Már óvodáskorban is tudják a gyerekek, hogy amit az utcán, a kertben vagy akárhol találnak, az nem az övék, hanem valaki elvesztette és keresi. Persze van kivétel, például a nem hiába született erőforrások körében, akik kétszer vesznek valamit: először észre, majd el. Erre a szintre süllyedt pár nyugati fiatal, akik az alább látható felvételek szerint magyar földben kutatnak a II. világháborúból visszamaradt tárgyak után.
Zoom
Holland kézben a Magyar Királyi Honvéd Légierő jelvénye
Törvénytelenül teszik ezt, hiszen jogszabályaink szerint csak engedéllyel lehet fémkeresővel kutakodni, a leletek pedig a magyar államot illetik meg. E törvényben (2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről) részletesen olvashatunk a tisztességes, szabályos leletkeresés menetéről. Az engedély nélküli keresés, valamint a talált hadtörténeti örökség értékesítése bűncselekmény.
Az alábbi videókon látható személyeknek azonban eszük ágában sincs a fentieket figyelembe venni:
Mit lehet az elkövetőkről tudni? Külföldiek, akik anyagi haszon reményében illegális tevékenységet végeznek. Elképzelhető, hogy magyar segítőjük is akad. Őrszem vagy őrszemek biztosítják őket. Erről árulkodik a rádió-adóvevő használata.
Zoom
Az egyik ismeretlen osztrák tettes
Rendkívül jó terepismerettel rendelkeznek, valószínűleg korabeli térképeik is vannak. Egyik felvételen pár másodperc erejéig láthatjuk azt az egyént, aki osztrák zászlót visel, és kajánul röhög a képünkbe.
Zoom
Szemtől szembe vigyorog
A tettesek csatornái:
Az elkövetők rendkívül óvatosak, tudják, hogy bűncselekményt követnek el. A hozzászólásokban még nekik áll feljebb, és megkérdezik, ugyan miért kellene az általuk megtalált tárgyakat a Hadtörténeti Múzeumnak átadni.
(- I hope that after you dug up all these stuff, you brought it to the Hungarian Museum of Military History...
- Please explain why we should do that, these relics are rare but not for national interest.)
Zoom
Osztrák kézben az I. osztályú Tűzkereszt kitüntetés
A kevésbé óvatos osztrákok több adatot is megadnak magukról:
- Facebookon itt,
- Twitteren itt,
- Pinteresten itt,
- Tumblren itt.
Zoom
Üzenjünk ne csak Brüsszelnek, hanem Amszterdamnak és Bécsnek is! Magyarország nem volt holland gyarmat, és nem is lesz az! A Habsburg-dinasztia hatalma pedig Magyarországon 1918-ban leáldozott, és nem csinálhatnak többé nálunk azt, amit akarnak. Ha ennyire rajongói a világháborús relikviáknak, elegendő lemenniük a nagypapa pincéjébe...
(Olvasói levél)