megye azóta lemondott kapitánya így indokolta elhatározását: „Nem szeretnék arcul ütni egy 56-os veteránt, nem szeretném Pörzse Sándor torkán lenyomni a nyakkendőjét. És nem szeretném Szilárd Istvánból kitaposni a szart…” Az alapítókat, a Magyar Gárda Egyesületet tehát néhányan megtagadták, ráadásul így semmiféle szervezeti/civil kontroll nem maradt mögöttük.
A szakadárok erőviszonyairól még korai lenne beszélni, hiszen bár meghatározó lehet egy megyei kapitány álláspontja, gárdistái közül nyilván mindenkinek szabad akarata van, tehát mindenhol lehetnek Dósa- és Vona-pártiak is. A korábbi főkapitányukhoz hűek az alábbi megyék vezetői (ők vettek részt a szakadár gyűlésen): Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala, Somogy. Ezek többnyire gyengébb megyék, leszámítva a győrieket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 12 aktív gárdista van már csak, az őszre tervezett avatásra pedig nincs is jelöltjük. Somogyban 6-8 aktív gárdista dolgozik, most négyet avat(ná)nak. Ezzel szemben az alapítókhoz hű Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 130-an vannak, és ugyanennyien Pest megyében is, ahol száz avatandó várja a csatlakozást - tájékoztatott kérdésünkre a Gárda egyik alapítója.
Vitathatatlan minden gárdista, a Dósa-pártiak érdeme is az eddig végzett munkában. Most azonban a Magyar Gárda végét jelenthetné, s közös ellenségeink legnagyobb örömét, ha két azonos nevű szervezet vitatkozna egymással akár éveken keresztül, mint a kisgazdák tették. Ezért ha nem tudnak együttműködni, hát dolgozzanak egymás mellett, pontosabban egymástól függetlenül! Eddig is volt már több különböző Gárda, elfér még egy...
Egyértelmű, hogy az alapítókat megilleti a Magyar Gárda neve, főleg, hogy nem ők akarnak az irányvonalon változtatni, hanem Dósa követői távolodnának el még jobban a Jobbiktól, melyhez a közvélemény már úgyis köti ezt a Gárdát. A magyargarda.hu doménnév, a Magyar Gárda egyesületi névként és cégnévként is Vonáék kezében van (nem mellesleg még Dósáék szerint is az MGE-t illeti a főkapitány-jelölés joga). Tehát valami újat kell kitalálniuk a szakadároknak, ha nem akarják örökké így neveztetni magukat. Amennyiben a felek közt vitás kérdés adódna, javasoljuk, vessék alá magukat a Nemzeti Jogvédő Alapítvány döntőbíráskodásának. A Kuruc.info ugyanakkor ígéri, hogy a fenti, jobb esetben minden elvárható nyilvánosságot megad az új gárdának, sőt kiemelt médiatámogatóként kezelné híreit – különösen, ha egy általunk jobban preferált, harcosabb alakulat jönne létre...
Kuruc.info főparancsnokság

A szakadárok nyilatkozata teljes terjedelemben
+ kommentárok
A Magyar Gárda Mozgalom kapitányi testülete ma, 2008. szeptember 28-án 10:00 órától összeült, hogy megvitassa a Mozgalomban kialakult helyzetet, meghatározza a jövő feladatait és döntsön a Mozgalom Főkapitányának személyéről. A Fejér megyében, Csór községben megrendezett értekezleten részt vett a Mozgalom 11 megyei kapitánya, azaz a kapitányok testületének minősített többsége. Ezt a tanácskozást, az átmeneti időszakban Főkapitányi jogkörrel felruházott három megyei kapitány testülete hívta össze a Szolgálati Szabályzat előírásainak megfelelően.
Kommentár: Egy ilyen súlyú üléshez kissé komolytalan egy falu, de az igazi probléma, hogy nem is volt szabályos összehívás. A háromtagú testületet nem ruházták fel főkapitányi jogkörrel Dósa lemondásakor, hanem Vona Gábor javaslatára közfelkiáltással fogadták el a három személyt, annyi jogkörrel, hogy az két hétig, a választásig csak az őszi avatás előkészületeire (különösen a ruha megrendelésére) korlátozódik. Ráadásul az ideiglenes testület egyik tagjának, a borsodi Egyed Zsoltnak nem is szóltak, nem hogy együtt hívták volna össze ezt az ülést! A puccsban részvevő kapitányok száma sem valós, valójában csak hét volt, erről bővebben az aláírásoknál. Ami még alább lényeges lesz, hogy a Szolgálati Szabályzatot egyelőre továbbra is elfogadják a szakadárok.
Az egyik legfontosabb kérdésben – a Főkapitány személyének kiválasztásában – a megyei kapitányok minősített többsége úgy döntött, hogy Dósa Istvánnak a Mozgalom Főkapitányának lemondását nem fogadja el. Megvizsgálva a Főkapitány személye ellen felmerült vádakat, arról is határozott, hogy a szolgálati szabályzat által fegyelmi esetekre előírt becsületbíróság összehívására nincs szükség. A belső vizsgálat által bemutatott bizonyítékokat megvizsgálva a korábban felhozott vádak megalapozatlannak bizonyultak.
