/Bővített hír/
Gyurcsány Ferenc szerint nem egyszerűen tisztességtelen, de emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a bevándorlók ellen - a Demokratikus Koalíció rendkívüli módon elszámoltatott elnöke ezt a párt hétfői, Kossuth téri demonstrációján mondta, miután a parlament elfogadta az erről szóló jogszabályt.
Miközben a szemkilövető beszélt, aktivistáik elkezdtek egy élőláncot vonni a parlament köré, amelyet a volt kormányfő "a tisztesség, a humanizmus, az európaiság kordonjának" nevezett.
Zoom
A DK Facebook-oldala szerint találtak elég ráérő nyugdíjast
Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette, hogy a tüntetéssel azt akarják megmutatni, létezik egy Magyarország, amelyik érti, hogy "először vagyunk emberek" és csak utána vagyunk magyarok keresztények vagy bármi mások.
Gyurcsány szerint nem egyszerűen tisztességtelen, de emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a bevándorlók ellen. Ha a színházban egy puska ott van az első felvonásban a színpadon, az nagy valószínűséggel, el fog sülni - folytatta, miközben azt hangsúlyozta, hogy a honvédségét alapvetően arra képezték ki, hogy használja a fegyverét.
A fődemokrata hazugságnak nevezte, hogy a más országokból érkező, más kultúrát, vallást képviselő, más nyelven beszélő emberek kihívást jelentenek az európai és a magyar kultúrának.
Zoom
Hangsúlyozta, örül annak, hogy a DK aktivistái nem ültek fel a kormány "hazugságpropagandájának", a párt képviselői pedig, mint mondta, a szocialistákkal ellentétben, "merünk nemmel szavazni és nem sunnyogunk".
Az esemény alatt a Gyurcsány Ferenc mögött felsorakozott emberek között megjelent három férfi, akik többek között azt kiáltották, hogy "hazaáruló DK". Kisebb szóváltás alakult ki, de a három igazmondó még a beszéd alatt arrébb sétált. A sajtótájékoztató végére az egybegyűlt szimpatizánsok alkotta élőlánc - a bejáratok kivételével - körbevette a Parlament épületét. A szervezők közlése szerint a résztvevők később mécseseket gyújtanak majd.
A sajtótájékoztató után megjelent körülbelül egy tucat, főleg fiatal ellentüntető is, aki a "Gyurcsány, takarodj!" rigmust kiabálta, a DK-sok erre "Nácik, haza!" kiáltással válaszoltak. Az ellentüntetők elhagyták a helyszínt.
(MTI nyomán)
Frissítés: Gyurcsányék egy kis nácizással és élőlánccal harcoltak a bevándorlókért
A Demokratikus Koalíció (teljes?) tagságát mozgósította a Parlament köré vont élőlánchoz. Kicsit foghíjasan, de körbeértek. Gyurcsány mindenkivel kezet fogott, majd amikor jöttek az ellentüntetők, a békés DK-sok "Nácik haza!" skandálás közben feloszlottak.