Kifizették a lakásuk árát, mégis kilakoltatás fenyeget több mint egytucatnyi szombathelyi családot a Napfény lakóparkban.
Nem vállalták túl magukat hitelfelvétellel, nincsenek elmaradásaik sem a lakáshiteleiket folyósító bankokkal, sem a közműcégekkel szemben, ráadásul a teljes vételárat kifizették, február 15-én a teljes építkezést finanszírozó bank mégis kipenderíti őket otthonukból, a lakásokat pedig elárverezi.
A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis a bank ezt is megteheti. Mégpedig azért, mert az építtető Napfény Lakópark Kft.-ből több tízmillió forint szőrén-szálán eltűnt, és a cég így adósa maradt a beruházást 660 millió forinttal finanszírozó banknak. A kft. csődöt jelentett, vezetőinek a saját nevükön nincs vagyonuk, a bank ezért a lakókon próbálja érvényesíteni a jelzálogot.
- Az ingatlan-adásvételi szerződésben megadott számlaszámra, az építtető cégnek fizettük ki a 18,9 milliós vételárat. Megkaptuk a lakhatási engedélyt, beköltöztünk az új házba, és vártuk a jelzálog levételét - mesélte Lakatosné Pintér Katalin, aki családjával egy panelházból költözött ide, amikor megszületett a harmadik gyerekük. - Ehelyett egy levelet kaptunk a banktól, amelyben a lakás árát, 18,9 millió forintot követeltek. Hetekbe tellett, mire rájöttünk: nem hiba történt, tényleg követelik ezt az összeget - hüledezett. Lakatosék végül hosszas huzavona után 3 millió forintért „megvásárolták a nyugalmukat" a banktól (ezért is mertek névvel nyilatkozni, a többiek félnek). Sok családnak viszont erre már nincs pénze, pláne, hogy a jelzálog miatt a többi bank nem ad nekik hitelt. Az önkormányzat megígérte: a kilakoltatottak egy évre szükséglakást kapnak, de ez egyáltalán nem vigasztalja a zömében fiatal családokat, akik minden pénzüket beleölték álmaik házába, és még egyszer - másodszorra - már ha akarnák, sem tudnák kifizetni az árát.
A lakók hiába tettek feljelentést, úgy tűnik, az ügynek nem lesz felelőse.
- Nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás lefolytatásától sem volt várható eredmény. Az ügyet ezért megszüntettük - közölte Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Az ügyben érintett MKB Bank azt a választ adta: azoktól a lakóktól követelik a pénzt, akik közvetlenül a vállalkozó számlájára utalták a vételárat, nem pedig a bank szerint a szerződésekben amúgy szereplő, a pénzintézet által elkülönítetten kezelt bankszámlára. Márpedig - így a bank - addig nem vehetik le a jelzálogot az érintett ingatlanokról, amíg a vételár erre a bizonyos számlára meg nem érkezik.
(Blikk nyomán)