Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Ajka közelében történt iszapömlés sérültjei közül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti jelentése szerint negyvenhatan könnyű sérüléseket szenvedtek. Vizsgálják a tulajdonos cég felelősségét.
A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek - írta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője. katasztrófavédelem Krízis Intervenciós csapatának négy szakembere is a ott tartózkodik, hogy "pszicho-szociális" segítséget nyújtson az rintetteknek.
Eközben az is kiderült: vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét a kolontári iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezetői közül az MTI-nek hétfő estig senkit sem sikerült elérnie. A belügyminiszter elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor. Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.
Felvidéki mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből (Nyrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.
"A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek. "Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak.
Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek – mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, a településen tartott sajtótájékoztatón.
Pintér közlése szerint a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani. Pintér elmondta, hogy a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.
Nyomoz a rendőrség
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság – tudatta a rendőrség az MTI-vel hétfő este.
(MTI)
Korábban írtuk: Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette – közölte az Országos Mentőszolgálat hétfő késő délután az MTI-vel. Hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el Kolontárt, majd a vörösiszapos víz elérte Devecsert is, de a szomszédos megyéket is veszélyezteti. Az iszap maró hatású, az érintett területekről kitelepítik az embereket.
A hétfőn történt devecseri gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással fordult a lakossághoz, hogy támogassák humanitárius munkáját. Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel, vagy a segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint 06 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához. A segélyszervezet munkatársai a helyszínre indultak, hogy a kitelepített lakosok szükségleteit felmérjék és azonnali gyorssegélyben részesítsék.
Töttős Györgyi az OKF szóvivője a rendőrségtől kapott információik alapján küldte el a 16.30 órai jelentést. Ebben kifejti: az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az érintettek számára hangsúlyozta: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy kövessék a híradásokat. A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést.
A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést – tette hozzá Töttős Gyöngyi.
Nagy terület van veszélyben
Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el. A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból, még a vasútállomáson is rekedtek emberek – mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester. A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az itt lévőktől. Az MTI tudósítója a helyszínen 11 tűzoltóautót és 14 rendőrautót látott. A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítják. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.
A gátszakadáskor erősen maró hatású, veszélyes anyag ömlött ki – tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna-patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti – közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember.
Az iszapömlés miatt a 8-as út felől megközelíthetetlen Devecser, lezárták a 7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között – közölte a rendőrség hétfő délután. Devecsert Pusztamiske és Somlóvásárhely felől lehet megközelíteni – mondta Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A településre három mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett, a sérülteket a legközelebbi kórházakba szállítják. A mentés jelenleg is zajlik, a katasztrófavédelem nagy erőkkel folytatja a védekezést az elöntött területeken Devecserben.
Kolontár: eltűnt emberek
A Veszprém megyei internetes lap szerint Kolontáron két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak. Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem igaz. Az iszap, amely egész Kolontárt elöntötte, maró hatású, és elérte Devecsert is. (Kolontáron mintegy 800-an, Devecseren csaknem ötezren élnek.)
A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz – tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől.
Házról házra járnak
Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek is. Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk most az ő mentésük házról házra járva, aztán a vagyontárgyakat menekítik – mondta Bakos György a portálnak. A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.
A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg az információkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.
Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát, és a háztetőkön még mindig látnak odamenekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.
A védelmi bizottság kolontári ülésén ott van Hofmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgató-helyettese, aki az MTI-nek mindössze annyit mondott: tájékozódik, s a védelmi bizottság tagjaival közösen keresik a megoldási lehetőségeket a veszélyhelyzet kezelésére. A timföldgyárban úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a cég vezetői is a helyszínen tartózkodnak.
(MTI, MNO nyomán)
Korábban írtuk:
Több utat árasztott el az erősen maró hatású, veszélyes iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, megsérült egy gázvezeték, leállt a vasúti forgalom, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki - tájékoztatta a katasztrófavédelem ügyeletese hétfőn az MTI-t.
Bakos György az MTI-nek elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő, 816 lakosú Kolontár települést, mert a közeli ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. Az iszaptárolóból több ezer köbméter barna iszap ömlött Korontál településre, egy lakott területen kívüli gázvezeték is megsérült - közölte hétfő délután Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.
A kiömlő anyag erősen maró hatású, veszélyes - tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. A katasztrófavédelem ügyeletesének közlése szerint a térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Bakos György elmondta, hogy a tározóból kiszabadult ár Devecser irányába folyik (egyes hírek szerint már el is érte a várost), a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki. A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni.
Az áradat olyan hirtelen tört Kolontárra, hogy sokan a háztetőkre menekültek. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen, több eltűnt embert még keresnek - írja tudósításában a Veszprém megyei Napló Online. - Emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentjük az emberéletet - mondta a tudósítás szerint Bakos György százados, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, aki ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében.
A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.
A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.
(Nol, MTI)