A "holokauszt magyarországi áldozataira" emlékeznek hétfőn, április 16-án hétfőn országszerte; a "magyar" kormány hivatalos megemlékezéseit a budapesti Holokauszt Emlékközpontban, Szolnokon és Tatabányán tartják – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-t.
A közlemény szerint a fővárosban ebben az évben már április 15-én, vasárnap megkezdődnek a megemlékezések. Az idén 10 éves Terror Háza Múzeum előtt vasárnap 15 órától "Ember az embertelenségben" címmel tartanak emlékkoncertet, amelyen a Nyári Kvartett és a Parafónia Zenekar lép fel. A koncert után beszédet mond Schmidt Mária, a múzeum igazgatója és Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.
A Wallenberg-centenárium kapcsán az idén szintén 10 éves Budapesti Élet Menete Alapítvány emléksétát tart vasárnap 16 órától, a résztvevők a Salkaházi Sáráról elnevezett rakpartról a Wallenberg rakpartra vonulnak. Az eseményen Per Westerberg, Svédország parlamentjének elnöke mond beszédet.
A kormány hétfőn 10 óra és 17 óra között a IX. kerületi, Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban várja mindazokat, akik szeretnék elhelyezni az emlékezés mécseseit és köveit.
Az emlékközpont épülete előtt hétfő délután megemlékezést tartanak, amelyen Szita Szabolcs igazgató mond beszédet. Végül a Holocaust Közalapítvány átadja a Simon Wiesenthal-díjat; ezt 2008 óta olyan emberek kaphatják meg, akik önkéntes "munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt áldozatai emlékének megőrzését".
A Holokauszt Emlékközpontban 10 óra és 12.30 óra között Bagó Bertalan, Kútvölgyi Erzsébet, Feke Pál, Polyák Lilla színművész, valamint Kökény Attila énekes csatlakozik az előre bejelentett látogatócsoportokhoz.
Szolnokon hétfőn 9 órakor megemlékezés tartanak a gettó hajdani területén, ahonnan helyi szokás szerint néma sétával vonulnak át a résztvevők a Szolnoki Galériához. A galériában 9 óra 30 perckor kezdődik a hivatalos műsor, azt követően Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet.
Tatabányán, a volt zsinagógánál koszorúzással emlékeznek a "holokauszt magyarországi áldozataira", majd az Edutus Főiskola aulájában folytatódik az emlékműsor. Itt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mond beszédet.
A programról további információk a holokausztaldozatai.kormany.hu honlapon találhatóak - áll a közleményben.
(MTI nyomán)