„Élesen elítéljük ezt az esetet, szörnyűnek és méltatlannak tartjuk” – mondta Mikola Azarov arról, hogy csonka-magyarországi iskolásokról kokárdát téptek le támadóik Kárpátalján. Az ukrán kormányfő a józan ész és az erkölcs szempontjából elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokat ért inzultust, nyomoznak az ügyben, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió részéről semmiféle reagálás nem hangzott el az esetről.
„Az a politikánk, hogy maximális türelemmel viszonyuljunk a kisebbségekhez” – mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében fogadták el a regionális nyelveket támogató törvényt, amelynek érvényesüléséért mindent megtesznek. (Hazudik, ott szabotálják, ahol tudják.)
Az Ukrajna és az IMF közötti tárgyalásokról Mikola Azarov elmondta, hogy országa érdekelt az együttműködésben, de nincs olyan sürgető tényező, ami miatt bármilyen kedvezőtlen feltételt el kellene fogadniuk. „Nem tudunk elfogadni olyan feltételeket, amelyeket a lakosság számára igazságtalannak tartanánk” – hangsúlyozta az ukrán kormányfő.
Az interjúban Mikola Azarov köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért immár Ukrajnába Magyarország felől is eljuthat a földgáz, csökkentve Ukrajna függőségét az orosz földgázimporttól.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: