Tisztelt Szerkesztőség!
 
A korábbi két cikkhez egy kis adalék gyanánt, ismét Kaliber, csak újabb szám:

 
A magazin 6 oldalon taglalja egy bizonyos gépkarabély jellemzőit, melyek nem szeretnék belemenni (akit érdekel, úgyis elolvassa), a minőségről csak annyit, hogy a világ legjobb fegyvereinek a tulajdonságát gyúrták össze egy "ősemberien" egyszerű (kezelhetőségű és szerkezetű) fegyverbe.
Eleve el van látva szereléksínnel (a Kalasnyikov persze nincs, de mit is várnánk egy '47-es szabványú fegyvertől...), és még több extrával, mint bármelyik hadrendbe állított gépkarabély. Az alapára kb. 1400 USD, amely nagy tétel esetén csökkenhet!
És itt álljunk meg egy kis matekra: ez durván azt jelenti, hogy amennyit a HM költ kiegészítőre közel 8000 db. fegyverhez, abból az összegből több mint 20000 darabot lehetne venni a világ legmodernebb, egyik legjobb fegyveréből.... de legyen csak tízezer darab. és akkor még mindig ott van a keretösszeg fele - kiegészítőkre!
 
És egy érdekesség: a fegyver villámgyorsan (két perc alatt!) átalakítható 7,62x39 43M típusú Kalasnyikov-lőszer tüzelésére, amit a magyar fegyverek is használnak!
Tehát maradhatnának a régi Kalasnyikov-tárak és -lőszerek (itt külön összeg ugyanúgy nem merülne fel), mindamellett következő lépésként (amennyiben van rá keret) NATO-szabványú lőszerhez is vissza lehet alakítani a karabélyt.
 
Tehát láthatjuk, itt sem a racionalitás, az állam érdeke szerepel elsősorban, hanem az elvtársak zsebei!!!
 
Üdv.:
 
Varasdi Szabolcs
Korábban írtuk: Hétmilliárd forintnál is nagyobb összeget kíván elkölteni a Honvédelmi Minisztérium (HM) a következő öt évben a szovjet Kalasnyikov gépkarabélyok modernizációjára - írja a Magyar Nemzet.
Fegyverszakértők szerint nagy tételben feleennyi pénzből a világ legjobb fegyvereit megvehetnék a hadseregnek az amerikai hadsereg által is használt kiegészítőkkel.

A 7,26 milliárd forintos keretből 7700 gépfegyvert szerelnének fel kiegészítőkkel egy prototípus alapján, amelynek már meg is kezdődött a tervezése. Egyelőre 110 karabélyt kívánnak korszerűsíteni, és ha az "új típus" beválik, akkor megrendelést adnának a többi fegyverre is.
A lap információi szerint egyébként a Magyar Honvédségnél 164 ezer Kalasnyikov áll a raktárban, és a hadsereg ezeknek a tizedét sem használja.
Egy Kalasnyikov modernizációja a HM programja szerint csaknem egymillió forintjába kerül majd az adófizetőknek.
(Híradó)