Az Index információi szerint Berlin homokos főpolgármestere néhány hónapja levélben emlékeztette Tarlós István főpolgármestert a jövő júniusi budapesti buziolimpiával kapcsolatban arra, hogy elődje, Demszky Gábor támogatta a rendezvényt. Mint azt a városháza sajtóirodáján megtudták, válaszlevél nem ment, de a főváros vezetése hivatalosan tudomásul vette az eseményt.

A Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) a hazai LMBT (leszbikus, buzi, biszexuális és "transznemű") sportszervezetek alapítójaként 2009-ben pályázta meg a EuroGames, a nemzetközi buziolimpia budapesti rendezését. A szervezet a pályázat mellé csatolta Demszky Gábor akkori főpolgármester támogató levelét és a fővárosi kulturális bizottság támogató döntését. Az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) közgyűlése 2009 márciusában nagy többséggel megszavazta a magyar pályázatot.
Klaus Wowereit berlini főpolgármester Demszky támogató levelére hivatkozott Tarlós Istvánnak küldött emlékeztetőjében. Azt nem tudni, hogy Wowereit miért tartotta fontosnak a levél elküldését, a buziolimpia bármilyen okból történő lemondása ugyanis óriási nemzetközi botrányt kavarna - Tarlósnak pedig ehhez nincs bátorsága. Greg Dorey, Nagy-Britannia budapesti nagykövete például idén márciusban támogatásáról és pártfogásáról biztosította a szervezőket.

A 2002-es "olimpia" megnyitója Sydney-ben
A Eurogamest 1992 óta rendezik meg minden évben, idén Rotterdam volt a házigazda. Eddig Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Anglia és Dánia nagyvárosai adtak helyet az ötnapos eseménynek. A magyarországi "olimpiát" a tervek szerint június 27. és július 1. között tartják.
A tapasztalatok szerint az eddigi buziolimpiák mintegy 10-12 ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzottak. Budapesten a szervezők mintegy háromezer "sportolót" várnak, akiket több mint kétezren kísérnek (edzők, személyzet, barátok, köcsögök stb.), azaz mintegy 6000 vendégről van szó, amely a számítások szerint mintegy 3,1 milliárd forint bevételt hozna öt nap alatt.
Korábban a "magyar" kormány is támogatásáról biztosította a rendezvényt. A szervezők szerint a kormánynak 60-80 millióval kellene támogatnia a rendezvényt, amely a költségek egyharmada lenne, míg a további kétharmadot a regisztrációs díjakból és szponzorációs költségekből fedeznék.
A buziolimpián 18 sportágban (a megszokottak mellett van bridzs, tánc vagy petanque is) indulhatnak a résztvevők. A tervezett helyszínek: Budapest Sportaréna, a SYMA-csarnok,és a Margitszigeti Atlétikai Centrum. A hivatalos programot konferenciák, kulturális események, partik tarkítják, ahol kedvükre fajtalankodhatnak az aberráltak.

"Német"ország, 2010
Buzi vagyok, és ez jól van így
A szociáldemokrata Klaus Wowereitet novemberben újabb öt évre Berlin kormányzó polgármesterévé választották. Az 58 éves Wowereit a 2001-es kampányban nyíltan kérkedett ferde hajlamaival. Szállóigévé lett mondata - "Meleg vagyok, és ez jól van így" - sikert hozott neki a kimosott agyú németek körében: megnyerte a választást.
2007-ben könyvet is írt, amelyben ferde hajlamairól is vall. 1993-ban ismerkedett meg egy bárban a nála 12 évvel fiatalabb Jörn Kubicki ideggyógyásszal, akivel 2005 óta együtt is élnek. "Én az ő szakácsművészetét cikizem, ő a pocakomat. Csodálatosan normális a kettőnk kapcsolata és a legjobb bizonyíték arra, hogy egy pár több mint két önálló ember" - írja a könyvében a beteg berlini polgármester.
Köcsögét Berlinben sokan first ladyként emlegetik. Idén júniusban mintegy 700 ezren vettek részt Berlinben a buzeránsok hagyományos Christopher Street Day parádéján. A résztvevők között ott volt Klaus Wowereit és a berlini szenátus több más "konzervatív", szociáldemokrata és zöld politikusa is.
Frissítés: Nem támogatja, de nem is tiltja
Tarlós István Klaus Wowereit berlini főpolgármester kérése ellenére sem támogatja a budapesti buziolimpia megrendezését. Az aberrált "sportolók" nemzetközi versenyét ettől függetlenül megtartják: június 27. és július 1. között 3800 versenyző érkezik Budapestre.
Klaus Wowereit levelének kézhezvétele után néhány nappal Tarlós István "rövid és udvarias" levélben válaszolt a berlini főpolgármesternek a budapesti köcsögolimpia ügyében.
"Klaus Wowereit a levélben felhívta a figyelmem arra, hogy lesz ezeknek az embereknek egy sportrendezvénye 2012-ben Budapesten, amelyet Demszky Gábor támogatott, és felkért engem is, hogy támogassam a rendezvényt – mondta az Indexnek Tarlós István. A válaszban azt írtam, hogy ezt a dolgot Demszky Gábor ígérte meg neki, vele beszélje meg, az én mentalitásommal ez a dolog nem egyeztethető össze, ezért én ezt a dolgot támogatni nem tudom".
Tarlós István azt mondta, egyebekben nem kívánja kommentálni ezt az ügyet. Annyit azért megjegyzett, hogy számára kérdéses, "nem diszkriminatív-e ez a rendezvény, ha ezen csak ilyen hajlamú emberek vehetnek részt, mert ha nagyon akarom, ez is a kirekesztés egyik formája."

Wowereit (jobbról) a köcsögével
Tarlós István korábban találkozott személyesen Klaus Wowereittel, Berlin felvállaltan homokos főpolgármesterével, de ahogy fogalmazott, kapcsolatuk megmaradt a diplomácia szűk keretei között.

(Index nyomán)
Kapcsolódó: