Olvasónk írta néhány perccel ezelőtt (az eredeti, frissítés nélküli cikk megjelenésének időpontja: 2013. III. 16., 12:26):
Tisztelt Szerkesztő!
Lányom és általános iskolás társai a Határtalanul pályázatos kiránduláson vesznek rész "Ukrajnában". Jelenleg Ungvár belvárosával ismerkednek. Az előbb az Ung hídján fiatalok egy csoportja körbefogta a kirándulókat, és letépkedték a gyerekekről és kísérőikről a kokárdákat.

Az Ung-part a régi híddal egy korabeli képeslapon
A támadás majdnem tömegverekedésbe fulladt, ám a magyar pedagógusok és a felnőtt kísérők lélekjelenlétének köszönhetően ez elmaradt.

Férjem is a kísérők között van, ő telefonált, és kérte, hogy értesítsem önöket. Jelzem, a kirándulás pont erre a jeles napra lett szervezve.
(Név a szerkesztőségben, képek forrása: http://bdk.blog.hu)
Frissítés: Más sajtóorgánumok is értesültek az esetről:
Szombaton dél körül helyi ukrán nacionalisták magyar diákokat támadtak meg Ungváron. Az incidens csaknem tömegverekedéssé fajult - tájékoztatta a sajtót a Magyar Remény Közösség helyszínen lévő tagja. A pecsiujsag.hu tudósítása szerint a gyerekek a miskolci Selyemréti Általános Iskola tanulói, és a Határtalanul program keretében látogattak Kárpátaljára. A 7-8. osztályos iskolások március 15-e alkalmából kirándultak Kárpátaljára, így mindenki kokárdát viselt. A közelben tartózkodó, megvadult ukrán nacionalisták, akik aznap a mindössze egy napig fennálló Kárpát-Ukrajna nevű bábállam megalakulásának 74. évfordulóját „méltatták”, valamennyiőjükről letépték a kokárdákat.
Varju Zoltán kollégiumi igazgató az esetről így számolt be a nagyszőlősi járási Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumba blogoldalán: "A hosszú hétvégére alkalmából a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumba látogattak testvér-gimnáziumunkból, a Győri és a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból jótevőink, kik fennállásunk óta támogatnak bennünket. Pedagógus családokról van szó. Nemzeti ünnepünk alkalmából Kárpátalja nevezetességeit tekintettük meg.
Szombaton tizenegy óra körül Ungvárra érkeztünk. Kirándulásunkat Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzásával kezdtük. A koszorúzás megható volt, elénekeltük a Szózatot, majd folyattuk utunkat gyalogszerrel a belváros irányába. Körülbelül fél óra elteltével az ungvári görögkatolikus bazilikához érkeztünk. A csoportban 7 felnőtt és 5 kiskorú gyermek (9 évestől, 16-ig) volt. Alig hogy a bazilikához érkeztünk körülbelül egy 25 főből álló szélsőséges csoport pillanatok alatt közrefogott és bekerített minket.
Mindannyiunkon kokárda volt s volt nálunk egy koszorú is, mellyel intézményünk névadója, Sztojka Sándor püspökatya síremlékénél szerettük volna leróni kegyeletünket...
Követtek bennünket. Hirtelen nem értettük, hogy mit akarnak tőlünk. Aztán ukránul mindannyian elkezdtek ordítani, majd letépték rólunk a kokárdákat. A kerítéshez szorítottak bennünket és külön-külön, tajtékozva, gyűlölettől izzó szavakkal lehordtak minket mindenféle „fasiszta, imperialista, náci magyaroknak”, egyéb obszcén szavak kíséretében.
A csoportban egyedül én értettem csak ukránul, néhányan ezért angolul is ordítozásba kezdtek. Megpróbáltuk megvédeni a gyerekeket, lökdösődés kezdődött (mivel a higgadt szó nem ért semmit), majd az egyik anyuka magához szorította gyermekét, így próbálva megvédeni őt, mivel róla is le akarták tépni a kokárdát. Úgy találtuk legbölcsebbnek (mivel gyermekek is voltak velünk), hogy megpróbálunk a bazilikába menekülni.
