Ausztráliai magyarok jóvoltából két különlegességgel gyarapodott az egri sportmúzeum: az 1956-os melbourne-i olimpia lyukas magyar zászlójával, és az azt felváltó lobogóval.



Az 1956-os melbourne-i olimpián lobogó magyar zászlót egy éjszaka lehúzták, s talán a kajakosok egyike kivágta belőle a Rákosi-címert. A szervezőket zavarba hozta a megcsonkított lobogó, ezért az Ausztráliában élő emigráns magyarok segítségével egy Kossuth-címerrel ékesített zászlót tettek a helyére. Most ez a két relikvia Egerbe került a sportmúzeumba. Az ajándékot az Ausztráliai Erdélyi Magyar Szövetség megbízásából két fiatal: Bálint Enikő és Vígh Zsolt hozta el és adta át.
A városháza dísztermében tartott ünnepségen Habis László polgármester hangsúlyozta: a város életében ez egy különleges alkalom, úgyszólván várostörténeti esemény. A melbourne-i olimpián a magyar csapat összesítettben a negyedik helyet érte el, 26 érmet nyertek. A polgármester köszönetet mondott, hogy Egerbe kerültek a lobogók, amiért Ausztráliában egymillió forintnak megfelelő dollárt fizettek az adományozó szövetség tagjai.
Dr. Székely Ferenc, a sportmúzeum igazgatója elmondta, hogy az 1993-ban megnyílt, immár világhírű létesítményben 136 éve gyűjtött sporttörténeti relikviákat őriznek, s mutatnak be a nagyközönségnek. Kijelentette: a most megkapott ajándék talán a legnagyobb megtiszteltetés.
(Heol)