2018. április 21., szombat, Konrád, Zsombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:53 A demokráciáért tüntetett a többség 2.0 a fővárosban22:48 Rekordáron keltek el a Tokaji aszúk egy borárverésén22:22 Tévedésből utalt valakinek 28 milliárd eurót a Deutsche Bank21:56 Kilenc dagesztáni terroristával végeztek az orosz különleges erők21:16 Rövidesen azt is megtudhatjuk a történelemkönyvekből, hogy a "roma ember is honfoglaló" - és ma már kétmillió cigány él hazánkban20:43 Újabb Damaszkusz-közeli térséget hagytak el az iszlamista lázadók20:24 Csaknem 50 kiló marihuánával kapcsoltak le egy szerb férfit Rajkánál19:28 Eltorlaszolt egy négerbeeresztő hágót a francia Alpokban az Indentitás Generáció18:59 Fél Kósától, ezért védelmet kér a hatóságoktól a csengeri htb18:39 Újabb skandalum: női tanácsadókat nevezett ki Ferenc pápa a Hittani Kongregációba18:00 Végre egy igazi feminista ikonról mintáztak Barbie-babát, de Mexikó betiltotta, mert nem ér össze a szemöldöke17:26 Elindultak Dúmába a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői 16:59 Napi ezer forintot sem költ élelmiszerre egy átlagos magyar állampolgár16:46 Észak-Korea uralkodója megunta: felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit16:28 Z. Kárpát szerint választási rendellenességek sokasága vezetett a kétharmadig
24 óra legolvasottabbjai

Jó és szép :: :: Hozzászólások

Szent László-emlékév: a klasszikus Nagy-Magyarország-térkép teljessége is a lovagkirályhoz köthető

Közeledik a Szent László-emlékév egyik csúcspontja. Június 27-e László-nap, és természetesen rengeteg program lesz ebben az időszakban. A Szent László-emlékév egyik célja, hogy arra emlékeztessen mindenkit, hogy ugyanúgy, ahogy Szent László korában, ma is feladatuk a közép-európai népeknek a keresztény civilizáció védelme.
Szent László mindenkinek az emlékezetében él, de ki is volt valójában? Nem csupán megszilárdította Magyarországon a királyságot, hanem a keresztény világ térképére felhelyezte hazánkat. Szent László 1077-1095 között uralkodott, és nem csak államférfiúi, hanem jogalkotói és hadvezéri képességeivel is kiemelkedett uralkodóink közül, nem utolsó sorban mély keresztény hitével is – mondta Gaál Gergely a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke, az M1 Ma este című műsorában.
Ő volt az, aki elérte annak idején a pápánál, hogy 1083-ban egyszerre öt magyar szentet avassanak szentté. István király alapította a keresztény magyar államot, de valóban ez Szent László király idején szilárdult meg és lett igazi keresztény állam. Egy kiemelkedő uralkodója a magyarságnak, illetve Közép-Európa más népei körében is tiszteletnek örvend – fogalmazott az elnök.
Minden környező országban fűződik valamilyen emlék Szent Lászlóval kapcsolatban, érhető hát egyöntetű tisztelete.
Először Somogyváron temették el Szent Lászlót, később került Nagyváradra. Ő volt az, aki 1091-re kiharcolta magának a horvát trónt, majd ennek a „háborúnak” köszönhetően lett meg az a kiegyezés, amelynek következtében 1102-ben Könyves Kálmán létrehozhatta a magyar-horvát perszonáluniót – meséli Gaál Gergely.
A klasszikus Nagy-Magyarország-térkép, amit oly sokan ismerünk, annak teljessége Szent László idejéhez kötődik. Ő volt az a király, akinek birodalma elért az Adriai-tenger partjáig és akkoriban Magyarország és Horvátország perszonálunióval működött, és ez így maradt 1918-ig. Ez hibátlanul működött – hangsúlyozta az elnök.
940 éve koronázták meg Szent Lászlót és a szentté avatás 825. évfordulóját is ünnepelhetjük idén, így alkalmas arra ez a két forduló, hogy az egész évet ennek tiszteletére szenteljük – fogalmazott Gaál Gergely. Az emlékév keretében egész éves programsorozat zajlik, amelynek egyik különleges csúcspontja a június 27-i nap, hiszen ez Szent László király születésnapja – nyomatékosította az elnök.
Mint mondta: Győrben két napos konferenciával és körmenettel készül a püspökség, Nagyváradon a Szent László-napok keretében lesz a Kárpát-medence-szerte meghirdetett tanulmányi versenynek a döntője. Erre a versenyre felső tagozatos általános iskolások jelentkezhettek. Ennek jelentősége az, hogy a fiatalokhoz is eljusson az emlékév üzenete, hogy a nagy király életének példája a fiatalokat is megérintse. Ez az elnök szerint sikeres volt.
(Híradó) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready