Az Egyesült Államoknak és Magyarországnak egyaránt felelőssége, hogy elérje, a világon mindenütt garantált legyen az emberi jogok érvényesülése - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten. (Kivéve Izraelben és az általa megszállt területeken, valamint az Amerika csatlósának számító arab államokban - tehette volna hozzá.)
A Tom Lantos Intézet parlamenti megnyitóján a tárcavezető kijelentette: Magyarország elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok mellett, és szem előtt tartja a "magyar származású" amerikai képviselő, Tom Lantos örökségét, "a szabadság és a demokrácia fontosságát".
Hangsúlyozta, a magyar soros EU-elnökség nyílt, befogadó, aktív és konstruktív politikát folytatott, "céljai igazodtak a Tom Lantos által vallott értékekhez" (ez egyébként igaz, Lantos büszke lenne rájuk - a szerk.). A külügyminiszter ezzel kapcsolatban természetesen külön kitért a "romák" helyzetének javításában elért eredményekre. A magyarok helyzetének javításáról nem ejtett szót.
Balogh András volt thaiföldi nagykövet, az MSZP elnökhelyettese az eseményen elmondta: Magyarország viharos történelme során a belső viszályok és a külső hódítások áldozatává vált, és ezért sok "ragyogó elme" kényszerült elhagyni szülőföldjét. Közöttük tartják számon Tom Lantost is - tette hozzá.
A kommunista azt hazudta, Tom Lantos megőrizte elkötelezettségét Magyarország mellett, és bár az Egyesült Államokban is igen sikeres volt, magyar hazafi is maradt, és kiállt a demokrácia, az emberi jogok és a kisebbségek védelme mellett.
Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke azt emelte ki, hogy ő is hasonló értékekért küzd, mint amilyenekért Tom Lantos is kiállt, "így például a toleranciáért". A politikus vezetésével beszédének végén a Kossuth Lajos azt üzente című dalt énekelték el a résztvevők.
(MTI nyomán)