Olvasónk írja:
Istenben hívő ember vagyok és mélységesen megrázott, amikor az alábbi monológnak a fül- és szemtanúja voltam (igen, azért írtam monológot, mert jóformán csak a „térítő” beszélt, a másik személy szinte szóhoz sem jutott).
2015. október 8-án Orosházán, a vasútállomáson felszálltam a Szarvasra tartó vonatra. Az indulás után röviddel egy 65 év körüli bácsi kérdezte meg a mellettem levő üléssorban egy 15 év körüli kislánytól, hogy leülhet-e a helyre, ami a lánnyal szemben volt (megjegyezném, hogy volt máshol is hely a vonaton).
Az első pár percben még nem történt semmi különös. Megkérdezte tőle, mit tanul és hová utazik. Utána beszélt magáról, hogy történelemtanár volt régen. A beszélgetés még egy ideig normális mederben folyt. A bácsi csak miután elhagytuk Orosházát a vonattal kezdett bele a térítésbe. (A lehető legrészletesebben próbálom visszaidézni a történteket).
Először is elmondta, mikor lesz a "világvége" (7-10 év múlva lesz szerinte). Szegény kislányt olyan dolgokkal rémisztgette, amikről még ő sem tudta a pontos jelentésüket.
Mindezek közben a saját "egyházát" méltatta, hogy az az igazi és nincs nála jobb egyház (saját véleménye szerint az evangélikus és református is jó, de nem az igazi). Minden ötödik percben emlékeztette felekezetének vasárnap 11-től (egy ismert magyar tv-csatornán) sugárzott istentiszteletére, amit nézzen meg és terjessze barátai között, hogy minél többen térjenek meg.
Csabacsüd felé közeledve odaadta neki azokat az imaszövegeket amiket ő saját kezűleg írt, hogy olvassa át és tanulmányozza.
Szarvason szállt le ő is, ahogyan én, és ahogy lassan megérkeztünk Szarvasra, az ajtónál még egy másik lányt is „térített” és „hívott” a SzektATV-n vasárnaponként sugárzott hitgyülis "istentiszteletre".
Miután leszálltunk, a lánnyal sikerült pár szót váltanom és mondtam neki, hogy én evangélikus vagyok és ennek a „jó” embernek az állításaival nem értek egyet és ezzel a térítéses módszerével sem.
A lány a bácsival való beszélgetése közben mindvégig zavarban volt, feszengett, amiből az idős „úr” már érezhette volna, hogy  abba kellene hagyni „misszióját” és beszéljen másról, vagy maradjon inkább csöndben.
Nem tudom, hogy lehetett tanár (ha egyáltalán az volt), ha ilyen szintre süllyed le és nem veszi észre, ha valakit zavar és zaklat a beszédével.
Néhány gondolatot tűznék a térítőnek jövendöléseihez: a világvége pontos idejét senki más sem tudja, csak az Isten: „Azt a napot viszont vagy azt az órát senki nem tudja, sem az angyalok az égben, sem a Fiú, hanem csak az Atya.” (Márk 13,32)
Így tehát senki se mondja meg, hogy mikor lesz vége a világnak, hiszen azt egyedül az Isten tudja. Csodálkozom, hogy egy „térítő” nem tudja ezt, pedig állításai szerint ismeri a Bibliát és rendszeresen olvassa (persze attól függ, melyik zavaros elmében megszületett írást olvassa, amit ők bibliának neveznek). Nem akarok teológiai vitákba belefolyni, de ne találjunk ki számokat és ne találgassunk, inkább helyette olvassuk a Bibliát és bízzunk Istenben.
A miénk a „legjobb” felekezet: mindenkinek joga van eldönteni, milyen valláshoz tartozzon. Nincs jobb vagy rosszabb egyház, mert csak egy Isten van, akinek a fia, Jézus Krisztus meghalt bűneinkért és feltámasztott megigazulásunkért - aki hisz Jézus Krisztusban, annak örök élete van.
A szektás „térítők” megzavarják a fiatalok lelkivilágát, olyan dolgokba viszik bele őket, amiknek semmi köze nincs a valláshoz. Sokszor az olyan fiatalok felé irányul, akiknek a családi háttere igen rossz és olyan közösséget keresnek, ahová tartozhatnak. Ezeket a fiatalokat használják ki sokszor olyan személyek, mint a vonatos „térítő” és próbálják szektájuk soraiba beállítani a legkülönbözőbb módszerekkel (ijesztgetéssel vagy éppen egy jobb közösségi élet reményével). A fiatal generációk amúgy is hajlamosabbak a valahova való tartozás hiányában belépni egy-egy szektába vagy más hasonló közösségbe, amik nem tesznek jót nekik.
Az én ismereteim szerint nagyon jó evangélikus, református, katolikus felekezetek vannak és azokhoz nyugodtan csatlakozhat bárki, hogyha úgy érzi, de ezt csak is az illető saját maga döntheti el, és senki más. Véleményt lehet mondani, de nem lehet beleavatkozni mások életébe.
Kérem az ilyen embereket, akik a fenti térítőhöz hasonlóan beszélnek a kereszténységről, hagyják abba, mert ezzel nemhogy híveket szereznek, de ellenszenvet váltanak ki környezetükből a mai, amúgy is elég keresztényellenes, zaklatott világban. Remélem az írásom eljut azokhoz, akiket érint.
Fehér Dániel