Az USA üzent El-Qrónak
Az amerikai hatóságok szerint nem törvénysértő a Kuruc.info tevékenysége, ezért a Legfőbb Ügyészség jogsegélykérelmét elutasították - írja mai számában a Népszabadság, amiről az ügyészség már több, mint egy hete beszámolt, a Kuruc.info pedig, amerikai forrásait felhasználva, mindenkit megelőzve még korábban megírta.

Nem korlátozhatja a kormány a sajtószabadságot - reagált a közelmúltban az Amerikai Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma arra a jogsegélykérelemre, amelyet a Legfőbb Ügyészség januárban küldött. A Kuruc.info ellen személyes adatokkal visszaélés miatt rendeltek el nyomozást. A tavaly őszi zavargások után kezdeményezett eljárásokban közreműködő bírák nevének, címének és telefonszámának nyilvánosságra hozatala késztette a magyar igazságügyi szerveket ellenlépésre. Mivel a magyar nyelvű internetes portál amerikai szerveren működik, az ügyészségnek az ottani hatóságoktól kellett segítséget kérnie. A rendőrség az ismeretlen tettes elleni vizsgálatot akkor felfüggesztette, és úgy tudjuk, a nyomozás folytatásáról vagy esetleges megszüntetéséről még nem született döntés.

Az igazságügy-minisztérium nemzetközi ügyek hivatala a kérelmet az USA alkotmányának első kiegészítésére hivatkozással utasította el - tájékoztatott Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivő ügyésze. (Amely kiegészítés a szólás- és véleményszabadságot garantálja, de erről Borbély elvtárs és a jiddis pártlap elfelejtett tájékoztatni, ahogy az eredeti dokumentumot sem mutatták be, mert az vélhetően még rosszabb fényt vet a kínai kommunista módszereket favorizáló Gyurcsány-rezsimre. Meg kell jegyezni, hogy a szocionisták próbálkozása, ahogy előre megjósoltuk, kudarcra volt ítélve, hiszen az USA-ban lapunknál sokkal keményebb hangvételű és tartalmú portálok, oldalak is szabadon működhetnek. Az országos televíziókban már az óceánon túl is - ha nem is kurvaoszági mértékben - korlátozott a sajtó, vélemény- és szólásszabadság. De nem törvényi úton, hanem mert a nagyobb médiumok zömmel cionista kézben vannak. Gyurcsány, Petrétei és Takács cenzori kísérlete valószínűleg csak a közvélemény megfélemlítése céljából született, hogy egy évig lebegtetni tudják a fiktív damoklészi kardot a Kuruc.info feje felett. Ha volt a környezetükben egyetlen értelmes jogász is, akkor előre tudhatták, hogy nem járhatnak sikerrel. Most nyilván a törvénytelen lehallgatások, megfigyelések módszeréhez nyúlnak ismét, ám a Kuruc.info szerkesztősége és erőcentruma oly sokfelé van szétszórva a világban, hogy ezen kísérletük is bukta lesz - a szerk.) Az amerikai hatóságok szerint bírák személyes adatainak nyilvánosságra hozatala önmagában nem bűncselekmény. Arra viszont nem volt adat, hogy az Egyesült Államokban található szerveren elhelyezett honlapon erőszakra hívtak volna fel. Ezért a nyíltan szélsőséges, rasszista nézeteket valló kuruc.info elleni fellépés az amerikai alkotmányban biztosított szólásszabadságot sértené - írja a pártállami Szabad Nép jogutódja felháborodva.

A rendőrség így csaknem tehetetlen. Amerikában, a szerver adatainak segítségével - a Népszabóság reményei szerint - lenne esély arra, hogy megtalálják, kik töltik fel az írásokat. A portál mögött álló magyarországi személyek felderítésére nyílt nyomozás keretében azonban csak korlátozott lehetőség van. A bírói engedélyhez kötött titkos eszközöket - ilyen például a telefonlehallgatás, az internetes levelezés megfigyelése - csak öt évnél súlyosabb börtönnel fenyegetett bűncselekmények esetén alkalmazhatják. A személyes adatokkal visszaélés nem tartozik ebbe a körbe.

A nemzetbiztonsági szolgálatok kezét nem köti hasonló korlátozás: ezek a szervek valamennyi, a "demokratikus államrendet" veszélyeztető törekvés ellen felléphetnek. Hatáskörük emellett kiterjed a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási kisebbségek elleni erőszak, de még a közösség elleni izgatás megakadályozására is. Bizonyos, hogy a titkosszolgálatok ez utóbbi jogosítványaik alapján továbbra is figyelemmel kísérik a portál működését - írja a Néphazugság, persze a fenti idézőjelek nélkül.

Szeptember óta Magyarország és az Egyesült Államok között nemzetközi jogsegélyszerződés van érvényben, amely lehetővé teszi, hogy a magyar bíróság polgári perben az USA-ban fellelhető bizonyítékok beszerzését kérje az ottani hatóságoktól. Elvileg erre egy, a kuruc.info elleni esetleges perben is lehetőség lenne, ám a jogsegélykérelem elutasítása után kicsi az esélye, hogy ebben az ügyben bármelyik amerikai bíróság adatokat szolgáltatna.

Hiába követelt a kormányfő is határozottabb fellépést a kuruc.info ellen, vélhetően azzal sem érhetnének el komolyabb eredményt a magyar hatóságok, ha elfogadnák a portál elektronikus zár alá vételére vonatkozó javaslatot. Ez elvileg nem megoldhatatlan ugyan, ám minden azon múlik, mennyi pénzt szánnak rá, mert az intézkedések hatékonysága erősen függ a ráfordításoktól - állítják informatikai szakértők. Az ilyen jellegű korlátozás milliárdokba kerülne, és még úgy sem lehet egészen biztosra menni. Egy internetes oldal elérését kevés pénzből is megnehezíthetik, a törvénysértőnek tartott adatokat végérvényesen viszont nem törölhetik le a világhálóról.

(Népszabadság)

Kapcsolódó cikkeink:
- Az ügyészség is elismerte: az USA elutasította Gúnárék jogsegélykérelmét
- BREAKING NEWS: Elutasította az USA a Kuruc.info elleni jogsegélykérelmet
- Az amcsik válaszra se méltatják a magyar cenzorok kérelmét, marad a Kuruc.info
- Népszabóság: hiába reménykednek amerikai jogsegélyben a cenzorok, megmaradhat a Kuruc.info
- A Kuruc.info levele Takács Alberthez a Gyurcsány elleni jogi fellépés lehetőségeiről
- Takács elvtárs törvényt módosíttatna a Kuruc.info ellen - Hát mégis törvényes volt eddig?
- Takács: készül a cenzúratörvény
- Takács: nem rajtunk múlik, de kivitelezhetetlen a kommunista cenzúra a Kuruc.info ellen
- Összedugja fejét a judeokommunista front Ptk-ügyben + Takács: tehetetlenek a Kuruc ellen
- Amerika: szabadon működő náci párt, könyvégetés, fotók