A rend megteremtéséhez és fenntartásához semmilyen félkatonai szervezetre, gárdákra sincs szükség, csak erős honvédelemre és rendvédelemre – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Honvédség (MH) éves értékelő és feladatszabó állománygyűlésén, szerdán a parlamentben. A kormányfő leszögezte: ha egy katona ennek ellenére mégis egy ilyen félkatonai szervezetben vállal szerepet, az „egyszerűen dezertőr tevékenység”.
A miniszterelnök kiemelte: tartós béke esetén a honvédségnek nemcsak az ország területeinek megvédése a feladata, hanem a törvényes rend és a mindennapi biztonság megteremtésében és fenntartásában is fontos szerepet kell vállalnia.
Orbán szerint szükség van a honvédség teljes megújítására, hiszen arra, ami az elmúlt nyolc évben a rendvédelem és a honvédelem területén történt, „nincs magyarázat”, és ezért leginkább a politika hibás. Az előző vezetés ugyanis a miniszterelnök szerint nem fellépett a közösségellenes magatartás ellen, hanem „hol burkoltan, hol nyíltan támogatta azt”.
Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntőjében azt emelte ki, hogy a következő években meg kell újítani a tisztképzést a honvédségben és folytatni kell a modernizációt a hadseregnél.
(FH)