Kommentár: Ilyen persze nincs, ha valaki lemond, akkor lemondott, ez nem elfogadás kérdése, az csak a politikai boszorkánykonyhákban ismert műfaj, hogy valaki csak „felajánlja” lemondását (ráadásul két hete kisebbségben is maradt Dósa a bizalmi szavazáson). A főkapitánnyal szemben felmerült vádak pedig sajnos igenis súlyosak, a korábban saját maga által írt szolgálati szabályzatot többször megszegte sima gárdistaként, lásd pl. legutóbbi nyilatkozatait a médiában. Amúgy a fegyelmi eljárást a budapesti Gárda folytatja le Dósa Istvánnal és kétes ügyködésű „jobbkezével”, Németh Erzsébet Piroskával szemben.
Ezt követően a kapitányi testület minősített testülete nyilatkozatot kért Dósa István Főkapitánytól arra vonatkozóan, hogy szeptember 29-től kezdődően elvállalja-e a főkapitányi feladatok ellátását. Dósa István a testületi bizalmat megköszönte és elvállalta, hogy esküjének szellemében a főkapitányi teendőket hétfőtől átveszi.
Így a Mozgalom új Főkapitánya a régi Főkapitány, Dósa István.
A tanácskozás további részében, a 11 megyei kapitány az alábbi nyilatkozatot fogalmazta meg és teszi közzé:
Mi a Magyar Gárda Mozgalom 11 megyei kapitánya nyilatkozunk, hogy a Magyar Gárda Mozgalom továbbvivőinek tekintjük magunkat és a Magyar Gárda Mozgalom eredeti szellemisége, célkitűzései szerint és Isten előtt tett eskünknek megfelelően folytatjuk munkánkat. Ehhez rendelkezünk a 11 megye gárdistáinak és kapitányainak a felhatalmazásával, valamint a Magyar Gárda Mozgalom legfelsőbb döntéshozó testületének: a kapitányi testületnek a minősített többségével és egyhangú döntésével.
Kommentár: Eléggé álszent módon szakítják szét a Gárdát… Eredeti szellemiségről, célkitűzésekről írnak, amit Vona és a többi alapító fektetett le, most meg nélkülük hivatkoznak rá? Tehát az alapítók által kijelölt úton menni alapítók nélkül? Még ha bevallanák, hogy valami mást akarnak…
Tudomásunk van arról, hogy a Magyar Gárda Egyesület kezdeményezésére folyamatban van egy olyan tanácskozás, aminek résztvevői a Magyar Gárda Mozgalom kapitányi testületének néhány tagjából kerültek ki. Ez a tanácskozás – amely a Szolgálati Szabályzat súlyos megsértésével került összehívásra- a hozzánk korábban eljuttatott szándéknyilatkozat szerint, döntéseket kíván hozni a kapitányi testület nevében, a kapitányi jogkörök gyakorlásával – különös tekintettel a Magyar Gárda Mozgalom Főkapitányi kinevezésére irányuló jogkörre.
Kinyilvánítjuk, hogy jelen tanácskozásunk a Szolgálati Szabályzatban előírtaknak megfelelően, előzetesen kérte a Magyar Gárda Egyesület javaslatát a Főkapitányi posztra. A Magyar Gárda Egyesület az általunk kért időpontig nem élt jogával, hogy tanácskozásunkhoz eljuttassa javaslatát. Továbbá a Magyar Gárda Egyesület elnöke nem fogadta el a kapitányi testület meghívását tanácskozásunkra. Így az Egyesület elvesztette javaslattételi jogát a Főkapitány személyére vonatkozóan.
A jelenleg Budapesten folyó értekezletet /ha van ilyen egyáltalán/ illegitimnek tekintjük és döntéseit a Magyar Gárda Mozgalom életére nézve semmisnek nyilvánítjuk.
Kommentár: Tehát elismerik, hogy a Szolgálati Szabályzat szerint az egyesületé a jelölés joga. Azt pedig „elveszteni” nem lehet. Mellesleg nem volt határidő, és Vona Gábor igenis kiküldte hivatalos e-mailben a jelölt (Kiss Róbert) nevét. Két héttel korábban, Dósa lemondásakor a kapitányi értekezlet hívta össze az új (választó)ülést úgy, hogy a Gárda és az Egyesület közösen tanácskozik majd. Pár nappal korábban kiderült, hogy a Dósa-pártiak Csóron akarnak összejönni, ahova az egyesület alapító tagjait nem engedték volna be, csak Vona Gábort, ráadásul több megyei kapitánynak nem is szóltak (pl. a fent említett borsodinak), tehát ők változtattak a helyszínen, ők bontották meg az eredeti elképzelést.
Azokat a megyei kapitányokat, akik ezen a budapesti tanácskozáson részt vesznek, szakadároknak nyilvánítjuk. Felszólítjuk Őket, hogy Isten előtt a Szent Koronára tett esküjük szellemében, a Magyar Gárda kapitányi testülete előtt, valamint a Magyar Gárda Mozgalom gárdistái előtt számoljanak el szándékaikkal, igazolják tevékenységüket megyéik gárdistái felé.
