Facebookon elmesélt eset:
A (szombat esti) Thesszaloniki - Belgrád (-Budapest) éjszakai vonattal utaztunk haza. Helyjegyet váltva, kényelmesen, külön fülkében.
A görög-macedón határon több ezer migráns várt már, s folyamatosan csak érkeztek. Két óra várakozást és útlevélvizsgálatot követően érkezik hozzánk a macedón kalauz, mondván: "take all your bagazh, davaj to drugi vagon". Majd a magyar hálókocsit leszámítva az összes vagonból mindenkit átküldött a leglepukkadtabb első (termes) vagonba. Először azt hittük, a vámosok ilyen lusták, majd felmerült, hogy valamit szervizelni kell a vagonunkon (ami nem lett volna meglepő, hisz az azt megelőző napokban háromszor is előfordult).
Végül bezárta az első-második vagon közti átjárót, s elkezdte felterelni a bevándorlókat. Kicsit rosszul esett így a 26 órás vonatút (mrsz-i) 2. órájában, de nem volt katasztrófa, hisz még pont le tudtunk ülni. Ráadásul a korábban igénybe vett nemzetközi vonatok (Kelebia-Belgrád, Belgrád-Szófia, stb.) mind 2-2 kocsisak voltak, így a 6 szabad vagon már alapból túl szép is volt, hogy igaz legyen. A 4 kocsi persze gyorsan megtelt, s a bevándorlók már a miénkbe is felszálltak, mire egy szerb srác bezárta a terem ajtaját. Erre teljesen felháborodtak, hogy mi ezt már, s mit keresünk mi egyáltalán itt? Végül ott maradtak az előtérben 15-en, elzárva ezzel a WC-t is.
A vonat ezt követően csak halmozta a késéseket, a közvetlen Budapestre utazó magyarok így 13 és fél órás késéssel, hétfő reggelre tudtak csak hazaérni. A migránsoknak persze több eszük volt (ahogy nekünk is), Belgrádban átszálltak egy gyorsabb vonatra, amivel már vasárnap este 7-re ott voltak Szabadkán, a magyar határnál. Ugyanazok az emberek, akik előzőnap este felszálltak a görög-macedón határon a vonatra. Ahova egyébként két irányból érkeztek: egy részük Alexandroupoli felől közvetlen vonattal, miután (elmondásuk alapján) fejenként 200€-ért átvitték őket Európa (véleményem szerint) legszigorúbban őrzött határán, a török-görögön. Szombaton... Másik részük, miután partraszálltak valahol a Peloponnészoszon csütörtök-péntek folyamán, Athénból pénteken éjszakaival utaztak Thesszalonikiig (mindenfajta jegyellenőrzés és kontroll nélkül, ahogy tették ezt Szabadkáig is). Ezen a 8 kocsis vonaton azonban csak 3 vagont foglaltak el teljesen és az étkezőkocsit félig. Mi is ezen utaztunk, azonban mivel a kalauzok nem engedték fel a vonatra a helyjeggyel nem rendelkező európaiakat (ami egyébként már egy hete elfogyott akkor, neten pedig nem lehet venni), kénytelenek voltunk pár megállóval fentebb menni s ott a migránsokkal együtt, közéjük felszállni. Több interrailes emberke mesélte is már a másik vonaton, hogy őket nem engedték fel, ezért kénytelenek voltak Athénban csövelni egy éjszakát, majd másnap hajnalban busszal felmenni 38€-ért.
Az egészben a legszörnyűbb nem a kényelmetlen utazás (volt már sokkal rosszabb is), nem a migránsokkal való sok órás összezártság még csak nem is a diszkrimináció volt, hanem annak a ténynek a felismerése, hogy a görög, a macedón és a szerb kormány (a kalauzok és a többi vasutas, a rendőrség, a határőrök, illetve a vámosok és egyéb bűnösök) nemhogy meg sem próbálják ezt az áradatot némiképp kontrollálni, visszafogni, de egyenesen támogatják a bevándorlást, és akit csak tudnak, a lehető leggyorsabban (összesen 2 átszállással) igyekeznek eljuttatni a török határtól illetve a görög partoktól egyenesen a magyar határig mindenféle határ-, vám- és jegyellenőrzés nélkül. Ingyen, ami egy átlagos polgárnak egyébként 100€-ba kerülne alaphangon.