Bezár!
2020. július 3., péntek, Kornél, Soma, Napsugár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Iszapáradat: két halálos áldozat, ketten életveszélyben - vizsgálják a tulajdonos cég felelősségét

Reklám

Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Ajka közelében történt iszapömlés sérültjei közül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti jelentése szerint negyvenhatan könnyű sérüléseket szenvedtek. Vizsgálják a tulajdonos cég felelősségét.
A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek - írta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője. katasztrófavédelem Krízis Intervenciós csapatának négy szakembere is a ott tartózkodik, hogy "pszicho-szociális" segítséget nyújtson az rintetteknek.
Eközben az is kiderült: vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét a kolontári iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezetői közül az MTI-nek hétfő estig senkit sem sikerült elérnie. A belügyminiszter elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor. Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.
Felvidéki mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében. A Lévához közeli Ágónyírből (Nyrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.
"A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek. "Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak.
Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek – mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, a településen tartott sajtótájékoztatón.
Pintér közlése szerint a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani. Pintér elmondta, hogy a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.
Nyomoz a rendőrség
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság – tudatta a rendőrség az MTI-vel hétfő este.
(MTI)
Korábban írtuk: Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette – közölte az Országos Mentőszolgálat hétfő késő délután az MTI-vel. Hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el Kolontárt, majd a vörösiszapos víz elérte Devecsert is, de a szomszédos megyéket is veszélyezteti. Az iszap maró hatású, az érintett területekről kitelepítik az embereket.
A hétfőn történt devecseri gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással fordult a lakossághoz, hogy támogassák humanitárius munkáját. Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel, vagy a segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint 06 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához. A segélyszervezet munkatársai a helyszínre indultak, hogy a kitelepített lakosok szükségleteit felmérjék és azonnali gyorssegélyben részesítsék.
Töttős Györgyi az OKF szóvivője a rendőrségtől kapott információik alapján küldte el a 16.30 órai jelentést. Ebben kifejti: az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az érintettek számára hangsúlyozta: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy kövessék a híradásokat. A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést.
A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést – tette hozzá Töttős Gyöngyi.
Nagy terület van veszélyben
Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el. A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból, még a vasútállomáson is rekedtek emberek – mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester. A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az itt lévőktől. Az MTI tudósítója a helyszínen 11 tűzoltóautót és 14 rendőrautót látott. A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítják. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.
A gátszakadáskor erősen maró hatású, veszélyes anyag ömlött ki – tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna-patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti – közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember.
Az iszapömlés miatt a 8-as út felől megközelíthetetlen Devecser, lezárták a 7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között – közölte a rendőrség hétfő délután. Devecsert Pusztamiske és Somlóvásárhely felől lehet megközelíteni – mondta Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A településre három mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett, a sérülteket a legközelebbi kórházakba szállítják. A mentés jelenleg is zajlik, a katasztrófavédelem nagy erőkkel folytatja a védekezést az elöntött területeken Devecserben.
Kolontár: eltűnt emberek
A Veszprém megyei internetes lap szerint Kolontáron két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak. Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem igaz. Az iszap, amely egész Kolontárt elöntötte, maró hatású, és elérte Devecsert is. (Kolontáron mintegy 800-an, Devecseren csaknem ötezren élnek.)
A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz – tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől.
Házról házra járnak
Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek is. Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk most az ő mentésük házról házra járva, aztán a vagyontárgyakat menekítik – mondta Bakos György a portálnak. A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.
A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg az információkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.
Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát, és a háztetőkön még mindig látnak odamenekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.
A védelmi bizottság kolontári ülésén ott van Hofmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgató-helyettese, aki az MTI-nek mindössze annyit mondott: tájékozódik, s a védelmi bizottság tagjaival közösen keresik a megoldási lehetőségeket a veszélyhelyzet kezelésére. A timföldgyárban úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a cég vezetői is a helyszínen tartózkodnak.
(MTI, MNO nyomán)
Korábban írtuk:
Több utat árasztott el az erősen maró hatású, veszélyes iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, megsérült egy gázvezeték, leállt a vasúti forgalom, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki - tájékoztatta a katasztrófavédelem ügyeletese hétfőn az MTI-t.
Bakos György az MTI-nek elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő, 816 lakosú Kolontár települést, mert a közeli ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. Az iszaptárolóból több ezer köbméter barna iszap ömlött Korontál településre, egy lakott területen kívüli gázvezeték is megsérült - közölte hétfő délután Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.
A kiömlő anyag erősen maró hatású, veszélyes - tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. A katasztrófavédelem ügyeletesének közlése szerint a térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Bakos György elmondta, hogy a tározóból kiszabadult ár Devecser irányába folyik (egyes hírek szerint már el is érte a várost), a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki. A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni.
Az áradat olyan hirtelen tört Kolontárra, hogy sokan a háztetőkre menekültek. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen, több eltűnt embert még keresnek - írja tudósításában a Veszprém megyei Napló Online. - Emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentjük az emberéletet - mondta a tudósítás szerint Bakos György százados, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, aki ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében.
A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.
A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.
(Nol, MTI)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready