Elutasította a magyar állam érvelését egy washingtoni fellebbviteli bíróság pénteken a "holokauszt-túlélők" magyar állammal szembeni perében, és újratárgyalásra visszaküldte az ügyet egy alsóbb szintű bírósághoz.
Zoom
A keresetet tizennégy telhetetlen élősködő indította, közülük négyen az Egyesült Államokban élnek. A felperesek "kárpótlást" követelnek a magyar államtól, a Magyar Államvasutaktól és a Rail Cargo Hungariától, a MÁV Cargo jogutódjától azon a jogcímen, hogy "nem kaptak jóvátételt az alperesektől a vészkorszakban elszenvedett jogtalanságokért".
Az amerikai fővárost is magában foglaló Columbia kerület szövetségi fellebbviteli bírósága pénteken kimondta, a Magyarország és a második világháború győztes hatalmai között 1947-ben aláírt párizsi "békeszerződés" nem mentesíti a magyar tisztségviselőket a felelősségre vonás alól. Korábban az ügyben eljáró bíróság elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy az ellenkezne a békeszerződés rendelkezéseivel.
A döntésről beszámoló AP amerikai hírügynökség nem tért ki a fellebbezés részleteire.
A pénteki ítélettela keresetet ismét meg kell vizsgálnia egy alsóbb szintű bíróságnak, amelynek azonban továbbra is döntenie kell arról, továbbléphet-e az ügy azelőtt, hogy a felperesek kimerítették volna az összes magyarországi jogorvoslati lehetőségüket. Egy hasonló, az állam és a MÁV elleni perben egy chicagói szövetségi fellebbviteli bíróság tavaly januárban erre az indoklásra hivatkozva hagyta helyben egy alsóbb szintű bíróságnak a kereset elutasítására vonatkozó döntését.
Pénteki ítéletében Sri Srinivasan bíró elutasította Magyarország érveit, amelyek szerint a párizsi "békeszerződés" jelenti a "holokauszt-túlélők" számára az egyetlen jogi alapot, hogy a második világháború alatt elkobzott vagyontárgyaikért jóvátételt kaphassanak. Srinivasan a magyar kormány azon állításait is elutasította, hogy az ügy politikai kérdéseket vet fel, amelyeket nem bíróságon kellene megoldani.
"A magyar kormány által a magyar zsidók ellen a vészkorszakban elkövetett jogsértések kimondhatatlanok és tagadhatatlanok" - írta döntésének indokolásában Srinivasan. A bíró szerint a szövetségi jogszabályok lehetővé teszik az "áldozatoknak", hogy keresetet nyújtsanak be, "beleértve a magyar zsidók elleni népirtás elkövetése során a felperesektől elkobzott vagyontárgyak" ügyét.
A bíró mellesleg indiai, és így néz ki:
Zoom
(Kuruc.info - MTI nyomán)