Ekkor már, látva a felfokozott hangulatunkat, nem állták utunkat. A bazilika lépcsőjéről visszatekintve, a kanyarból még egy darabig figyeltek, majd eliszkoltak. Mi bementünk a bazilikába. Mindenki döbbenten meg volt dermedve. Egy 16 éves lány sírva fakadt. Döbbenetünkből felocsúdva felhívtam Tóth István beregszászi főkonzult, s bejelentést téve elpanaszoltam a történteket. Ő rögvest értesítette az ungvári magyar konzulátust, ahonnan néhány perc elteltével személyesen felkerestek bennünket, felajánlották a konzuli védelmet, mellyel nem kívántunk élni. Jóleső érzés volt az azonnali intézkedés a konzulátus részéről, melyet ez úton is köszönünk!”
(Pécsi Újság - FN 24 nyomán)
2. frissítés: A kormány megint megdöbbent, mert ott is "békés az együttélés" (akárcsak a többi elrabolt területen)
Tanulmányi kiránduláson lévő csoportokat inzultáltak Kárpátalján, sérülés szerencsére nem történt - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság.
Megdöbbenéssel értesült a nemzetpolitikai államtitkárság, hogy Kárpátalján a Határtalanul! program keretében tanulmányi kirándulásra érkező csoportokat inzultáltak a hétvégén - mondta Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár az MTI-nek. Mint mondta, a nemzeti ünnepre odalátogató magyarokról letépték a kokárdát. Az egyik csoport gyerekekből állt, ők nagyon megijedtek, de sérülés nem történt - tette hozzá.
Nem fordult még ilyen elő Kárpátalján, hogy magyarokat megtámadjanak, évszázadok óta több nemzetiség békésen él együtt - hangsúlyozta. Répás Zsuzsanna reményének adott hangot, hogy az ungvárihoz hasonló esetek a jövőben nem fordulnak elő, és a békés egymás mellett élés, egymás tisztelete nem változik. Kérdésre válaszolva hozzátette: ezeket a programokat mindig úgy szervezik, hogy van fogadó fél, és amennyire lehet, a biztonságról gondoskodnak.
A határon túli valóságnak ugyanakkor része sajnos, hogy az ott élő magyarokat nemzetiségük miatt valamilyen sérelem éri, és elkerülhetetlen, hogy ez esetleg azokat is érintse, akik odalátogatnak. Ezek az esetek azonban nem jellemzőek, ezek kivételek, ritka alkalmak - mutatott rá. A helyettes államtitkár jelezte: a vizsgálat még nem zárult le az ügyben, a főkonzulátussal, illetve a bántalmazást elszenvedőkkel folyamatosan kapcsolatban állnak.
A délvidéki Óbecsén hétvégén meggyilkolt 17 éves magyar fiú ügyéről azt mondta: a hátteret nem ismerik, az eset "borzasztó és megrázó". Oda kell figyelni, hogy a Vajdaságban az utóbbi időben elindult erőszakhullámot mindenképpen meg kell állítani - mondta. A kérdés csak az, miért nem tesz a kormány két évtizede semmit ennek érdekében.
(MTI nyomán)
3. frissítés: Jobbik-közlemény: Határozott fellépést a magyar állampolgárokat Kárpátalján ért támadások kapcsán!
