Kalandos jogi és parlamenti folyosói küzdelem után sikerült megtorpedózni Lendvai Ildikó múlt héten megszavazott módosító javaslatát, mely ravasz módon felvizezte-eltérítette a határon túli tanulmányi kirándulásokra, az iskolai Trianon-megemlékezésekre és a Magyarság Házára vonatkozó, eredetileg (és végül) jó indítványt. Lendvai megszavazott javaslatát Dúró Dóra kezdeményezésére, Hoffmann Rózsa támogatásával és végül Pokorni Zoltán beleegyezésével, több jogi kiskapun keresztül vonták vissza.
A módosító javaslatokról való múlt heti határozathozatalok után most hétfőn már vita nélkül csak az egész indítványról szóló zárószavazás következhetett volna. Korábbi (lenti) cikkünk hatására, és Dúró Dóra rámenősségének köszönhetően azonban sikerült orvosolni Lendvai ravasz torzítását, mely alapján az iskolai Trianon-emléknapok helyett holokauszt-megemlékezéskre is fordíthatták volna ezt a támogatást is. A Fidesz informális válasza szerint tévedésből szavazták meg a módosítót, legalábbis azok után, hogy a Jobbik folyosói lobbija hatására elálltak a beígért támogatástól.
Dúró Dóra ezután egy úgynevezett zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, melyet csak a végső verzió valamely ellentmondása esetén lehet. A Jobbik képviselője arra hivatkozott, hogy az eredeti címmel (Az iskolai Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséről, a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakításáról és erősítéséről a közoktatásban, valamint a Magyarország határain kívül élő magyarság bemutatásáról) nem egészen passzol a végső, felvizezett javaslat.
Ez az utolsó próbálkozás a Fideszt is megosztotta az alkotmányügyi bizottságban, 8-an megszavazták közülük, de ez még nem bizonyult elégnek. Dúró Dóra nem adta fel, és végül a KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korrekten állt megkereséséhez, így pár perccel a szavazások előtt közösen megkérték Pokorni Zoltánt, az oktatási bizottság elnökét, hogy az utolsó pillanatban, a plenáris üléssel egyidőben "hívjon össze" egy rendkívüli bizottsági ülést a folyosóra. Pokorni ezúttal korrekten beadta derekát, s a pár perces "ülés" eredményeként megszületett a kedvező döntés, amit aztán a plenáris ülésen is támogattak a zárószavazás előtt.
Egyedül az MSZP nem támogatta az indítványt. A helyzet zavarosságára jellemző, hogy még az MTI hétfő esti híradása is tévesen, a Lendvai-féle verziót idézve tudósított. A zárószavazás előtti módosító javaslat bizottsági átengedése miatt lett volna lehetőség a plenáris ülésen bárkinek hozzászólni, azonban senki nem mondott semmit. Így (is) működik a parlamenti lobbi...
Korábban írtuk:
Pokorni hazudott, kamukauszt-programok lesznek a Magyarság Házában is
Az eredetileg a trianoni seb gyógyítását célzó javaslatot Pokorni Zoltán többszöri ígéretével szemben úgy vizezték fel Lendvai Ildikó javaslatára, hogy a határon túli osztálykirándulásokra szánt keretből végül a csonkaországban is lehet tanulmányi utakat szervezni, az iskolai Trianon-emléknapok helyett pedig holokauszt-megemlékezéskre is fordíthatják a támogatást – derült ki Dúró Dóra Jobbik-szóvivő mai sajtótájékoztatóján.
Állatorvosi ló az ügy
Vona Gábor tavaly június 4-én, az EP-választási kampányzáró rendezvényén fogalmazta meg, hogy kötelezővé kellene tenni a középiskolák számára az elszakított területeinkre szervezett osztálykirándulást. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke aztán novemberben jelentette be ugyanezt „Irány a Kárpát-medence!” programcímen. Beszámolt arról is, hogy Balog Zoltán, a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke biztosította őt arról, hogy a program céljaira az alapítvány 2010-es költségvetésében komolyabb összeget különítenek el (a KDNP-vel közösen több mint félmilliárd forint állami támogatást kaptak már tavaly is pártalapítványaik, melyek különféle kulturális célokat kell támogassanak). Fél év elteltével a Jobbik utánajárt, mi valósult meg a lenyúlt javaslat hangzatos ígéretéből, s kiderült: semmi. Erre nem adtak egy forintot sem, pártkomisszárjaik közt osztottak szét minden közpénzt. Ezért Dúró Dóra, Szávay István és Vona Gábor július elején benyújtotta az Országgyűlésnek a határon túli osztálykirándulásokat célzó javaslatot. Ebből nem lett semmi hír, abból viszont másnap széles körben igen (persze a Jobbik nevének említése nélkül), hogy a Fidesz tervez benyújtani egy ilyet.