Felszólítjuk Őket, hogy egy héten belül vegyenek részt a Magyar Gárda Mozgalom Főkapitánya –Dósa István Úr – által megjelölt helyen és időben, egy teljes körű kapitányi értekezleten, annak érdekében, hogy a Magyar Gárda Mozgalom tevékenységét egységben és töretlenül folytathassuk Nemzetünk és a Kárpát-medencei Magyarság érdekének védelmében.
Isten Minket úgy segítsen!
Kommentár: Inkább Isten óvja a Gárda szétszakítóit bűnük miatt!
Csonka Magyarország, Csór, 2008. Földanya hava (szeptember) 28.
Fekete Tamás m. kapitány, Baranya megye
Fejes István, m. kapitány, Békés megye
Szabó László kapitány, Fejér megye
Szabó Róbert m. kapitány, Győr megye
Gombár István m. kapitány, Hajdú megye
Kun Ágnes m. kapitány, Jász-Nagykun-Szolnok megye
Joó Sándor m. kapitány, Somogy megye
Katona Miklós m. kapitány, Szabolcs megye
Simon Zsolt m. kapitány, Tolna megye
Varró Szabolcs gárdista, meghatalmazott m. kapitányi képviselő, Veszprém megye
Magyar Zoltán m. kapitány, Zala megye
Kommentár: A 11 aláíró nem mindegyike érvényes. Fekete Tamás és Simon Zsolt is lemondott írásban Dósa után. Mivel azóta nem volt főkapitány, aki kinevezzen újat, így jelenleg nincs kapitánya Baranyának és Tolnának. Fejes István pedig egyszerűen nem kapitánya Békés megyének (soha nem is volt ő, hanem csak Tóth Zoltán, akit bár gárdistái 20:19 arányban leszavaztak, de ügyvezető jelleggel megbízták a folytatásra). Veszprémnek Töreki Ottó a kapitánya, mandátumát nem adhatja át (tán nem is adta).
Kuruc.info összeállítás

Kiss Róbert országos főkapitány válasza a Kuruc békejavaslatára
Az utóbbi két hétben elhangzott nyilatkozatok arról tettek tanúbizonyságot, hogy a helyzet igen súlyos. Odalett a kezdeti összetartás, az eskünk már eszköz lett a mocskolódásra, a szolgálati szabályzat pedig idézhető nyomaték a helyzet magyarázására. Nem kívánok erre az útra lépni.
Ami ellenben adott, tény és vitathatatlan:
  • a Magyar Gárda Mozgalmat a Magyar Gárda Egyesület hívta életre
  • a Szent Koronára tett eskü szövegét a Magyar Gárda Egyesület fogalmazta meg,
  • az Alapító Nyilatkozat szintén a Magyar Gárda Egyesület által meghatározott irányról szól, amit mi, a Magyar Gárda Mozgalom tagjai magunkénak tekintünk
  • a Magyar Gárda Mozgalom ennek értelmében a nemzeti összefogás jelképe, elismerten az összetartás szimbóluma, és ekként működött eddig.
Mindezek fényében a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület támogatását élvezi, az Egyesület tagjai áldásukat adták – és adják a Magyar Gárda Mozgalom tevékenységére. Egy éven át a legnagyobb tisztelettel néztünk az Egyesület tagjaira, hisz mindegyikük ugyanazt a célt szolgálta egész életében: a nemzetünk felemelkedését. Nem hiszem, hogy az Ő személyük bármiben változott volna.
A Magyar Gárda Mozgalom egy- és elválaszthatatlan egységet képez. Lehetetlen, hogy ez a Mozgalom két részre szakadjon. Nem lehet Magyar Gárda Mozgalom I és II. Nem engedhetjük, hogy mindazok, akik bíztak bennünk, csalódjanak. Nem folytathatjuk azt a hangnemet, mely a saját nemzetünket könnyekre, a nemzetünk ellen cselekvőket pedig kárörvendő mosolyra fakasztja.
A Magyar Gárda Mozgalom nem egy ember törekvéseiről szól. Nem is politikáról. Ezért támogatom azt a javaslatot, mely szerint a Magyar Gárda Mozgalom azon része, amely hajlandó elhinni, hogy az formaruha lánccá válhat, hogy az az irány, amit egy éven keresztül követtünk, káros, és az eddig belefektetett munkánk romboló hatású, alapítson új, saját mozgalmat, újrafogalmazott célkitűzésekkel, saját szájíz szerint kimondott alapító nyilatkozattal.
Nincs időnk arra, hogy egymást bántsuk, célunk közös kell maradjon: a magyar ember érdekeit kell szolgálnunk alázattal, személyi kultuszok építgetése nélkül. Ne feledjük, amíg egymásra acsarkodunk, a nemzet bizonyos értelemben védtelen. És ez az állapot máris ellentmond az eskünknek.
Ha már együtt nem, legalább egymás mellett haladjunk, de HALADJUNK!
Kiss Róbert
A Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya