Ma már lehoztunk egy, a tolnai közbiztonság rohamos romlásával kapcsolatos cikket, és máris itt van a következő. Az alábbi, az előző cikktől független (hevesi) anyagból szintén ugyanez derül ki: a cigányfertőzött, és emiatt a bűnügyi hírekben igen gyakran szereplő (lásd pl. EZT, EZT és EZT) Mátraderecskén egyenesen 300%-os a bűncselekmények számának növekedése.

Nesze neked a Pintér által már vagy háromnegyed éve lezártnak és teljesítettnek nyilvánított Két Hét, meg Orbán hasonló nyilatkozatai (konkrét hivatkozások ITT)...

A kapcsolódó cikk:

Saját rendőrt szeretnének
A rendőr-főkapitányság egy 8-9 szakemberből álló bevetési szolgálatot szeretne létrehozni a pétervásárai térségben.
 
A legutóbbi pétervásárai kistérségi ülésen egyebek mellett a térség közbiztonságáról tájékozódhattak a grémium tagjai. A megjelent húsz település vezetőit Dr. Ormossy Attila, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr ezredese, főkapitánya tájékoztatta az elmúlt év tapasztalatairól, közbiztonságáról. Vázolta az eljövendő időszak legfontosabb célkitűzéseit, például azt, hogy terveik között szerepel a körzeti megbízottak újbóli alkalmazása azokon a településeken, ahol rendőr jelenleg nem teljesít szolgálatot. Mátraderecskén már március elsején szolgálatba állt a falu rendőre, s ígéret van egy másik szakember alkalmazására is. Tarnaleleszen szintén reménykedhetnek abban, hogy hamarosan új rendőrt kap a falu.

A főkapitány említést tett továbbá arról, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szeretne egy bevetési szolgálatot létrehozni, amely egy 8-9 főből álló brigád lenne. Mint mondta, a térségnek szüksége van egy ilyen jellegű csapat munkájára.

Dr. Petrovics András, az Egri Rendőrkapitányság vezetője, rendőr ezredes arra kérte a települések vezetőit az összejövetelen, hogy tegyék lehetővé a közbiztonsági fórumok létrejöttét minden faluban, hiszen nagy szükség van a rendőrök és a lakók találkozására, hogy konkrét lépéseket tehessenek  közbiztonság erősítése érdekében.

A vezető ismertette a 2010-es rendőrségi statisztikákat, amelyek azt mutatják, hogy – az előző évihez képest képest –  megyénkben 6-7 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma. Ezen túl kitért a Pétervásárai Kistérség adataira is: általánosságban elmondható, hogy nem rosszak a kistérségi mutatók, azonban Mátraderecske sajnos rontja az átlagot, hiszen ott egy esztendő alatt megháromszorozódott a bűncselekmények száma. Az adatok elemzése során a dr. Petrovics András kiemelte: az elmúlt öt évben Pétervásárán történt a legkevesebb bűncselekmény.

A statisztikai elemzések után a polgármesterek elmondták azon észrevételeiket, amelyekkel hatékonyabbá tehető a közbiztonság. Kovács Zoltán, Szentdomonkos polgármestere például felvetette, hogy a büntetőeljárások kezelésének rendszere egyáltalán nem működőképes. Indokolta ezt azzal, hogy nem egy olyan esettel találkozott már, ahol a kiszabott büntetési tételt adók módjára nem tudták behajtani. Ha pedig ilyen módon nem hajtható be a büntetés, akkor az elkövető közmunkára kötelezhető, ahol a büntetését igen magas óradíjjal dolgozhatja le.

A polgármester meglátása szerint – s ehhez többen is csatlakoztak – olyan rendszer kellene, ahol igenis keményen le kellene dolgozni a kiszabott büntetést. Ha ugyanis a falu első emberei nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a büntetett személy közmunkát vállaljon, további szankciók nem szabhatók ki a bűncselekményt elkövető számára. A felvetéssel valamennyi jelenlévő egyetértett és megoldást sürgetett.

Parád polgármestere, Mudriczki József a fémhulladék-átvevőhelyek (méh telepek) hathatósabb ellenőrzését kérte a rendőröktől, akik biztosították arról, hogy a jövőben gyakrabban járőrznek ezeken a helyeken. Kovács Passza Béla, Tarnalelesz polgármestere konkrét kéréssel fordult a rendőrökhöz. Elmondta, hogy a településen lévő szolgálati lakás évek óta üres, s azt szeretné, ha Tarnaleleszen legalább egy ott lakó rendőr teljesítene szolgálatot.

Keretes anyag: Cél: a büntetést érvényesíteni

A kistérségi tanács ülésén végül az a döntés született – tudtuk meg Eged Istvántól, hogy a polgármesterek közösen összefogva nyújtsanak be egy kérelmet Horváth Lászlóhoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez, amelyben arra kérik őt, hogy lobbizzon a büntetési eljárás egyszerűsítéséért (kifejezetten a büntetések közmunka programban való letöltése ellen) és hatékonyabbá tételéért.

(HEOL)