Kelet-ázsiai táncegyüttesek lépnek fel a Vártkert Bazárban, a Művészetek Völgyében és a kalotaszentkirályi néptánctáborban.
Július 26-án hazánkban lépnek fel a magyar táncházmozgalom első számú ázsiai képviselőjének, a Magyar Arany Érdemkereszttel is elismert hongkongi Kenneth Tse koreográfusnak, táncosnak együttesei a Várkert Bazárban. Július 28-án a Művészetek Völgyében, majd augusztus elsején a kalotaszentkirályi tánctáborban lépnek még fel Kenneth Tse együttesei.
Zoom
A műsornak a Hungaryan FolkEmbassy-vel közös zenei kíséretét a felvidéki Pósfa Zenekar, a 2017-es Fölszállott a Páva vetélkedő győztes formációja, adja. A hongkongi Knack Cordial Folk Group japán, taiwani és maláj vendégtáncosokkal (összesen 18 pár táncos) Tse saját koreográfiáit adják elő. A műsoron délalföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncok mellett egy ukrán és egy bolgár koreográfia is szerepel. Az előadást táncház követi.
Kelet-Ázsiában is egyre nagyobb teret hódítanak táncaink, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Kenneth Tse-nek, a hongkongi Knack Cordial Folk Group együttesvezetőjének, aki szülőhazája mellett Taiwanon, Malajziában és Japánban is 20 éve rendületlenül tanítja a magyar néptáncokat. Táncpedagógusi és kultúrdiplomáciai tevékenységéért idén Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át. Tse és a Hungarian FolkEmbassy együttműködésének a kezdete 2016 elejére datálódik. Tavaly 1400 ember előtt adtak közös műsort Hong Kongban a Knack Cordial Folk Group alapításának 20. évfordulójára rendezett műsoron, amit egy turné követett. Ennek során Indonéziában mint harmadik országban mutatták föl a táncházmozgalom globális erejét – a magyar zenekar koncertjein hongkongi és maláj táncosok közreműködtek magyar táncokat bemutatva – olvasható a szervezők közleményében.
Július 22-én a felvidéki Gútán léptek fel a táncosok, július 26-án a Várkert Bazárban, július 28-án a Művészetek Völgyében, majd augusztus elsején a kalotaszentkirályi tánctáborban találkozhatnak még a táncházkedvelők és a különleges kultúrdiplomáciai programok iránt fogékonyak Kenneth Tse tánccsoportjaival. A 26-ai előadás a Várkert Bazár Öntőház Udvarának szabadtéri nagyszínpadán ingyenesen látogatható.
(Mandiner)