A Trianon-emléknapra vonatkozó javaslatot az Országgyűlés alakuló ülése után néhány perccel benyújtotta a Jobbik. Mint ebben a ciklusban eddig minden ellenzéki javaslat, ez sem kerülhetett napirendre sem, ellenben a Fidesz által később benyújtott, a Nemzeti Összetartozás Napjának bevezetésére vonatkozó indítvány már hatályba is lépett. Persze kiherélt formában: kimaradt belőle, hogy a Pokorni minisztersége idején bevezetett holokauszt-emléknaphoz hasonlóan erről is meg kell emlékezni az iskolákban. A Jobbik erre vonatkozó módosító javaslatát is leszavazták. De jött a következő ígéret…
A holomegemlékezésektől a holomegemlékezésekig
„Az iskolai Nemzeti Összetartozás Napja bevezetéséről, a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakításáról és erősítéséről a közoktatásban, valamint a Magyarország határain kívül élő magyarság bemutatásáról” – ilyen szép címe volt a legújabb ámításnak. Ez a javaslat kötelező iskolai Trianon-megemlékezést ígért, határon túli osztálykirándulásokat, s e kettő támogatására, összefogására egy bizonyos Magyarság Házát.
Lendvai Ildikó nagyon rafinált. A szocializmusban cenzorként betilthatott bármit, az elmúlt 8 évben pedig leszavazták, amit nem akartak. Most az eredeti indítványt ravaszabb módon, polkorrekt módosító javaslattal vizezte fel, amire nehéz nemet mondani. Konkrétan a „Nemzeti Összetartozás Napja” helyett általánosságban a „nemzeti ünnepek és emléknapok” (így a holokauszt-emléknap) iskolai megemlékezéseit támogatná, a határon túliak mellé pedig beemelte a határon belülieket. (Érdemes átfutni a teljes vitát, itt kezdődött, lapozgatni lehet a kis nyilakra kattintva.) Novák Előd nem hagyta szó nélkül a szocionista ármánykodást:
Ezután pedig már Pokorni Zoltán is bátrabban mert fogalmazni előterjesztői zárszavában: „Én onnét indulnék, ahol Novák Előd abbahagyta: foglalkozzunk azzal, amire az anyag való, ne vizezzük föl se így, se úgy, nem elvitatva azt, amit Lendvai Ildikó fölvetett, hogy Magyarországon a nevelési színterek kérdése nem rendezett, például nagyon sok lehetőség van még a határon belüli, anyaországi osztálykirándulások tematikájában, finanszírozásában; ez legyen jobb, a gyerekek nevelését jobban szolgáló - én ezt nem vitatom. De ez az előterjesztés nem erre szolgál.”

Így is fejezte be Pokorni a beszédét: „Számos olyan javaslat van, amit nem fogadunk el, nagyjából abból a meggyőződésből, hogy aki kevesebbet fog, az többet markol, eredményesebb lesz, és nem vizezzük fel a javaslatot”.
Mindezek ellenére a most hétfői szavazásra Lendvai módosító javaslatát mégis támogatásukról biztosították az eredeti indítvány előterjesztői: Kövér László, Pokorni Zoltán és Révész Máriusz. Dúró Dóra mai sajtótájékoztatóján elmondta: ezek után személyesen tiltakozott utóbbi kettőnél, akik némi tanácskozása után a plenáris ülés közben Pokorni személyesen ment a Jobbik frakciójához, hogy biztosítsa őket: mégsem támogatják Lendvai felvizezését. Nem sokkal később azonban végül mégis megszavazták, személyesen ők maguk is.
Mit mondhat még a magunkfajta jámbor hazafi, amikor ilyen bicskanyitogató döntések születnek? Csak ezt: holokauszt nem volt, hanem lesz!
Rákay Fülöp - Kuruc.info