2017. október 23., hétfő, Gyöngyvér, Koppány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:21 Az Egyesült Államok legköltségesebb kormányzóválasztására készülnek a milliárdosok Illinois-ban21:57 Kigyulladt egy busz, egy teherautó és öt személygépjármű Pomázon21:23 "Jó reggelt!" - írta ki üzenőfalára a palesztin munkás, de a Facebook félrefordította, így hát letartóztatták21:00 Újabb hamis bombariadó: háromezer embert evakuáltak Moszkva egyik legnagyobb bevásárlóközpontjából20:46 Itt a mai napra jutó "pszichés problémákkal küzdő": túszokat ejtett egy fegyveres egy angliai bowlingpályán20:33 Ha már járőrözésre nincs pénz, legalább iszlám propagandafilmet forgatott a Lincolnshire-i rendőrség20:01 Marad a kommunista államfő Szlovéniában19:33 A felrobbantott újságírónő ügyében követeltek igazságot Máltán19:17 Minden fellépő lemondta a haknit, de a Gulyás-galeri már megint a zord időjárásra fogta forradalmuk lefújását18:22 Alapjaiban rengették meg a csehországi pártrendszert a hétvégi képviselőházi választások17:45 Ez csak természetes: Szanyinak nem ünnep október 23-a - világgá is kürtölte a vörös szeszkazán17:16 Jobbik: ha komolyan gondolja a haza védelmét a kormány, nyújtsa be saját nevében az alaptörvény-módosítási javaslatot16:59 Mégsem lesz az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete a zimbabwei diktátor16:44 Tinédzser terroristáktól kell rettegniük a franciáknak: mecsetek, antifák és komcsi politikusok szerepeltek nem létező célkeresztjükben15:56 Az '56-os szabadságharc során 2700-an adták életüket a hazáért - az elesettek fele 30 éven aluli volt
24 óra legolvasottabbjai

Jó és szép :: :: Hozzászólások

Szent László-emlékév: a klasszikus Nagy-Magyarország-térkép teljessége is a lovagkirályhoz köthető

Reklám

Közeledik a Szent László-emlékév egyik csúcspontja. Június 27-e László-nap, és természetesen rengeteg program lesz ebben az időszakban. A Szent László-emlékév egyik célja, hogy arra emlékeztessen mindenkit, hogy ugyanúgy, ahogy Szent László korában, ma is feladatuk a közép-európai népeknek a keresztény civilizáció védelme.
Szent László mindenkinek az emlékezetében él, de ki is volt valójában? Nem csupán megszilárdította Magyarországon a királyságot, hanem a keresztény világ térképére felhelyezte hazánkat. Szent László 1077-1095 között uralkodott, és nem csak államférfiúi, hanem jogalkotói és hadvezéri képességeivel is kiemelkedett uralkodóink közül, nem utolsó sorban mély keresztény hitével is – mondta Gaál Gergely a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke, az M1 Ma este című műsorában.
Ő volt az, aki elérte annak idején a pápánál, hogy 1083-ban egyszerre öt magyar szentet avassanak szentté. István király alapította a keresztény magyar államot, de valóban ez Szent László király idején szilárdult meg és lett igazi keresztény állam. Egy kiemelkedő uralkodója a magyarságnak, illetve Közép-Európa más népei körében is tiszteletnek örvend – fogalmazott az elnök.
Minden környező országban fűződik valamilyen emlék Szent Lászlóval kapcsolatban, érhető hát egyöntetű tisztelete.
Először Somogyváron temették el Szent Lászlót, később került Nagyváradra. Ő volt az, aki 1091-re kiharcolta magának a horvát trónt, majd ennek a „háborúnak” köszönhetően lett meg az a kiegyezés, amelynek következtében 1102-ben Könyves Kálmán létrehozhatta a magyar-horvát perszonáluniót – meséli Gaál Gergely.
A klasszikus Nagy-Magyarország-térkép, amit oly sokan ismerünk, annak teljessége Szent László idejéhez kötődik. Ő volt az a király, akinek birodalma elért az Adriai-tenger partjáig és akkoriban Magyarország és Horvátország perszonálunióval működött, és ez így maradt 1918-ig. Ez hibátlanul működött – hangsúlyozta az elnök.
940 éve koronázták meg Szent Lászlót és a szentté avatás 825. évfordulóját is ünnepelhetjük idén, így alkalmas arra ez a két forduló, hogy az egész évet ennek tiszteletére szenteljük – fogalmazott Gaál Gergely. Az emlékév keretében egész éves programsorozat zajlik, amelynek egyik különleges csúcspontja a június 27-i nap, hiszen ez Szent László király születésnapja – nyomatékosította az elnök.
Mint mondta: Győrben két napos konferenciával és körmenettel készül a püspökség, Nagyváradon a Szent László-napok keretében lesz a Kárpát-medence-szerte meghirdetett tanulmányi versenynek a döntője. Erre a versenyre felső tagozatos általános iskolások jelentkezhettek. Ennek jelentősége az, hogy a fiatalokhoz is eljusson az emlékév üzenete, hogy a nagy király életének példája a fiatalokat is megérintse. Ez az elnök szerint sikeres volt.
(Híradó) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready