Az ajkai timföldgyárat tulajdonló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) az alumínium vertikum valamennyi ágában tevékenykedik.
A cégcsoport  Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt, az iszapömlésnek már két halálos áldozata van.
A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában. A hatóság közlése szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből az iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult.
Az MTI telefonon megkereste Kovacsics Árpádot, a MAL Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettesét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
A társaság honlapja szerint a MAL 1995-ös megalapítása után fokozatosan a társaság tulajdonába kerültek az alumíniumiparhoz szorosan kapcsolódó vállalkozások - például a bakonyi bauxitbánya, vagy az inotai alumíniumkohó -, miközben a társaság részvénytársasággá alakult át. Az ajkai timföldgyár - amelynek tározójában a hétfői gátszakadás történt -, 1997-ben került a MAL ZRT. tulajdonába.
A MAL Zrt. vezérigazgatója jelenleg Martin Rümmelein, a cégvezető a honlap szerint Bakonyi Zoltán.
A cég hidrát és timföld termékeket, valamint alumínium öntészeti ötvözeteket gyárt. Az inotai alumíniumkohó ellátásán túl - amely 2006 február végéig tartott - a speciális hidrát és timföld termékek alkotják a gyár fő profilját. A cég szintén ajkai telephellyel működő ALU-FÉM üzletága hulladékból gyárt igény szerinti alumínium öntészeti ötvözeteket fémöntödék számára. A társaság a termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja.
A céginformáció adatai szerint 2008-ban a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 42,8 milliárd forint, míg a mérleg szerinti eredmény 194,5 millió forint volt.
A cég Romániában MAL-Product S.R.L., Németországban MAL-Deutschland GmbH néven alapított termelő, illetve kereskedelmi társaságokat. A társaságcsoport 2001-ben megvásárolta a zeolitokat és timföld őrleményeket gyártó szlovén SILKEM d.o.o. többségi tulajdonrészét, majd 2004-ben a boszniai privatizáció keretében 2004-ben többségi tulajdont szerzett a Rudnici Boksita Jajce bauxitbánya társaságban.
A MAL Zrt. 2005 júniusában átvette a többségi tulajdonában álló Bakonyi Bauxitbánya Kft.-től a mélyművelésű bauxittermelést, és az eszközök kivásárlásával létrehozta a bauxitbányászati ágazatot.
A társaság – döntően a magas villamosenergia-árak miatt – 2006. január 31-én leállította az inotai alumíniumkohót, de egyidejűleg két új hulladékolvasztó kemencét helyezett üzembe. A MAL Zrt. 2007-ben az INOTAL Alumíniumfeldolgozó Kft.-nek adta el az Inotán működő alumínium félgyártmány előállító kapacitásait.
A honlap szerint a "MAL Zrt. célkitűzése, hogy piacképes termékszerkezetével, jó minőségű termékeivel, meglévő humán erőforrásainak kiaknázásával és a környezetvédelmi előírások maximális betartása mellett tovább erősítse a közép-európai térségben piaci pozícióit".
(NOL, MTI)