Éjjel is védekeznek, töltik a homokzsákokat a Borsod megyei Edelénynél, ahol a település belvárosában átvezető hídról már szinte érinteni lehetne a folyót, akkora a vízszint.
Nyíregyházáról húsz tűzoltó érkezett, hogy segítsen az ár megfékezésében, és az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) is átcsoportosított mintegy félszáz embert erre a területre - mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere a helyszínen az MTI-nek. Hozzátette: a folyó közelében lévő utcákban folyamatosan szivattyúzzák a vizet. A Bódva vízszintje már most akkora, mint áprilisban, és a tetőzést csak későbbre várják - részletezte Molnár, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság segítségére is számítanak a védekezésben.
Szaniszló János, Szendrő polgármestere az MTI-nek azt mondta: jelenleg nagyobb területet vett birtokba már a Bódva a településen, mint az áprilisi árvíz idején. Úgy fogalmazott, hogy a közelben lévő Rakacai víztározó is hatalmas vizet tart, de már vasárnap este beindultak a kis szifonok, amelyek vizet engednek le az óriási víztömegből, ami ugyancsak a Bódvába érkezik.