Tisztelt Szerkesztőség! A Szkítia Kiadó egy másik apró, nem túl előnyös oldalát is szeretném most megközelíteni.
Bencsikék valamilyen szövevényes módon megszerezték Badiny Jós Feri bácsi összes műveinek kiadói jogát. Ez az ő ügyük. Ezzel párhuzamosan naivan azt is hiszik, hogy jónéhány magyar honfitársnak a szerzői jogát is megszerezték az ő beleegyezésük nélkül.
Történetesen arról van szó, hogy megjelentették a Badiny Jós Ferenc emlékkönyvet, melyben nekem három fotóm is szerepel, jóváhagyásom és a nevem aláírása nélkül. Arról nem is beszélve, hogy az emlékkönyv címlapjára Feri bácsiról egy olyan előnytelen, pocakos öregúr felvételét tették, mely enyhén szólva is lejárató, szerencsére az nem az én felvételem. Megjegyzem a 80-as években azért még mindenki úgy ahogy fizetett honoráriumot és még tiszteletpéldányt is adtak.
Jelenleg ott tartunk, hogy még a Demokrata online szerkesztőségébe küldött reklamáló levelemre sem válaszolnak. A tortára a habot meg ott tették fel, mikor az Echo Tv egyik Korrektúrájában a ki nem fizetett járandóságokról beszélgettek és Bencsik is azon füstölgött, hogy milyen sokan nem fizetik ki a megérdemelt jussot. Ezen a ponton írtam egy problémafelvető levelet a Magyar Hírlap online szerkesztőségébe is, de valahogy az is elsikkadt. Ennyit a nagy megmondó emberek lekezelő stílusáról.
Ezektől függetlenül szerzői jogi követelésem számukra fenntartom, még akkor is ha nem akarnak tudomást venni rólam. Jó harminc évet én dolgoztam a fényképész szakmában és nekem is jönnek csekkek és jó lenne még ebből a szakmából megélni, ami ma már úgy tűnik csak keveseknek lehetséges. Mellesleg rendszeresen publikálok és ajánlok fel a nemzeti oldal honlapjaira és kiadványaira anyagokat és felvételeket, de ezek felajánlások. Tisztában vagyok vele, hogy nem tudnak fizetni érte, de mégis felajánlom, mert tudom milyen az anyagi hátterük és legalább a nevemet kiírják. Ez az említett Szkítia kiadvánnyal kapcsolatban nem mondható el.
Tisztelettel:
Csaba Zoltán
Kapcsolódó anyagok: