A magyar társadalom 81 százalékának ellenérzései vannak a cigányokkal szemben - állapította meg a Progresszív Intézet tavaly októberben végzett közvélemény-kutatása.
"Minél magasabb az iskolai végzettség, minél inkább beszél valaki idegen nyelveket, annál kevésbé cigányellenes, jóllehet még a felsőfokú végzettségűek és az idegen nyelvet jól beszélők körében is egyértelmű a cigánysággal kapcsolatos negatív attitűd többsége: ez az arány mindenhol 70 százalék felett van" - olvasható az összegzésben.
A Progresszív Intézet közölte: nem egymaga végezte a felmérést, a kutatás keretében 1196 fős reprezentatív minta alapján vizsgálták a társadalom gazdasági és társadalmi attitűdjét, így a magyar társadalom cigánysággal kapcsolatos álláspontját is.
Hozzátette, hogy a politikai térkép elsősorban ideológiai értékmeghatározást nyújt, és nem az egyes pártokhoz vagy jelöltekhez való viszonyulásból indul ki. Az értékválasztás meghatározásának alapja egy 73 állításból álló kérdéssor, amelyből 3 megállapítás a cigányságra vonatkozott.
Mint írták, a válaszadók 81 százaléka az "erőszakos asszimiláció" pártján áll, ők meg van győződve arról: a cigányokat rá kellene szoktatni arra, hogy ugyanúgy éljenek, mint a magyarok. (Tipikus liberális megfogalmazás, amely úgy tálalja azt a teljesen normális és jogos igényt, hogy a cigányok integrálódjanak a társadalom rendjébe, tartsák be a törvényeket, stb., hogy erőszakosan arra akarják rászoktatni szegény romákat, hogy úgy éljenek, mint a magyarok - a szerk.)
Hasonló arányban (82 százalék) gondolják úgy, hogy "a cigányok gondjai megoldódnának, ha végre elkezdenének dolgozni", azaz a megkérdezettek több mint négyötöde világosan látja, hogy a cigányok nem szeretnek dolgozni, és ez a legfőbb oka hátrányos helyzetüknek.
A megkérdezettek több mint fele (52 százalék) azzal is tisztában van, hogy nem a többségi társadalom előítéletessége az oka a cigányság deprivált helyzetének. Nincs különbség az egyes pártok szavazóinak cigányellenességében annál a kérdésnél, hogy "a cigányok gondjai megoldódnának-e, ha végre elkezdenének dolgozni". Az MSZP szavazóinak 81, a Fidesz szavazóinak pedig 80 százaléka ért ezzel egyet.
A felmérés szerint "a magukat baloldalinak vallók között kisebb az aránya a cigányellenes álláspontnak (79 százalék), mint azok körében, akik magukat jobboldalinak (85 százalék) vagy középen állónak (83 százalék) gondolják".

Mint hozzátették, a cigányellenes álláspontot képviselő 81 százaléknak a 61 százaléka gazdaságilag inkább baloldali politikára fogékony, míg kulturális értelemben konzervatív.
Azonban van 29 százaléknyi, egyébként inkább liberális válaszadó, aki a cigányokat illetően inkább elutasító állásponton van (!). A 16 százaléknyi nem cigányellenes válaszadó legnagyobb része, 48 százaléka inkább a liberális térfélen helyezkedik el (értsd: zsidó, buzi vagy cigó - a szerk.). Az intézet közölte: kevésbé cigányellenesek azok a válaszadók, akik a fővárosban élnek (74 százalék), mint azok, akik városban vagy falun (82-83 százalék). A magyarázat erre is kézenfekvő.
Az iskolai végzettséget tekintve megállapította: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők kevésbé cigányellenesek (76 százalék, éppen elég), mint azok, akiknek középfokú vagy alapfokú végzettségük van (s így nagyobb valószínűséggel találkoznak cigányokkal). Utóbbiak körében ez az arány 83, illetve 81 százalék - olvasható az összegzésben.
(Kuruc.info - MTI)
Kapcsolódó: