Megszerveződött a civil társadalom, amely úgy szeretné kinyilvánítani véleményét, hogy azzal hatással legyen a folyamatokra, a döntésekre – mondta az MNO-nak Fricz Tamás. A Fidesz-közeli politológus szerint nehéz paradigmaváltás előtt állunk, a demokráciát meg kell tölteni tartalommal. A következő demonstráció 14-én lesz a Kossuth téren, s nem biztos, hogy az utolsó. (De ha így folytatják - márpedig így fogják, mert a Zsidesz így látja jónak -, hogy a cél csak az emberek kifullasztása, akkor akár az is lehet, sőt, már azt sem kell megrendezni.)
Április 5-én nem kisebb dolog történt, minthogy a magyar civil társadalom született újjá – dicsérte önnön semmittevését Fricz Tamás. A vasárnapi, Hősök terei demonstráción a politológus szerint mintegy 200-250 ezer ember gyűlt össze, ami egyértelműen jelzi az elmúlt 20 évben magára hagyott, ám most megszerveződő civil társadalom létét. A rendezvény egyik fő szervezője hozzátette: a vélemény kinyilvánítása „nem egy napra szól”. Fricz a lapnak azt mondta: nem egyszeri alkalomról van szó, vasárnap „egy folyamat indult el”.
Mint ismert, a demonstráció résztvevői petíciót juttattak el Sólyom Lászlónak. Motoron. Bizakodunk, és várjuk az államfő válaszát – mondta a politológus. (A petíció lényege: Sólyom menjen be a Parlamentbe, szóljon az előre hozott választások szükségességéről, és akkor csoda történik – a szerk.)
Friczék nem lepődtek meg azon, a hatalom érdemileg nem reagált a tömegdemonstrációra. Mi sem. Az elmúlt években már bebizonyították, hogy nem hallják meg a társadalom hangját és véleményét, hívta fel a figyelmet a szervező. Ugyanakkor most „egy megszerveződött civil társadalommal” állnak szemben, a cél pedig a demokrácia tartalommal való megtöltése. Nagyon nehéz egy paradigmát megváltoztatni, „nincsenek illúzióink, ez egy nehéz folyamat”, Fricz szerint kitartás és bátorság kell hozzá.
Április 14-én szintén demonstráció lesz, ezúttal a Kossuth téren. Fricz nyomatékosította: ha megvan az emberekben a kitartás, több demonstrációra is sor kerülhet. „Az eszközökben törvényesen, a célokban radikálisan.” Azaz sok beszéddel a semmiért.
(MNO nyomán)