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban elítéli az ukrán szélsőségesek újabb magyarellenes akcióját. A soviniszták az elmúlt hét végén már arra vetemedtek, hogy ártatlan gyermekeket támadjanak meg. Az ungvári kiránduláson tartózkodó magyarországi 7-8. osztályos tanulók március 15-e alkalmából kokárdát viseltek, ám ukránok egy csoportja körbevette őket, és mindannyiukról letépték a magyar trikolórt. Vélhetően ugyanez a feldühödött csőcselék támadott meg a nap folyamán egy magyarországi pedagóguscsaládokból álló csoportot is, és az ő kokárdáikat is letépték. A történteket még döbbenetesebbé teszi a résztvevők beszámolója, elmondásuk szerint támadóik a kerítéshez szorították védtelen honfitársainkat, fasisztáknak és náci magyaroknak nevezték őket.
Sajnos ismét nyilvánvalóan megmutatkozott, hogy mi a következménye annak, ha egy állam nem védi meg a területén élő nemzeti kisebbségeket. Ukrajnában rendszeres a magyar emlékművek meggyalázása, az ott élő magyarság zaklatása, miközben az ukrán állam egyáltalán nem érzi fontosnak, hogy a regionális nyelvek használatát biztosító törvényt a magyar nyelv esetében Kárpátalján is betartassa. De ezt sajnos a magyar kormány sem követeli tőle. Az előzmények után nem lepődhetünk meg azon, hogy az ukrán szélsőségesek már úgy érzik, bármit megtehetnek.
Örömmel értesültünk arról, hogy az ungvári magyar konzulátus azonnal a bajbajutottak segítségére sietett. Felháborítónak tartjuk ugyanakkor, hogy a magyar kormánynak határozott fellépés helyett ebben a gyalázatos ügyben csak a szokásos semmitmondásra futotta, amikor Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár „megdöbbenéssel értesült” a történtekről, illetve „reményének adott hangot, hogy az ungvárihoz hasonló esetek a jövőben nem fordulnak elő”.
A Jobbik szerint nem megdöbbeni meg reménykedni kellene, hanem világossá tenni, hogy Magyarország nem tűri az ilyen és ehhez hasonló atrocitásokat! Felszólítjuk ezért a magyar diplomáciát, hogy követelje a támadók mielőbbi felelősségre vonását, és tegye nyilvánvalóvá, hogy Ukrajnának kötelessége megvédenie a magyar nemzeti közösség tagjait, valamint a Kárpátaljára érkező magyarországi látogatókat.
Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke
4. frissítés: "A magyarok kutyák!"
Az ua-reporter.com című ungvári hírportál szerint az ukrán Szabadság párt tagjai szerveztek "fasiszta akciót" az elmúlt hét végén Ungváron, A magyarok - kutyák! jelszóval.
Az orgánum szerint - amely hétfőn elsőként számolt be a magyarellenes támadásról - a terepszínű ruhát viselő ukrán fiatalok félelmet keltő módon viselkedtek, s megpróbálták megzavarni az ungvári Petőfi-szobornál múlt pénteken tartott március 15-i ünnepi rendezvényt is. Ezt a rendőrség élő kordonnal megakadályozta.
A Szabadság párt más ukrán soviniszta szervezetekkel együtt az 1939-ben Huszton rövid ideig létezett Kárpát-Ukrajna államalakulat kikiáltásának 74. évfordulóját "ünnepelte" március 15-én Ungváron fáklyás felvonulással, koszorúzással. Menetelés közben a felvonulók A magyarok - kutyák! jelszót skandálták - írta a hírportál. A kárpátaljai ukrán média beszámolói szerint a hétvégi rossz idő ellenére is sok nacionalista érzelmű fiatal érkezett Ungvárra a Kárpátokon túli nyugat-ukrajnai megyékből.
Valószínűleg ők vették körbe szombaton Ungvár központjában a Határtalanul! program keretében kárpátaljai látogatáson tartózkodott miskolci iskolások csoportját, majd kezdték el letépkedni a diákok ruhájáról a nemzetiszínű kokárdákat.
Magyarország ungvári főkonzulátusán két hasonló esetről tudnak, s már megtették a rendőrségi bejelentést, kérve az ügy kivizsgálását.